跳至

首頁

尾頁

禁止發言

Re: 好唔開心, 唔知阿囝係咪有問題...

大宅

anita_mon

係囉, 唔駛太擔心架, 我囝囝都係只識講啲單字, 教佢講"好" 佢死都唔講, 只係點頭表示, , 叫佢同看更叔叔 "bye bye" 呢, 佢入左lift 先講同做手勢, 最近有新傑作, 叫佢做"bye bye" 手勢, 佢竟然同人"非吻"
, 我地啲小朋友好聰明, 好多野都識, 只不過佢地唔表達出來, 比啲時間佢地啦, 之後會有好多驚喜

公爵府

yorkboy,

蝦仔同 imran 仔一樣, 我 & hb 成日話蝦仔反應遲鈍, 叫又唔 bye, 入左 lift / 出左門口先 bye

平時教開蝦仔 bye 完送多一個飛吻, 而家佢縮水, 叫佢 bye, 只會非吻
[/url]

複式洋房

Yes ah... 我囝囝同yorkboy 囝囝 and 蝦仔一樣呀 ..

點解佢地會咁呢?

侯爵府

畀面勳章

yorkboy,

我咪law,諗住佢做埋個動作先走,点知佢成两三分鐘先有返應ar....等到人家都走埋la.....

洋房

日本教育家七田真有句說話:唔好比較bb,如果真係要比較, 就同bb前几個月/星期/日比較啦, 做一個正面媽媽,令bb同媽媽都開心.
唔好擔心啦, bb 會長大
享受寶寶成長過程的快樂!!! 

大宅

係呀, 千萬不要同別人的bb比較, 咁樣自己同bb都有壓力.
我見有的成2歲都唔識講好多嘢, 但一樣精靈可愛
該用戶已被刪除

大宅

我都睇過 d 書同聽過講座, cherie 係o岩架. 小朋友其實好細個已經聽得明我地講野, 只不過佢未識講, 又唔識表達, 咁你就以為佢唔明.

好多人話, 男仔會遲 d 先講野, 可能都係架. 我見大部分都係女仔多咀 d 喎. 其實大人而家講野, 佢地已經記住, 到佢發到果個音就會講好多野. 另外, 如果父母係多講野, 多同小朋友溝通, 佢地係會快 d 識講野架.

首頁

尾頁

跳至