論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

妳地d工人要唔要一段時間, 就要 turn 下 ??

hi all mummy,

我個工人都用左3年幾, 唔算好好, 都可以接受, 但隔幾個月就好似失水準咁, 頭頭我好勞氣咁話佢, 但近年真係收左d火, 不過, 最近又比我發覺佢洗野唔乾淨, 都唔知佢地係唔係真係要比人"話"住先安落. 另一個問題遲d又要諗續約, 而家都係我留意緊同唔同佢續約, 但佢咁表現真係15/16.

複式洋房

Re: 妳地d工人要唔要一段時間, 就要 turn 下 ??

會架! 我以前個工人用左4年, 根住佢想做多1年搵多少少錢, 就返印尼, 佢係我到都做得好開心, 因為我唔會點管佢, 佢做得掂d野就算, 因為佢其實係香港前前後後都做左9年, 好識諗, 儲到錢同有一年放假返鄉下結埋婚, 點知就係我到最尾個年就玩野la, 佢居然有一餐lunch比我發現佢就咁將d食物白烚比我個囡食, 我激到係屋企"飛"碟, 佢走前一日仲打左$3xx電話, 我地問佢有無電話費未交比我地, 佢話無, 根住就走人.

依家新依個做左9個月, 無進步仲退步, 又問財務借錢, 我早幾日就係依個問題係到post左段野請教依到d mammy, 所以請工人都係講"采數", 不過通常續約兩次, 即4年就換, 費事比長期服務金, 同費事佢地做到熟晒之後, "返轉豬肚就係屎"!

大宅

Re: 妳地d工人要唔要一段時間, 就要 turn 下 ??

要架
真係好想打開佢地個腦睇下係咪生草,我果位賓姐又係做左3年幾,真係唔明3年黎做既野都係重重複複,一般家務同煮食o者,得閑就自動做少D改下D。

我教過佢煮粉麵,煮林要用過D乾淨水煮湯,煮左好奈,有次仔仔冇胃口食D米粉,我羅黎食,一放入口食,成口粉水味,即係一直個仔都係食緊D粉水湯意粉,米粉同麵。
教又教過示範又示範過,問佢點解佢話因為太奈唔記得,食飯,放sunday,出糧佢又記得!

呢件只係其中一小事,要記真係3日3夜都寫唔晒,唯又原諒佢地來自D第三世界國家,如果佢係醒就唔使黎做工人羅∼ :tongue:

大宅

我買o左本簿比佢寫低我教過o既o野, esp 廚房o野. 每1-2個星期會用 10-15 分鐘話佢知佢有咩做得好同唔好.....麻煩係麻煩, 但係咁先keep 到一定水準....

別墅

呢個係佢地通病之一, 我大大話話都用左四五個工人, 佢地真係唔會 keep 住個 performance 久唔久就身痕要中下至安落

禁止訪問

大宅

hi all mummy,

睇到妳地回覆, 真係好有共嗚, 其實, 我個心係想再續佢, 如果係乖乖地, 比長期服務金都直 (不於, 妳地幫我評下佢值唔值再續 ? 佢好處 (1) 真係幾成村人等佢養, 唔會想玩野
(2) 可以接受我放平日假, 放假有時叫佢遲d出去, 佢都無問題 (3) 跟個女d野都跟得好好 (例如 : 上星期個女 english playgroup 老師忽然轉左個男老師又唔主動同小朋友講野) 佢都即刻打電話比我報"吋", 好過有d工人只坐係到吹水
(4) 手提 & passport 比我keep (5) 唔貪靘睇佢手提都知用緊 2手 nokia (超舊款 $300)
缺點 (1) 有時話佢會黑面 (係親友面前都會) (2) 博咀
(3) 好多朋友都話耐左d工人會唔聽話 & 玩野 (4) 係清潔方便 & cooking 時好時壞.

thank.

別墅

summer_66 :

我都試過你而家既關口!
我同你諗既係一樣:如果係乖乖地, 比長期服務金都直 !
佢當年仲 $3860
1.佢要供個妹讀牙醫,一共七年
2.佢放 Sun ,每朝自動自覺做完基本野先出街,番屋企有碗洗碗,好好!唔駛叫識由頭洗到落腳(衛生良好!)
3.好勤力,一早起身做到晚。叫佢將 bb衫放洗衣機到洗,佢話無咁襟,寧願用手洗。好欣賞佢咁賣力!
4.落公園玩,其他工人掛住吹水,街坊報料佢從來無咁。兼一步都睇實阿 b!
5.衣著樸素,從來唔為食!屋企無 mud 電話搵佢,有都報俾我知個 friend叫 mud ,講電話一句起兩句止。
6.無黑面,至多話係唔出聲!
7.從無駁嘴
8.清潔同 cooking都維持到水準
如果你係我會唔會同佢續約兼俾長期服務金?
我下午茶完再話你聽!

大宅

hi wan-wan-ma

妳個工人真係幾好, 好似無理由唔續佢, 起碼唔會黑面, 有時佢黑面 & 博咀我真係好"興", 係親友面前更加 "於", 想一把車埋去, 大佬我比錢你, 好似要睇你面式咁, 去死拿

別墅

summer_66 :

我當時諗我遇到個絕世好賓,雖然,好多朋友都話耐左d工人會唔聽話 & 玩野,但我相信你對佢好,佢應該會對番你好,人心肉造。何況我打工都望老細咁對我,至少無功都有苦勞呀!份長期服務金除番開都係等如 $200一個月,咪當每月津貼,不過草係我度,到時一口氣俾佢。我仲天真到同自己講,我會證明朋友既睇法係錯架!點知!

佢四年零九個月(1999年)主動同我講,話唔做要結婚喇!當時既我好驚青,返緊工覺得無佢唔得。於是諗盡辦法,問左 agent三次,有冇辦法防止佢懷孕,諗左好耐,最後帶佢去打避孕針!又自己請左三個星期大假替佢,仲做埋一千蚊人情過佢(佢報稱大我五年,我尊重佢尤如自己個家姐)。

結果?佢放完大假番黎,唔再叫早晨。當時仲未察覺有問題。到看更同清潔阿嬸同時話我聽佢變左,叫都唔采,我先開始醒覺有 d野唔妥!我問佢點解人地咁話佢,佢答我話 d中國人好差,係佢叫佢地, d人唔采佢仲要咁話佢,問你死味!

佢放完假返黎已經夠資格收長期服務金!我只知道佢唔同左,工作照舊,但態度 hill 左。叫佢理左細仔先,佢好少理任佢用手食野(驚唔驚嚇!) d街坊同時報料話佢任得我個仔週圍走,同 d細路打埋一堆都好少理,掛住同其他賓賓吹水。一時又俾我撞破未得我同意帶左我個仔去左第二個賓既屋企,一時我地出晒街,佢自己蛇左落街。一時又俾我見到佢同個亂攪男女關係既賓賓係街頃左好耐……如此種種不能盡錄。

大宅

hi wan-wan-ma,

如果做左四年幾佢話唔做, 我實比佢走, 其實我個女已k1, 係留佢帶下返學, 如果同佢續左約, 真係望佢自已唔做"重"好, 慳返長期服務金, 但我驚佢玩野博炒. (而家, 我都係估估下, 佢可能唔續約) 因佢真係好慳, 成份糧寄晒返印尼 (只係留係幾佰蚊, 買日常用品及放假用), 睇佢搵夠都係走人 (加上成日掛住老公同家人). 好煩.... 咁最後妳同工人掂解決, 睇都係不歡而散, d死野真係煩, 如果係想"林"尾羅返"筆"都唔使玩野, 大家傾羅.

首頁

尾頁

跳至