論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

HELP !!今日炒工人事件--好慘+激死

如果唔計第1次請果個工人1到body check 有肝炎2日送走左d個都算係第1次嘅,件印烏槽到不得了多次見到 "R"完脚唔洗手仲要掂阿仔,dum 完垃圾唔洗,洗完地布又唔再洗.........經常爛野次次新鮮次次金,全屋電噐換左6成,衣櫃門3隻,2隻爆開哂冇得救連地板都凹埋,2隻玻璃門1塊爆開牆"賓"哂好彩阿仔唔係到,都唔知係佢暴力定我黑仔呀..........晚阿仔醒左又唔知,冬天11,2度天氣37度水溫冲良阿仔話凍 ,cold都冇反應 check得30 度,開奶6個月起碼10-15 mins,抱住仔成日撞頭1係隻脚,"bo"–声又冇反應 sorry都冇.....好多,好多.......有次半夜拍門佢冇反應,我見佢冇著衫,原本好開心諗住今日送就佢可以擺番幾圍,點知攪到call polic 最後佢要去勞工署

明知agent 好賤 & 乍癲扮傻做左6個月印印,所以事前叫 賤A 唔需要上樓lobby等,叫埋食蕉睇住工人執野 & 押送一齊去lobby.....當我 ling 出 d $$ & 文件叫個 賤A 作實簽名 , 佢話工人冇還 agent fee 我話d d 你地 problem關我Q事咩, 賤A 死都唔簽又 lee 又 lu ,印印話我冇出足$$ ,only get $320 (本來黎第2個月諗住炒佢所以冇開 acc. 出 cash有簽收) 佢地賴皮唔簽又唔收$$, passport & 機票我唯有call police , police 差唔多到 賤A 話工司急 call 走先 , 嬲得我咪又食蕉夾實law , police 到但幫唔到因為勞資關係ロ同鼻"R",要去勞工署先掂..........我買左今日機票因只能 hold 1個月,去得勞工署有排搞唯有退票白白唔見$500 charge :-( :-( 仲慘溉係末close file我都唔使請工人因為個visa 唔會批,9月個仔返學我1月就生得,仲要返工ga點搞,非常頭痛 :-( :-(

我怕佢去勞工署又搞其他野,有以下問題想問:
1.印頭3個月冇假放,法例上我有冇違法
2.出 cash 有簽收會唔會有問題
3.有冇邊方面我要注要呢

高人指點,thx!!

洋房

Re: HELP !!今日炒工人事件--好慘+激死

正常agent都會教佢玩嘢,一可博你賠多啲(因未還哂錢比公司),二可申請延期等其他僱主再請佢。
1.如果頭3個月無放假,你要賠假錢,一星期一天,勞工假期可免(要滿3個月才可享有)
2.如已簽名應無問題。
3.其實已成定局,一個'錢'字作怪,勞工署傾唔掂,法庭見,內庭仲可以傾多一次,勞工署會幫佢多啲,正常補一個月代通知金+機票走唔甩,可以試吓話會去信印尼領事館black list佢,睇佢點還價,視乎你有無時間同佢玩。

別墅

將間agent名post出來, 免其他人中招.

大宅

1.頭3個月只是無有薪勞工假,即是說假要放﹐但可扣人工。所有例假要放﹐不可以薪代假。

3. 機票只要佢簽收咗應該唔係問題。

Agent衰唔做witness你咪叫個security做囉﹐再唔係叫個差人做都得﹐只係証明佢收晒錢。(回應問題2) 有乜唔滿意都係勞工署見架啦﹗

珍珠宮

個印印好賤格, 個agent賤得重交關

你只要做足同補足比佢走, 搵個見證人簽名, 就唔會有事架!!

大宅

重有我覺得做僱主係final settlement時要記住:

1.你要佢簽名只係要佢confirm佢收咗乜野﹐
2.最好佢同意同自己寫個數係final settlement.
3.如果佢唔肯同意都一定要簽收你預備好比佢d野﹐唔簽名唔收野你唔好比佢走,叫佢唔滿意的話去勞工署。

千祈唔好勞氣!只要佢簽收咗張機票你就唔駛擔心要出過張比佢﹐其他錢銀咪上勞工署囉﹐最多都係蹝d時間。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

間 Agent 都好賤喎,肯定入去搵工人時就四晒狗,有時就最好唔好野我個隻啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

如果個賤印唔肯簽收, 一定要去勞工處備案呀!! 個agent咁衰唔理走左去, 你就唔好理佢, 將來佢問你攞印印agent fee都唔洗理佢, lee d係佢地同印印嘅事, 跟本唔關你事的 :evil: :evil: :evil:

複式洋房

Dear Cat,

I would like to double confirm is it true that the maid cannot have her public holidays (labour holidays) during her first 3 months of service?

If yes, I was silly lah, I paid for the past 2 maid.

Pls advise.

大宅

勞工法係咁講架﹐假一定要放(勞工假及例假)﹐但頭3個月勞工假無薪,即可扣人工。你可以打去勞工署問。勞工假錢比咗唔係問題﹐最多一個月未一二百。不過最好比佢知你係可以唔比佢﹐希望佢知唔係老馮﹐要感恩。

大宅

謝謝各位回覆!!搞到我琴晚訓唔着tim呀

賤A好多人想知叫-----樂傭傭(灣仔)印---Yulianx ,28/7/7x , xx820064
全間工司3個人老細自稱基督教洪小姐 , 伙計1個 , 印尼翻譯阿四1個..........琴日黎果個只不過係翻譯阿四都可以咁惡 ,

d 間 Agent 係 fd 個 fd 當時請過佢話d工人ok,我第1次請果個工人1到body check 有肝炎,即時變樣,2日送走左當時貨不對辨經好 仲要我比 $2000 deposit 另外我又冇la la 跌多次body check , 入境稅+埋成千蚊,
點知冇耐fd 個 fd佢件印3個月走埋佬tim,佢又比 賤A 屈埋機票$$..........

琴日個 賤A老細 仲好意思打比我 fd 個 fd 講 d 單野tim

e+係賤A教個工人屈我, 想投訴又冇門 :-( :-(

仲有imm.果邊講得仲好,佢話工人走左14日係唔可以揾工wor , 單野搞半年都唔可以打工 ,至於我請工人係冇問題,唔關批visa事:evil: 我再問另外2間 agent 工人係以揾工揾到係唔需要走,我請工人係冇問題不過 visa唔會批............都唔知信邊個好

大宅

佢琴日簽收咗張機票la , 不過唔上機 , 勞工署佢再要我比機票佢走 , 最後我都要比 , 因合約話係旅費而唔係機票 會蹝好多時間+勞氣,但我係絕對唔會屈服ga ,唔會因蹝時間而比$$ settle , 睇下天有冇眼

[/quote]
cat_house 寫道:
重有我覺得做僱主係final settlement時要記住:

千祈唔好勞氣!只要佢簽收咗張機票你就唔駛擔心要出過張比佢﹐其他錢銀咪上勞工署囉﹐最多都係蹝d時間。[/quote]

大宅

以我了解﹐你cut咗工人visa﹐佢有權留港14日﹐佢搵唔到搵工唔關你事﹐你同佢再無僱傭關係﹐咁你再搵工人應該係無問題架bor。佢告你想拖長佢留港期再搵水魚啫。
你打多兩次去immigration問下啦﹐唔好信d agent啦。

大宅

你已經provide咗勞工法要求比咗機票(勞工法要求係回程機票唔係旅費)﹐佢簽收咗即係accept咗﹐佢唔上機唔關你事﹐千祈咪聽個調解員老點﹐支持你唔好屈服呀﹗

babysamsam 寫道:
佢琴日簽收咗張機票la , 不過唔上機 , 勞工署佢再要我比機票佢走 , 最後我都要比 , 因合約話係旅費而唔係機票 會蹝好多時間+勞氣,但我係絕對唔會屈服ga ,唔會因蹝時間而比$$ settle , 睇下天有冇眼

千祈唔好勞氣!只要佢簽收咗張機票你就唔駛擔心要出過張比佢﹐其他錢銀咪上勞工署囉﹐最多都係蹝d時間。[/quote][/quote]

大宅

希望係咁 la , 我2個月前托3 agent 揾工人要 below 30yrs , sing 2yrs+ ,new born經驗到e+都冇3個,第1個得20yrs有5年exp. , 第2個 15x lbs , 第3個同時有2個工人所以都唔知識凑.........其實我要求係咪好高,定係我咁黑呢
以我了解﹐你cut咗工人visa﹐佢有權留港14日﹐佢搵唔到搵工唔關你事﹐你同佢再無僱傭關係﹐咁你再搵工人應該係無問題架bor。佢告你想拖長佢留港期再搵水魚啫。
你打多兩次去immigration問下啦﹐唔好信d agent啦。

大宅

搵工人嘅野好講緣份。唔可以單從客觀數據肯定係好定唔好。我個ex-maid(印)單從數據都好impress架-2年馬拉+2年星加波+2年香港完約(係我到)﹐26歲﹐揍過new born (佢睇住我b出世架)﹐識英文﹐廣東話﹐樣子ok﹐鬼知佢其實唔駛點揍我個b(到走嗰刻分分鐘連我個b食幾多奶粉都唔知)﹐唔駛煮(婆婆做)﹐只係鍾意清潔﹐其他老馮唔做。如果你請佢指意佢揍new born就死火啦。

so, 你不防lesson d條件﹐搵個信得過嘅agent recommend一d工人比你﹐唔一定要<30﹐睇多幾個睇下邊個啱眼緣囉。

複式洋房

yes ar. should be not entiltled for the public holiday leave in the 1st 3 month.

複式洋房

Thanks Cat for your prompt reply. :lol:

複式洋房

babysamsam,

u can find the agent who have web page. then u can choose the maid via web. If u find they are suitable, then call the agent and ask the price lor. I think it will save your time. (I also find the maid via the agent web recently, if I find them suitable, i will call the agent to ask other detail)

首頁

尾頁

跳至