跳至
[2006年] 預防針一問

首頁

尾頁

禁止訪問

預防針一問

大宅

Re: 預防針一問

我唔會囉...

因為我覺得打防疫針都係打d細菌入體內, 等身體對抗左d細菌後有抗體啫, 同埋打左之後可能bb會有反應, 所以如果政府都唔建議打的針我都唔會打囉...

男爵府

我会打呀,e隻菌無論報張,雜誌都講到咁西利..
其實好多大嘅国家,都係好似我哋去健康院咁幫bb打!
係香港慢揸...
該用戶已被刪除

大宅

政府唔係唔建議打
唔暫時無得免費打姐
因為聽醫生講呢隻疫苗未算普及都仲幾貴
而且初生嬰兒打要2, 4, 6, 8, 12, 18, 24咁打
如果免費幫所有bb打都幾貴下
又要資詢下先啦
資詢得黎我地亞仔亞女都讀小學啦~
自己出去打啦

我覺得有打既必要既
因為我睇報紙話佢既病徵同普通傷風感冒差唔多
好易被忽略或者even醫生都會拖症黎試藥
但呢個病既死亡率高達3成
而且大部份既死患者都係3日內就死亡
根本無時間比醫生慢慢試藥或者拖...
以防萬一都係打定先好

我地預計左會一歲先幫佢打
因為醫生話佢太細個唔會成日出街未必有呢個需要
而因為兩歲果枝針包括既疫苗有3x種
(兩歲以下2x種)
可能太勁bb一時適應唔到可能會發燒燒得好緊要
(佢有case係咁)
所以建議我地由一歲開始先幫佢打囉~

希望呢少少資料可以幫到大家~

男爵府

cherry1213 寫道:
我想問下各位媽媽會唔會同bb打肺炎鏈球菌針呢

jerry仔由兩個月開始已經打緊loo~早兩日先至打完第3支,好似lazymama咁講,我都贊成bb要打呢種針,因為中招而帶嚟嘅後果可以好嚴重,只不過你地可以考慮bb大少少先至打,咁吉少幾次lor

侯爵府

會, but 等 1 yr 先打, 打少幾針.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題