自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

將 酸 橙 變 甜 秘 方 大 公 開

天 時 暑 熱 , 除 飲 水 , 我 會 食 多 生 果 補 充 水 份 ,
前 幾 日 買 橙 同 蘋 果 , 返 公 司 同 同 事 明 明 分 享 。
點 知 一 食 , 橙 酸 到 死 , 嬲 嬲 地 想 即 刻 丟 佢 ,
但 明 明 高 聲 叫 停 : 「 咪 住 ! 」 ( > _ < )

佢 用 個 大 碗 裝 大 半 碗 溫 水 , 將 其 餘 兩 個 橙 連 皮 放 水 入 面 , 10 分 鐘 後 , 再 切 開 橙 食 , 嘩 !
真 係 甜 喎 。 我 仲 將 之 前 食 剩 半 個 酸 橙 ,
放 保 鮮 袋 , 然 後 照 辦 煮 碗 , 浸 溫 水 10 分 鐘 ,
半 邊 橙 真 係 變 甜 !
我 搞 緊 呢 個 小 小 實 驗 時 , 發 現 旁 邊 切 開 蘋 果
已 經 變 鐵 色 ; 雖 然 咁 講 好 衰 女 , 但 係 真 係
睇 見 都 無 胃 口 。 點 知 明 明 又 有 橋 , 佢 將 幾 個 橙
榨 汁 , 用 橙 汁 浸 蘋 果 10 分 鐘 , 結 果 蘋 果 又
變 番 白 雪 雪 ! (^O^)
明 明 好 威 風 咁 話 : 「 呢 係 我 祖 傳 秘 方 。 」
我 問 佢 點 解 , 佢 停 一 停 , 然 後 話 :
「唔 知 喎 。 」 激 死 ! ! !

理 大 應 用 生 物 及 化 學 科 技 學 系 講 師 梁 潤 松
後 來 同 我 講 , 理 論 上 講 , 橙 有 酵 素 , 酵 素
溫 度 稍 高 環 境 會 更 活 躍 , 可 以 分 解 橙 入 面
酸 性 分 子 , 咁 橙 果 糖 就 會 多 過 酸 性 分 子 ,
所 以 會 甜 。 佢 又 話 , 蘋 果 有 鐵 質 , 切 開
遇 空 氣 會 氧 化 , 但 橙 就 有 還 原 型 維 生 素 C ,
係 天 然 抗 養 化 物 質 , 所 以 氧 化 蘋 果 ,
浸 橙 汁 後 , 會 變 回 原 狀 。
梁 博 士 好 叻 , 佢 曾 經 發 明 治 療 肝 癌 新 藥 物 ,
但 講 到 呢 又 可 以 深 入 淺 出 ; 所 以 話 ,
高 深 科 學 , 其 實 都 可 以 好 生 活 化 。 (^_^)

大家不妨試吓!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

Re: 將 酸 橙 變 甜 秘 方 大 公 開

大宅

Thanks.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

下次我都試下先......

禁止訪問

大宅

下次買左d酸橙我都試下先.....
thanks!!!

民房

咁用同一方法用橙皮做facial唔知會唔會少d皺紋呢,因為橙有抗氧化功用?

珍珠宮

[img[img]

首頁

尾頁

跳至