跳至

首頁

尾頁

大宅

大肚唔好抱其他bb?!

我早兩日去探個剛滿月BB, 之前我阿媽等等人叫我唔好抱, 會對自己BB唔好, BB小器會早出世, 出咗世會成日喊, 但我去到朋友屋企就唔理咁多, 抱咗先算, 因BB實在太吸引, 同埋自己其實唔係太信

點知真係出事, 我由抱BB嗰刻開始(4:30p.m), 直至瞓覺前, 宮縮好頻率及好持久, 我一直未試過咁, 老公仲好攪笑咁叫我同BB道歉. 咁瞓醒當然回復正常, 但依家覺得原來真係有影響架! 迷信嘢有時都係跟吓好!

大宅

Re: 大肚唔好抱其他bb?!

我都有抱我大嫂個BB,但我又唔覺得有咩問題!

Barbarasin

大宅

我都聽我屋企人講過,佢話一定係就自己bb小氣,一係就係人地bb小氣,會整到bb病喎

大宅

係呀, 我都有聽d老人家講話如果自己有咗bb, 唔好抱其他bb, 因為唔知會係自己bb小氣還是人哋個bb小氣, 所以最近兩次我去睇衫生bb, 我都係望下, 唔敢抱...

真係寧可信其有....

大宅

宜家同其他bb玩感覺好開心,應該我肚入面的囡囡同我一樣咁興奮,我試過幾次夢見囡囡出左世lu,樣子好似我老公.

等待驗證會員

係呀, 好多人都係咁講, 唔單止對自己BB唔好, 可能影響埋人地果個添, 我大肚時, 阿媽唔比我地兩公婆去人地既滿月酒, 薑醋, 紅雞蛋都唔可以食

大宅

我都聽人地講過呀,唯有唔抱淨係摸下面仔啦

伯爵府

我自有咗後都抱過幾個初生bb, 因為實在忍唔住好想抱, 我都唔信抱完人哋bb會對自己bb有影響, 反而會好小心, 抱高d, 避免壓親個肚, 係呢, 子宮收縮係點樣

大宅

我都有聽人講過呀...重話唔可以去探病...
所以上兩個月我個同事早產生左BB..
我老公都唔比我去睇佢呀...
怕影響我同佢個BB都唔好"....

大宅

vf2006,

子宮收縮的話, 個肚摸落去會硬哂, 感覺我唔係好識形容, feel到好似緊哂咁啦, 但唔痛, 產前講座話越近生, 宮縮就會越頻密, 到生得時就會加埋有陣痛 :mrgreen:

伯爵府

swisslady,

咁我又無乜為意有無咁嘅現象出現過, 不過依家知道個肚硬硬地就係子宮收縮, 如果唔知我仲以為係bb個頭仔貼近我個肚面

首頁

尾頁

跳至
熱門主題