跳至

首頁

尾頁

大宅

想統計下多少準媽媽不用工作的?

私原本份工好忙, 日日ot到8,9點, 試過連續2個星期ot到2,3am, 上司係單身老女, 日日卒你, 成日打擊你既自信, 攪到個人好大壓力, 好緊張, 又成日病, 想有都幾難, 就算有, 分分鐘1屍2命

卒之頂唔順唔撈, 去左旅行之後發覺有左, 就索性生左之後先算

大家又如何呢?
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!
該用戶已被刪除

Re: 想統計下多少準媽媽不用工作的?

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一年前無做野,唸住休息一年再找,
而家有咗,"吳洗"唸lu :-P

大宅

冇做野三個月就有左,所以老公叫我唔好再搵野做喇~

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

我就要返工, 返工時覺得時間過得好快。依家放緊暑假唔駛返工, 我係屋企悶到想C~ 不過因為體力差左好多, 行街最多行一個鐘就要返屋企, 累到CC下~

applecarey, 你仲有無流啡呀?

別墅

好多少奶奶喎!不過我就要返工,但係份工唔太辛苦朝9晚5長短週,所以到會做落去,揾多d錢比bb

子爵府

2019勳章 畀面勳章

原本份工好忙日日成晚上11點幾先返到屋企,上面成日又比好大壓力落黎,有時仲帶d野返屋企做,連打理屋企兩隻狗時間都冇,卒之忍唔住辭職,諗住抖下再搵,點知過左兩星期就知道有左...而家生完先再算

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

八卦一下,:mrgreen:
你地經濟上係點? 老公比零用錢你?
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我之前份工又係都要勁ot,有時仲好夜,又要出差,又要受住個太子女間中發癲及冇理取鬧,心諗有左b都未必頂得佢順.so,冇做.
冇做不久就有左bb,所以都冇搵工了.
而家全職安胎.
做左個幾月病人,而家精神好d,都會覺得在家好悶.....
該用戶已被刪除

大宅

唔做野有時覺得悶, 我諗如果我重返工, 日日係公司作嘔, 又要去檢查, 又要比產假(我仲要係忙到死時放), 我個單身老女上司實叫我自動辭職(因佢唔可以炒我), 佢又點會明陀bb咁辛苦架, 佢實比說話你聽

香港咁多呢d上司出生率唔低才怪, 你估特首噏2咀d人會啋你生3個咩, 佢唔好當我地係白痴

大宅

我都係自從生完第一胎就無做野lu, 最初都覺得無野做, 好悶~

我老公都係有比家用我, 其實除左拎黎交電費同水貴之外都唔駛用, 因為我要買乜, 其實我老公又會出晒, 但我始終都like做野, 因為可以正袋我老公d家用外, 又可以賺埋人工

sayuri:
你不如等生埋先唔做la~ 你放產假時佢都要pay人工比你ga ma, 何況如果你公司有double pay既話, 都差唔多o個段時間比ga la, 佢對你咁衰, 唔好唔要呢d福利呀...我之前份工個女人都係痴痴地, 見我有左就想迫我走, 但當時我生完第一胎無耐就可以拎double pay, 所以都照忍住做埋佢
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

mako,

我係冇撈之後有左ge, 算數啦, 如果我仲係度做,我驚我病仲多過返工(我返工時已經成日病, 因為多ot同埋壓力大), 而家身體健康最重要,成日病 多多$$都補唔番 :-( 我老公贊成我唔撈ga

我老公比水電費, 又比$我看醫生咋, 遲d冇$$問佢攞

禁止訪問

子爵府

點解你地可以咁有錢, 唔使做野架.

我呢 d, 真係手停口停呀!

唔係老公收入低.
但我地又要養 4 老, 又要供樓, 生活 .......

我都冇諗過有機會可以唔使做.
唉~ 我0既理想 --> 全職媽媽, 睇怕都只得發夢先可以成就.

而家日頭返工, 夜晚自己湊住 10 個月大的仔仔,
都辛苦架. 但, 又開心0既~ ^0^

男爵府

2019勳章 畀面勳章

你地就好啦,我就要返工,因為小B係我婚後一個月就出現,所以我要做嘢搵錢,要俾小B最好,其實我都想唔做嘢,不過經濟上唔許可, :-( :-( :-(

禁止訪問

禁止訪問

睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至