意見反饋
義工

自由講場 今日: 3179|主題: 995361

男爵府

國民生產總值:8080

【 本 報 訊 】 繼 「 巴 士 阿 叔 」 後 , 「 飛 機 阿 姐 」 成 為 網 友 最 新 熱 門 話 題 。 國 泰 航 空 一 班 由 本 港 前 往 東 京 的 航 機 準 備 起 飛 之 際 , 一 名 女 乘 客 拒 絕 聽 從 機 艙 服 務 員 指 示 , 將 其 Gucci 手 袋 放 到 座 椅 下 , 雙 方 爭 持 逾 半 小 時 仍 未 解 決 , 機 組 人 員 召 警 介 入 , 最 後 女 乘 客 在 其 他 乘 客 的 掌 聲 中 , 由 軍 裝 警 員 押 送 下 機 , 飛 機 因 而 延 遲 了 一 個 多 小 時 才 啟 程 。  
自 稱 目 擊 事 件 的 乘 客 在 網 上 表 示 , 該 班 原 訂 本 月 7 日 早 上 9 時 10 分 起 飛 的 CX504 客 機 當 時 已 滑 行 至 跑 道 , 卻 突 然 停 下 , 過 了 約 15 分 鐘 , 機 組 人 員 透 過 廣 播 要 求 乘 客 將 行 李 放 到 座 椅 下 , 再 過 10 多 分 鐘 , 機 長 又 透 過 廣 播 , 解 釋 因 經 濟 客 艙 有 乘 客 拒 絕 放 好 行 李 , 飛 機 將 延 遲 起 飛 , 乘 客 立 即 起 哄 , 部 份 人 更 以 粗 話 咒 罵 。

女 客 : 係 機 組 人 員 太 執
未 機 , 多 名 機 場 保 安 及 航 空 公 司 人 員 登 機 , 走 到 接 近 機 尾 的 窗 口 位 置 , 要 求 該 名 年 輕 女 乘 客 下 機 , 雙 方 擾 攘 15 分 鐘 , 她 仍 拒 絕 就 範 。 至 10 時 許 , 三 名 軍 裝 警 員 登 機 交 涉 , 但 女 乘 客 堅 持 「 搭 開 都 唔 使 將 個 袋 放 落 地 下 , 點 解 今 次 又 要 ? 」 一 名 督 察 於 是 以 強 硬 的 語 氣 警 告 : 「 我 家 畀 最 後 一 次 機 會 你 , 如 果 你 唔 合 作 , 我 會 立 即 採 取 拘 捕 行 動 。 」
目 擊 者 稱 , 該 女 乘 客 聞 言 即 帶 同 其 Gucci 袋 , 與 兩 女 伴 步 離 機 艙 , 此 時 差 不 多 全 機 乘 客 響 起 熱 烈 掌 聲 , 夾 雜 英 文 粗 話 , 「 歡 送 」 她 們 離 去 。 該 女 乘 客 離 開 前 仍 不 甘 地 說 : 「 唔 關 我 事 ! 係 佢 ( 機 組 人 員 ) 太 執 , 我 個 袋 大 兩 吋 係 都 要 我 放 落 椅 底 咋 喎 。 」 女 乘 客 離 開 後 , 航 機 約 在 10 時 20 分 起 飛 , 較 原 訂 遲 了 一 個 多 小 時 。 目 擊 者 說 , 身 旁 的 日 籍 乘 客 還 問 他 該 女 乘 客 是 甚 麼 人 , 他 只 好 說 是 中 國 人 。
不 過 , 自 稱 是 該 女 乘 客 的 網 友 留 言 解 釋 : 「 雖 然 個 Gucci 係 貴 , 但 我 唔 係 矜 貴 到 連 放 個 袋 落 地 下 都 唔 肯 隻 女 仔 , 但 係 我 放 晒 個 袋 入 面 , 成 日 要 烏 低 身 拎 , 好 唔 方 便 嘛 , 咁 我 之 前 都 試 過 咁 啦 , 又 唔 見 人 話 我 , 我 點 知 間 間 航 空 公 司 都 唔 同 規 矩 。 」 她 形 容 , 自 己 初 時 「 好 聲 好 氣 」 跟 對 方 理 論 , 對 方 卻 找 機 長 作 廣 播 , 「 咁 大 間 公 司 蝦 我 幾 個 女 仔 , 都 唔 知 知 唔 知 醜 」 , 並 說 對 香 港 男 士 失 望 , 眼 見 「 幾 個 女 仔 咁 俾 人 蝦 」 卻 袖 手 旁 觀 。

國 泰 職 員 屢 勸 不 果 報 警

一 名 當 日 在 機 上 的 機 艙 服 務 員 則 留 言 反 駁 , 當 日 已 向 該 女 乘 客 解 釋 , 只 需 在 起 飛 及 降 落 期 間 把 手 袋 放 到 地 上 , 又 提 出 替 她 把 手 袋 放 到 行 李 架 或 衣 櫃 , 對 方 都 不 肯 接 受 。
國 泰 航 空 發 言 人 昨 日 解 釋 , 航 機 起 飛 或 降 落 時 , 乘 客 的 行 李 必 須 擺 放 在 座 椅 下 或 行 李 架 上 等 適 當 位 置 , 以 免 滾 動 而 危 及 乘 客 安 全 , 當 日 機 組 人 員 對 該 乘 客 屢 勸 無 效 , 機 長 決 定 向 警 方 求 助 , 當 時 警 方 已 向 對 方 說 明 , 不 依 照 機 艙 安 全 要 求 可 能 觸 犯 《 航 空 保 安 條 例 》 。
警 方 發 言 人 表 示 , 當 日 早 上 9 時 45 分 接 獲 機 組 人 員 召 喚 , 指 機 上 一 名 姓 鍾 女 子 與 機 組 人 員 就 行 李 擺 放 問 題 爭 執 , 最 後 警 方 登 機 安 排 該 女 子 下 機 , 改 乘 另 一 班 機 , 事 件 中 無 人 被 捕 。

侯爵府

國民生產總值:20619

睛靈勳章

Re: 呢

禁止訪問

國民生產總值:20403

複式洋房

國民生產總值:420

我有飛 機 阿 姐張相...不懂放上來

男爵府

國民生產總值:8080

可唔可以試

大宅

國民生產總值:2008

版主

國民生產總值:51152

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我搵到,不過張相無嘜特別...

寶石宮

國民生產總值:361462

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個女人如佢心願啦, 見報! 下一步就簽英王出碟拍劇, 跟手陪埋訓

珍珠宮

國民生產總值:46652

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 我的育兒心得勳章 開心吸收勳章

really 囉 !!!
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.