意見反饋
義工

在職全職 今日: 2|主題: 46513

跳至
[在職媽媽] 返工唔為錢為咩?

子爵府

國民生產總值:11320

返工唔為錢為咩?

我做左十幾廾年野,
老實講, 我無左衝勁,
我返工為求財,
有錢我唔會返工,
返工唔係我興趣,
因為我無錢,
所以迫住要返工.
無錢返工唔係錯囉~

你地返工為咩 ??

TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

男爵府

國民生產總值:6647

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 返工唔為錢為咩?

其實唔係為錢就講笑者, 好似我咁, 係搵到份我想做既職業, 但好受氣, 好唔開心, 但可以點, 唔做野既話, 得老公一個搵錢好吃力, 自己唔食, 阿囝都要食, 冇辦法.. 唔開心唯有上黎呻下啦..

子爵府

我都係呻下姐~
我幾拾歲人都化lu ~
無慾無求, 為求兩餐.
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

別墅

國民生產總值:670

大家咁話.... 但最緊要係記住係求財唔係求氣... 唔好俾d唔開心既野影響到自己.

不過講就易!大家努力!

別墅

國民生產總值:548

我做人的宗旨
是開心又要做
唔開心又要做
何不唔開開心心過日呢

珍珠宮

國民生產總值:34545

打工一定為錢, 做老闆都可以講興趣!!!! :-( :-( :-(
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

國民生產總值:8395

返工一定係為錢,如果我有錢,我一定唔會返工,有D人會話返工有滿足感,不過我的滿足感係阿仔度,唔係工作度。

男爵府

國民生產總值:6946

雖然我冇細路,但我都鍾意做家庭主婦,返工係有錢養父母,又唔駛

大宅

國民生產總值:4653

畀面勳章

係呀! 返工係為錢!!! 比著我/我老公有大把錢, 我寧願係屋企照顧囝囝, 仲會生多個或三個呀!~~~ 我不知幾希望陪住囝囝成長過每一日, 但依家只得放工同放假先可以同佢玩下, 做下功課咁, 好少時間...

但無計喎, 唯有兩公婆頂硬上囉!

但最憎公司d同事, 成日做埋d損人不利己既野, 正賤人. 大家出來做野, 日對夜對, 都吾駛下下想人死呀!

珍珠宮

國民生產總值:34545

完全認同!!
但最憎公司d同事, 成日做埋d損人不利己既野, 正賤人. 大家出來做野, 日對夜對, 都吾駛下下想人死呀!

晟媽 寫道:
係呀! 返工係為錢!!! 比著我/我老公有大把錢, 我寧願係屋企照顧囝囝, 仲會生多個或三個呀!~~~ 我不知幾希望陪住囝囝成長過每一日, 但依家只得放工同放假先可以同佢玩下, 做下功課咁, 好少時間...

但無計喎, 唯有兩公婆頂硬上囉!

自由太多會令世人失去平衡

大宅

國民生產總值:4653

畀面勳章

mickeywinnie3:

你知吾知我公司個會計同所謂部門亞頭衰成點?!

話說四月份出新人工, 其中一個客戶服務員A因表現比較好, 加人工算係全公司最多既一個, 老闆仲親筆寫明加$800.00係客戶服務員A既履歷表(公司傳統係咁寫).

點知客戶服務員A既亞頭吾抵得自己條靚加幅高過自己, 竟然夠膽走去同會計部講係老闆搞錯, 個客戶服務員A吾係加$800.00而係$500.00, 就係咁! 個賤人會計竟然信個部門亞頭講只係加$500.00比客戶服務員A!!!~

我因為同客戶服務員A比較friend, 佢同我講今年加左$500.00好開心, 我都無為意. 因我係老闆既秘書, 閒時都會整理下d人事紀錄, 無意間比我發覺亞A吾止加$500.00, 應該係加$800.00
我考慮左好耐, 終於忍吾住走去問會計部點解出糧同老闆寫既吾同? 個PK扮白痴話吾知, 係個客戶服務部亞頭講佢知, 我咪話乜有問題吾係直接問老闆而係聽一個人既片面之詞?! 個PK會計無出聲, 我咪唯有同老闆講, 唉! 老闆見果兩隻狗做得耐(會計同亞頭, 成8年幾)竟然叫我吾好咁揚, 仲順手寫番句(加到$800.00 由8月份生效)!!!~~~

有無攪錯呀?! 乜公司來架?! 咁都吾追究, 不過咁又係, 客戶服務員A只係一名小職員又吾知真相, 老闆都吾想搞咁多野.

你地話, 減人地人工又吾係加係自己身上, 都吾明點解會有D咁既人(吾係, 係狗先啱)!

可能我太儍啦! 人地既野關我乜事? 又走去同人講道理搵氣來激.

子爵府

我返工求財俾亞女學野,
我錯咩?!

我都無慾無求,
不求名與利,
只求搵兩餐糊口。

男爵府

國民生產總值:9853

絕對認同, 返工係為錢?
年少時可能會因為興趣, 現在邊會?

大宅

國民生產總值:2950

返工唔係為錢,不如去做義工吧!

返工為左錢以外, 仲會為d咩?

話俾你聽為左滿足感, 咁湊到個仔又乖又聽話, 咪仲大滿足感!

話俾你聽為左滿足權力慾, 好似嚮屋企都可以有架喎, 由其是係當你對住一個好難搞o既工人, 都搞得佢掂果陣!

所以, 返工係絕對純粹為錢!! 既然只係為錢, 咁就更加唔駛理其他人, 對自己唔好o既人, 更加唔駛理, 同佢嘈黎都無謂, 不如留返啖氣去教仔好過, 做咩要幫人地阿媽去教仔呢.

居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

子爵府

其實我都無乜野,
不過聽到d人好大口氣話返工唔係為搵錢,
唔為錢做咩要返工呀 ?-(
要做義工米去慈善機構囉 ~
返工搵錢養女無錯喎,
唔通要我申請綜援養女咩?! :evil:
d人米一樣要搵錢養仔,
扮咩野呀

大宅

國民生產總值:4841

2018勳章

除咗為錢外, 仲為滿足感同成功感囉!
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

民房

國民生產總值:41

當然為錢, 做到唔開心都要頂落去

珍珠宮

國民生產總值:42743

畀面勳章

返工梗係為錢啦 要做facial, gym, 買野俾自己,又要俾阿囡既洗費,咩都係錢啦,就算老公搵到,我都要自己返工,自己有經濟能力,會有多d安全感

民房

國民生產總值:41

係, 自己有錢, 唔洗睇老公面色, 仲意買咩就買咩

侯爵府

國民生產總值:23621

2018勳章

我教書嘅, 教育係一份好有意義嘅工作.

但係如果冇糧出, 冇錢收, ......he~he~ 搵你做喇!

我係咪好衰?

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.