論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請工人真係煩

我個工人黎咗三個半月,起初呀仔好唔接受,因為溝通唔倒既原固,攪到呀仔非常反叛。不過時間既關係,依半個月,呀仔對個工人好似好d,但個工人又話可能唔撈。

事原個工人既老公話要去沙地阿拉伯做野,個工人驚冇人照顧對仔女,可以想返菲律賓。我同個工人講,你有咩野決定,你就話我知啦。佢前日放完假,同佢老公商量過後,跟住同我講叫我批准佢出電話,咁佢可以知道佢家人喺菲律賓既情況,另外,佢會常試努力做到最好。 :evil: :evil:

我諗如果留住個工人,但留唔倒個心,咁有咩野用。老實講,個工人做野普普通通,我鐘意佢既只係講英文好清,依個係唯一可取既優點,亦係當初我請佢既唯一個原因。

男爵府

Re: 請工人真係煩

哈囉 ! JoJoLui. 如果,你仲想用佢0既話,就禁住佢,叫0固工人一日到黑同你0固仔講英文.
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

首先大人同細路仔溝通,好多時唔係靠語言。細路係靠觀察:有無笑容,聲線係唔係和藹可親,個身有冇屈低就佢個高度……阿仔幾難同你表達以上既直覺。所謂愛屋及烏,若佢投入你屋企,佢放假都會問下鄉里點樣可以令小主人接受佢。但家務又一般,對細路又無心機,又話要走。你不如俾佢走!

你諗下,若你話想用佢,佢會覺得老逢係工作時間講電話問候佢自己 d仔女。除非妳同佢約定只可以臨訓前講電話。不過你可以預左佢得閒就會講,到時你忍唔忍得佢?到時你炒佢就要補錢俾佢。唔好信口頭承諾,若佢要改進,係頭一、兩個月已經大有進步,唔駛等到依家!

想阿仔英文好,可以俾佢睇多 d英文兒童節目,事關學語言係由聽力訓練開始!佢連基本家務都未做到水準以上就想雇主答案佢又 lee 又鹵。你要擺明俾佢知,你做 d野有水準先好同我講條件,同埋現時同阿仔講英文既貢獻,只要你買任何一套英文學習帶(如disney)就辦到,完全可以替代佢,睇下佢態度上有冇改變!

男爵府

2020勳章

呢個會唔會係你工人的籍口叫你比佢出電話, 咁以後佢咪大條道理在工作時間內傾電話囉! 我係你唔會比佢出電話, 佢有需要時你可以幫佢買張電話卡, 唔一定要買手機的.

伯爵府

做到最好? 佢未出電話前, 最好(頭1,2個月)都係一般, 咁出左電話, 妳就俾錢買難受, 妳俾佢呢份工職就會變 "副業". 但係人工一樣俾咁多. 佢講得tel多, 無心機無精神做野, 就會有好多problem出黎....

佢都唔會做得好耐, 因住佢無lala走佬告妳/博炒.

複式洋房

[quote]
wan-wan-ma 寫道:
首先大人同細路仔溝通,好多時唔係靠語言。細路係靠觀察:有無笑容,聲線係唔係和藹可親,個身有冇屈低就佢個高度……阿仔幾難同你表達以上既直覺。所謂愛屋及烏,若佢投入你屋企,佢放假都會問下鄉里點樣可以令小主人接受佢。但家務又一般,對細路又無心機,又話要走。你不如俾佢走!

I have learned from the above opion. Now I feel more comfortable when decide to fire my current maid lar, cos the current maid treat my son "NOT GOOD"!! As my husband say, she is 對細路又無心機 , so I should believe my son 既直覺!!

別墅

Jenny1234 :

大人可以扮野扮到七彩。係 bk都睇過有 d衰工人係人前扮細心照顧細路,係屋企就打細路。

要相信自己個仔,事關佢地無大人咁多利益要顧慮!
我讀過小小語言學,無言既溝通(之前提到小朋友觀察既地方)佔溝通 60%以上。即係話個衰工人係你面前就算扮足野,講盡好話都係極其量得 40分,其餘 60分個心諗 mud俾阿仔一睇就睇晒!

大宅

我自己意見是之前我工人家裏有問題,巳經是同我第5年, 佢都唔識得 arrange情感, 一收到手電, 好似奪命call咁.
時時煲水唔記得off 火, 水喉長開, 燈長開, 煮飯開了火唔記得, 死味 ? 其實想 Terminal 佢, 但知佢媽死了, 算呀, 比時間佢, 但佢地最後也不會感謝你對佢地咁好, 還以為是理所當然的, 最後我都terminal 佢.
Hope this won't happen to you.

大宅

JoJoLui 寫道:
事原個工人既老公話要去沙地阿拉伯做野,個工人驚冇人照顧對仔女,可以想返菲律賓。
我諗如果留住個工人,但留唔倒個心,咁有咩野用。老實講,個工人做野普普通通,我鐘意佢既只係講英文好清

90% similar to my maid's case. I did not try to retain her as I think she cannot work stably if she misses her kid.

複式洋房

講鬼講馬咩!比d生字咭叫佢教呀仔,佢都冇教,但可能成日對住個工人,呀仔d英文明顯好咗。

甜芋 寫道:
哈囉 ! JoJoLui. 如果,你仲想用佢0既話,就禁住佢,叫0固工人一日到黑同你0固仔講英文.

複式洋房

我最頂唔順係佢洗野唔乾淨,啲spoon成日”肥立立”。

另外”Disney”依套野我知掂,不過要有時間同佢一齊學,我”姑拉”都買咗,不過佢冇時間同個仔玩,所以都係擺多過用。

“唔好信口頭承諾,若佢要改進,係頭一、兩個月已經大有進步,唔駛等到依家”,你都講得啱,其實我都聯絡咗個agent,agent都叫我揾定一個。

“佢連基本家務都未做到水準以上就想雇主答案佢又 lee 又鹵”。今朝我同佢講我唔諗住比佢出電話,我話你不如用電話咭,佢話用電話咭都好貴,佢出電話只用來send短訊,跟住話估我未必比佢出電話,咁一係比佢放假放星期日(我比佢放星期六),等佢可以有多d其他activities,唔使成日諗住屋屋企。

wan-wan-ma 寫道:

你諗下,若你話想用佢,佢會覺得老逢係工作時間講電話問候佢自己 d仔女。除非妳同佢約定只可以臨訓前講電話。不過你可以預左佢得閒就會講,到時你忍唔忍得佢?到時你炒佢就要補錢俾佢。唔好信口頭承諾,若佢要改進,係頭一、兩個月已經大有進步,唔駛等到依家!

想阿仔英文好,可以俾佢睇多 d英文兒童節目,事關學語言係由聽力訓練開始!佢連基本家務都未做到水準以上就想雇主答案佢又 lee 又鹵。你要擺明俾佢知,你做 d野有水準先好同我講條件,同埋現時同阿仔講英文既貢獻,只要你買任何一套英文學習帶(如disney)就辦到,完全可以替代佢,睇下佢態度上有冇改變!

複式洋房

mymelody2003, mylulu007

其實佢黎咗一個月已經同我講話要出電話,不過我唔準。學你地話齋,到時真係大條道理在工作時間內傾電話。

複式洋房

“佢地最後也不會感謝你對佢地咁好, 還以為是理所當然的”絕對贊成。好似奉旨咁!

kc2021 寫道:
我自己意見是之前我工人家裏有問題,巳經是同我第5年, 佢都唔識得 arrange情感, 一收到手電, 好似奪命call咁.
時時煲水唔記得off 火, 水喉長開, 燈長開, 煮飯開了火唔記得, 死味 ? 其實想 Terminal 佢, 但知佢媽死了, 算呀, 比時間佢, 但佢地最後也不會感謝你對佢地咁好, 還以為是理所當然的, 最後我都terminal 佢.
Hope this won't happen to you.

複式洋房

你講得啱,我都考慮唔要佢。佢第一日黎我已經好清楚咁同佢講,我請佢完全係為咗呀仔。

如果佢成日諗住自己個仔,不如返屋企。 :tongue: :tongue: :tongue:

BoBoCute 寫道:
[quote]
JoJoLui 寫道:
事原個工人既老公話要去沙地阿拉伯做野,個工人驚冇人照顧對仔女,可以想返菲律賓。
我諗如果留住個工人,但留唔倒個心,咁有咩野用。老實講,個工人做野普普通通,我鐘意佢既只係講英文好清

90% similar to my maid's case. I did not try to retain her as I think she cannot work stably if she misses her kid.[/quote]

伯爵府

"佢話用電話咭都好貴,佢出電話只用來send短訊,跟住話估我未必比佢出電話,咁一係比佢放假放星期日(我比佢放星期六),等佢可以有多d其他activities,唔使成日諗住屋屋企"

嘩, 妳個工人都好識得bargain喎, 出唔到電話就要放sunday, 俾佢放仲yim 3 yim 4, 俾佢番屋企啦, 費事一陣佢d生活真係 "多姿多采" 左, 大埋個肚/借錢/出鐘/通宵......

都唔係做野既!

大宅

mylulu007

我個工人續約條件係2樣都要呀..死未...要有1個星期日放假+手提電話..(我叫佢買calling card, 佢話唔買, 原因:話唔知..)

mylulu007 寫道:
"佢話用電話咭都好貴,佢出電話只用來send短訊,跟住話估我未必比佢出電話,咁一係比佢放假放星期日(我比佢放星期六),等佢可以有多d其他activities,唔使成日諗住屋屋企"

嘩, 妳個工人都好識得bargain喎, 出唔到電話就要放sunday, 俾佢放仲yim 3 yim 4, 俾佢番屋企啦, 費事一陣佢d生活真係 "多姿多采" 左, 大埋個肚/借錢/出鐘/通宵......

都唔係做野既!

複式洋房

各位,

我想問吓各位,如果比佢出電話,平日keep响我樹,星期六放假先比佢用,咁樣work唔work,但我又担心佢雞雞出多個平日用,咁我都唔知啦,我又要返工。我d朋友話見一個,收一個。

男爵府

哈囉 ! JoJoLui . 話時話,如果,你收咗工人手機,佢脾氣唔好,唔開心.俾面色你睇,或者冇心機做嘢,明玩嘢.我地唯一都係認.認唔住,就要換人啦.所以,如果,屋企有老人家0既,時不時幫手黎望吓,就最好啦.如果,冇人睇住,其實,請到0固好工人,就係寶啦!
快樂的甜芋快樂的甜芋

複式洋房

JoJoLui,

My previous maid give me to keep her phone when she is on duty, and give her back when she is day off. On next month, I discover she buy a new one (LG brand name)for her use............... she send SMS on duty, of course not let me know lar, so she always go to toilet, broken my dishes, my electronic appliances, ....................

So u keep her phone is no use, cos 電話 is very cheap (after 7 months they pay back all $ to financial agent)!!!they can afford to buy another one and use another phone card!!

複式洋房

Wan-wan-ma,

thank you! I decide to fire her and already choose a new one. She is yan yan and work in Singapore for 3 yrs with one contract. I think it also just by luck to choose a good one. God bless us!!!

首頁

尾頁

跳至