懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

應該幾時請 bunbun?

我想個 bunbun 0係2月初開工, 請問我要幾時去 agency 搵呀? 我又唔知搵菲定印好, 有無 comments 呀?

請大家幫幫手呀... 我無請 bunbun 既 exp, 所以唔知搵邊種同邊間 agency 好... 謝謝...

複式洋房

Re: 應該幾時請 bunbun?

搵工人早好過遲,因為你合心水的僱傭中心未必在這期間有你合心水的工人,而且申請工人來都要好幾個月,你現在搵就差不多了,不要再遲了。 :lol:

我自己就請菲傭,因我想請基督徒,而且用英文容易溝通d,感覺也乾淨d。不過,你要視乎自己的需要,如:你家中有老人家、星期日你要她上班的話,就要請印印了。
此外,我會選擇已有小朋友的,我的賓賓有兩名5及7歲小孩,豈碼她真的有湊仔經驗,又明白你的情況,但年紀可能會較大。

詳情你可多看「論盡家傭」,我在請工人時也是在這兒取經的。

大宅

Thanks, Roxie.

我都係咁同老公講, 要快 d. 我地得2公婆住, 我地諗住日頭唔使佢做家務, 專注睇住阿 b. 我都係想搵 christian, 不過我覺得就算佢係報比 agency 聽自己係 christian, 佢都未必係, 因為佢地知有好多 employers 想搵 christian.

我想個 bunbun 唔放假, 我會補 $$ 比佢, 不過唔知咁合唔合法?? 我見阿哥 d 印印唔出街, 真係乖 d. 我阿哥之前請一個比佢放假既, 佢就成日出去識鬼佬, 我阿哥好驚佢會攪大個肚... 所以今次請個都係唔比佢放假...

你都講得啱, 有小朋友既會好 d, 唯一 worry 既係佢會唔會有 home sick. 等我老公考完試, 我會同佢研究下 bunbun 既事, 都會入去「論盡家傭」望下. thanks ar...

複式洋房

如果你請christian, 就最好要俾佢放星期日返教會了,其實我覺得若果她的朋友好的話,放假都不大問題,若你成個月都冇假放,你都唔鍾意份工啦!你搵個已婚已有仔女的,就可避免她搞三搞四了。

home sick可能初期都會有,人之常情,但慢慢就冇事的了。

你記住工人要在預產期前一至兩個月來到,等你產假時可教下佢野,帶下佢去買餸,若果太差要換人的,你都有時間找鐘點頂擋。

大宅

Roxie,

咁又係既, 一個 wk 做足7日, 又係幾辛苦既, 我見有 d bunbun 星期日都會0係 church gathering, 佢地睇落幾斯文, 重好少會周圍坐地下. 不過唔知我有無咁好彩請倒個咁好...

伯爵府

好媽媽勳章

Retail,

同意Roxie所講, 你預搵加埋等個工人來最少都要半年, 所以依家睇定就差唔多, 如果你屋企冇老人家, 咁就賓賓好些, 因為好多說明既野都係中文&英文, 如果印印係睇唔掂既. good luck. :wink:

Retail 寫道:
Thanks, Roxie.

我都係咁同老公講, 要快 d. 我地得2公婆住, 我地諗住日頭唔使佢做家務, 專注睇住阿 b. 我都係想搵 christian, 不過我覺得就算佢係報比 agency 聽自己係 christian, 佢都未必係, 因為佢地知有好多 employers 想搵 christian.

我想個 bunbun 唔放假, 我會補 $$ 比佢, 不過唔知咁合唔合法?? 我見阿哥 d 印印唔出街, 真係乖 d. 我阿哥之前請一個比佢放假既, 佢就成日出去識鬼佬, 我阿哥好驚佢會攪大個肚... 所以今次請個都係唔比佢放假...

你都講得啱, 有小朋友既會好 d, 唯一 worry 既係佢會唔會有 home sick. 等我老公考完試, 我會同佢研究下 bunbun 既事, 都會入去「論盡家傭」望下. thanks ar...

大宅

sarahlee, thanks.

我老公要到8月中先得閒 d, 希望趕得切啦...

係啦, 有無信得過既 agency 介紹呀? 謝...

伯爵府

好媽媽勳章

如你有興趣我可pm我個agent俾你, 我倆次請工人都係搵佢地, 但當然, 請人呢樣野, 真係要睇你彩數同埋人夾人綠既. 如有需要就pm我啦.

Retail 寫道:

我老公要到8月中先得閒 d, 希望趕得切啦...

係啦, 有無信得過既 agency 介紹呀? 謝...

大宅

please check pm. :lol:

複式洋房

我那間agent在藍田,都係朋友介紹,你有興趣就pm我。

珍珠宮

Retail,

我諗你要快d啦,我就有過唔好既經驗,我當時有左4,5 個月果陣已經請左工人,只係等佢約滿就可以幫我, 點知果個人後來冇嚟到,攪到我唔知點算好,好彩係我個agent 叫左佢個工人姐姐幫住我先,咁我先可以安心坐月,而家果個工人都好好架!
Retail 寫道:
我想個 bunbun 0係2月初開工, 請問我要幾時去 agency 搵呀? 我又唔知搵菲定印好, 有無 comments 呀?

請大家幫幫手呀... 我無請 bunbun 既 exp, 所以唔知搵邊種同邊間 agency 好... 謝謝...
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

sarahlee

check PM please.

首頁

尾頁

跳至