意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 1|主題: 84843

同阿仔介奶, 感覺真的很不好受!!!!

別墅

國民生產總值:809

同阿仔介奶, 感覺真的很不好受!!!!

不經不覺, 我已經餵Adrian餵左差不多10個月喇, 到我target餵阿仔到一歲時間不遠了…呢幾日阿仔又吽牙發牙痕,咬得我痛入心, 加上眼見佢慢慢大個, 想同佢漸漸介掉要食住媽媽奶入睡同食夜奶既習慣…
同佢介奶這幾天, 感覺很不好受, 見佢扭計大喊,不斷monk我件衫, 又或發出un un哀求聲, 覺得好唔開心….想心軟…但又唔想佢再依賴媽媽乳房才入睡..怕他大了也是這樣, 心情很矛盾!!!!!
其實佢而家對媽媽奶的需求已很少了,我已沒有泵奶, 每天放工埋身餵, 瞓前餵, 半夜餵, 返工前餵…佢食奶不再是為肚餓, 而係愛在我懷裡的氣味和安全感, 每次見佢好enjoy既樣, 我心也很甜…
同阿仔介奶, 見佢半夜係床字典黎典去找媽媽, 感覺真的很難受,好唔開心呀!!!!!!!

:-( :-( :-( :-(
[

伯爵府

國民生產總值:16114

好媽媽勳章

Re: 同阿仔介奶, 感覺真的很不好受!!!!

其實係一種安全感, 有時佢未必真係要奶奶, 不過出世到家下都有媽媽奶食住訓, 好有個種安全感. 無辦法架嘞, 要狠心少少架嘞.
我個仔家下兩歲, 佢食左16個月媽媽奶, 家下佢都成日會模我奶奶, 每次一模佢就好開心架嘞.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

國民生產總值:2641

我覺得餵人奶到一段時間之後,唔單止係bb要

男爵府

國民生產總值:7768

cecimelody,

這些無价又需要您的時光會飛逝!

有心理學說,這種被拒絕的兒時經歷,將會深深種在孩子心中,導致負面的自我形象 & 自尊感。

他此刻仍需要您,給他吧!!

Hayes mama

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

國民生產總值:230

但終有一日仍是要幫bb介奶啊,到時不是一樣要拒絕bb?可以怎辦呢? :-(
chiuchristan 寫道:
cecimelody,

有心理學說,這種被拒絕的兒時經歷,將會深深種在孩子心中,導致負面的自我形象 & 自尊感。

Hayes mama

男爵府

國民生產總值:7768

tinelok 寫道:
但終有一日仍是要幫bb介奶啊,到時不是一樣要拒絕bb?可以怎辦呢? :-( [quote]
cecimelody,

Hayes mama
[/quote]

That why有學說,鼓吹讓孩子〝自然離乳〞。

現階段,我個人則尊重Hayes的主動訴求(要求媽媽奶奶)。他情感上渴望與媽媽聯系,是孩子心理 & 情感發展的重要階梯!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

國民生產總值:461

我也剛剛成功與1歲兒子介了人奶,過程一如你所說的很難受又好吾捨得,但我個仔慣咗半夜起身食奶,我自已辛苦之餘又影响BB睡眠,所以都要介,初初谷奶谷到有2日抱吾到BB,要老公同屋企人幫,後來都熬過咗。現在介咗BB瞓覺pattern較穩定,cecimelody 吾駛 :-( , 日頭抱住BB錫錫多d同埋解釋比BB聽,我覺得佢明解喎,BB而家飲formula milk4次,每次5-6oz。Good luck to you...

公爵府

國民生產總值:25476

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果頂到唔怕乳頭痛...又無乜特別原因, 唔好同佢戒啦...
要戒, 都唔好一刀切嘛.

別墅

國民生產總值:809

多謝你地....呢兩三晚, 阿仔都可以一覺瞓到天光喇, 就算醒左,拍下佢都可以瞓返....唔洗要奶奶喇!...希望佢keep到啦...不過我都仲有俾佢食住媽媽奶入睡...咁仲可以維持奶量...等遲d真係要戒奶先算...而家個心舒服d喇... :lol:
mummy-to-be 寫道:
我也剛剛成功與1歲兒子介了人奶,過程一如你所說的很難受又好吾捨得,但我個仔慣咗半夜起身食奶,我自已辛苦之餘又影响BB睡眠,所以都要介,初初谷奶谷到有2日抱吾到BB,要老公同屋企人幫,後來都熬過咗。現在介咗BB瞓覺pattern較穩定,cecimelody 吾駛 :-( , 日頭抱住BB錫錫多d同埋解釋比BB聽,我覺得佢明解喎,BB而家飲formula milk4次,每次5-6oz。Good luck to you...
[

男爵府

國民生產總值:8395

我仔仔三歲半自然離乳,宜家我問佢食唔食,佢都話唔食,不過仍然會話 "媽媽奶好香、媽媽奶好甜",搞到我都覺得好甜,好開心!

[quote]
tinelok 寫道:
但終有一日仍是要幫bb介奶啊,到時不是一樣要拒絕bb?可以怎辦呢? :-( [quote]

That why有學說,鼓吹讓孩子〝自然離乳〞。

現階段,我個人則尊重Hayes的主動訴求(要求媽媽奶奶)。他情感上渴望與媽媽聯系,是孩子心理 & 情感發展的重要階梯!

Hayes mama

大宅

國民生產總值:1738

其實半夜唔係真係想食奶架...可能係驚醒左..想有

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.