少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好頭痛呀 ~~ 我個囡成日打人呀

各位BK媽,

我個囡20個月左右, 佢成日打人, 都好似係習慣左咁, 我鬧過, 打佢手板仔, 同佢解釋 "打表姐係唔岩GA, 知唔知呀, 佢答左我, 知.. 跟住冇幾耐, 又開片." 我咩都做哂啦, 佢都係咁, 好頭痛AR..

請問點先可以叫佢唔好成日打人呀, 佢就快讀N1, 好擔心.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 好頭痛呀 ~~ 我個囡成日打人呀

I've the same problem as you. My bb boy is 19 months. Always 成日打人, no matter they are younger or older than him. I found that if I 打佢手板仔, he would follow me and 打 my hands. What I do now is to say NO each time when he 打人.

複式洋房

最近聽左個講座,係位臨床心理學家,專門於小孩行為架,個日有人問佢,點樣可以令d小朋友溝通好d,對老師溝通好d,佢答左一句、『身教』,校長都係吟講。

大宅

我囡都係咁,前個排好密,一唔如意就打人,我試過同佢講"no!!唔可以打打,mami唔鐘意彤彤打打"佢比我話時會"dup"低頭唔開心咁,但之後又故態復萌~
我改用以下方法,就改善左好多:
1.要baby知道打人會令人唔開心:
我試過比佢打後會咋喊,佢會唔知點好咁,跟住走去攞紙巾同我抺眼,講"mami,咩呀(咩事呀)"我就同佢講"你打mami,mami痛痛呀,所以mami喊喊呀"跟住佢會定一定,好似明你講乜咁,我再講:[你以後唔好打打啦,ok?]佢好快咁答ok,跟住我話k,咁我冇事啦~
2.教baby用其他方法拒絕:
試過爸爸"gee"佢,gee得太勁,佢唔鐘意跟住就打爸爸,我就同囡囡講唔可以打打呀,你唔鐘意就同爸爸講no no;跟住我叫爸爸再gee佢,我陪佢一起對住爸爸講no no,做no no手勢,爸爸就停手,跟住個幾次佢就自已講no no去拒絕爸爸~有時爸爸玩得忘形唔記得停手,我會提爸爸,你要停手啦,佢講左no no啦~
當然唔係一次就掂,每次有類以事件都咁做,之後開始覺得有改善,雖然佢而家間唔中都仲有打人,但比起之前小左好多,我覺得都work,希望幫到大家

別墅

my son, 2.5 yrs, started hit ppl long long time ago, we've tried the methods you've mentioned, didn't work, maybe my 99 & 62 hit him back when he hit them (but we've talked to the elders, they don't listen)
any other method suggest? thanks

別墅

我囝囝一樣,,專打我媽媽(即婆婆).佢見我入廚房,上廁所就打婆婆.婆婆用溫和方式stop佢.無效.反而更咬牙切齒地再打婆婆.我出來時都未停手.下面2位媽咪的的方法也試過.最后用naughty corner唻招,唔彩佢3-4分鐘.當佢 :-( :-( 要抱時就要他先向婆婆say sorry.(通常唔講,因為佢條氣未順)同kiss婆婆.(通常一定做)就可制上一陣.當同樣事再發生,先提他是否想去naughty corner.佢會想想才做.

首頁

尾頁

跳至