論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一個原本好好既工人,竟威脅要辭職!

我媽媽請左一個好好既工人,好勤力,同我個仔好夾。響年初剛同佢續約,雖然之前曾發現佢手腳唔係好乾淨,但係因為佢好勤力,所以只係警告左就算。上個月仲請佢去Disneyland玩添。點知,佢上星期同我媽講話做得唔開心,問佢點簡?佢話要我地唔可以話佢就算佢做錯左,打爛野唔可以叫佢培(佢從來都無培過,even佢成日整爛野),我媽話你錯左更係要話喇,佢答禁我唔做喇。
我好失望,點可以有禁既要求! 我地當然唔會就佢,我話我地接受佢既resign。雖然真係有D比佢玩起,但係都無辦法,點解D工人會禁嫁?好失望。 :-(

侯爵府

Re: 一個原本好好既工人,竟威脅要辭職!

比著我, 我都會好似你甘做, 接受佢resign, 但你有無叫佢寫封resign letter比你?

大宅

我個舊工人都係唔鍾意人話佢﹐其實我地兩年話佢加埋都唔夠10次﹐佢都咁講﹐身在福中不知福﹐家陣咪好囉﹐我都唔續佢約囉﹐睇下佢搵唔搵到個僱主1d都唔話佢囉

你一定叫佢比resignation letter你﹐睇下佢係唔係講下﹐如果唔係遲d佢又屈你話你抄佢。

侯爵府

淨係呢個point, 我都已經可以一早炒佢. :-x

winniecws 寫道:
雖然之前曾發現佢手腳唔係好乾淨,但係因為佢好勤力,所以只係警告左就算。

珍珠宮

咁講都得,真係以為無佢唔得咩,快D走吧,幾好都無用,手腳唔乾淨.

男爵府

做錯

別墅

不如妳check下屋企有無 d平日唔用,但又幾貴重既野有冇損壞先。

佢咁同你地講,可能佢聽 d鄉里講,打爛野要賠錢,事關賠錢上限係 $300。可能佢純粹擔心或者佢已打爛左你 d野怕要賠,所以事先聲明。

既然佢唔知足,講左要走,千祈唔好留,否則以後俾佢食住,你出錢請佢仲要睇佢面色做人! No way!

好工人既定義應該係有好操守同道德。偷野唔講得笑。無論偷 mud 野都係偷,應一早炒。點解你唔怕佢成日對住你個仔,潛而墨化,將隨便撻野既意識 pass左俾阿仔呢?

記住請佢補番封信過你,睇緊財物,千祈咪心軟!

複式洋房

個工人如果想走, 最好不要再用了.

大宅

如果個心都唔想留低, 收佢唔好講咁多野早d返歸, 叫佢自已比信辭職妳地費事作多你地1個月代通知金 (d 工人真係不知所為, 諗下如果我地咁用老闆講, 想博唔撈).

伯爵府

個工人以為自己係乜呀! 唔話得, 做錯野又唔駛負責, 仲要比人多一隻手...叫佢俾信妳返屋企啦.

check清楚有無野唔見, 小心財物.

公爵府

2020勳章

你估我可否要求我老細以後吾好因為我遲交project、做錯野、…﹐就隨便鬧我呀?

男爵府

好媽媽勳章

若係我,我會由得她走

子爵府

妳個工人都high上腦,叫佢早d返歸做皇帝啦!

大宅

如果妳決定會再請佢,就要快點解決,最好是要佢寫resignation letter 個天,就快快要她當天就走,因為怕夜長夢多,妳有個細路在家,佢要動手腳就麻煩,我朋友都是這樣,佢唔滿意個工人,因為平時又唔做肯主動做野,四處借錢,所以開始找人,誰知佢個工人"抄"佢的d野看同朋友寫的letter, 問我朋友點解,我朋友就立刻終止合約,當天就要佢走,車埋佢返代理處,話第二天出埋機票,佢工人話錢佢自已買,我朋友話唔得,佢會將機票take copy 証明自己跟足法例,然後換門鎖,通知管理處及學校話知已解僱了這工人,而且叫孩子就算工人來電用什麼埋由要進屋或要佢地出去都不可以.....真的很麻煩,我朋友話防人之心不可冇,之前在收音機聽到梁思浩的賓賓都一樣,梁當佢是親人,經常買野都預埋佢一份,仲比其他主持話梁的賓賓才是梁的屋主,住好食好,誰知有一日梁發覺唔見錢,後來一試真的是佢,原來賓賓的仔賭球欠了很多錢,梁話佢如果佢出聲一定會借佢,佢跟了他十幾年,感情要好,但佢竟然用偷方法,所以當天他對工人說,佢的行為已令梁失去信心,不能繼續在這打工,因為梁經常不在家,一個偷他錢的人叫他如何再放心任佢一個人持家。所以梁補多一些錢叫她立刻走人(比勞工法例再多一些,我不記得是補多一個或兩個月薪水)。

子爵府

醒目開學勳章

PaPa 寫道:
你估我可否要求我老細以後吾好因為我遲交project、做錯野、…﹐就隨便鬧我呀?

Me Too
仲有,我鍾意係佢面前篤眼篤鼻都唔準炳我

子爵府

當然我無留佢喇,叫佢比resignation letter,佢星期六晚已經比左我,對過簽名都無錯。不過因為真係等人用,我媽媽唔可以一個睇2個B,所以都會用佢一個月。多謝你地remind我,我已叫我媽收起所有cash,手飾等。
不過真係唔明點簡會變成禁,我無誇大,佢平時做到晚上11時多才睡,早上8點起身,一叫即做,手腳好快,完全知道我媽的運作同需要,可能上次續約係我地要求佢留低幫手做多2年,所以佢會覺得我無佢唔掂,就威脅我地。

別墅

winniecws:

你既推斷無錯,只要你俾佢感覺到你無佢唔得,佢地就開始驕傲、跟住放肆、再黎就語無論次。

做工人梗辛苦,邊個都想做事頭婆!原來事頭婆無料到,仲唔係我發圍既時候!人工既然無得加,當然係任何情況下唔準減我人工!仲有我要做得開開心心,所以你唔做得鬧我架!

你依家明白佢地係幾禁幼稚同唔識世界。所以唔駛可惜!

子爵府

最近我個工人好似好可鄰禁,佢話未知將來既打算,屋企又唔知會點,因為再無收入,好似好慘禁,都唔明佢想點,工又係佢話唔想做,人我又請左,又無理由用番你嫁,唉.......何必當初呢!!

大宅

我又係工人話約滿唔做...好煩好失望!

子爵府

醒目開學勳章

winniecws 寫道:
最近我個工人好似好可鄰禁,佢話未知將來既打算,屋企又唔知會點,因為再無收入,好似好慘禁,都唔明佢想點,工又係佢話唔想做,人我又請左,又無理由用番你嫁,唉.......何必當初呢!!

睇完你呢段,突然諗起:

《E?你車我去邊度?先生你貴性?你邊位呀?》

可能佢放假同D姊妹幻想僱主對佢地有幾唔好,之後發瘟興起玩野,依家發完瘟咪知死囉?!

首頁

尾頁

跳至