母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

急求:上奶方法!

我呢兩個星期奶量急跌,已無谷奶感覺,每日亦都泵唔夠第二日

大宅

Re: 急求:上奶方法!

有無式過豆漿,腐竹蛋白糖水,薏米水及食多D飯再比BB啜多D呀?

男爵府

bb012506,

你用邊隻木瓜, 邊款魚呀! 有冇試過通草奶? 最勁應該係王不留行, 不過我未飲過, 都想試吓! 藥房個uncle都有同我講過,文里試過都話勁.

男爵府

bb012506,

莫非你的M will come soon??!!
Hayes 將要1歲時,我的情況一樣。
M後一切如常,比D心機啦!

Hayes mama

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

請問通草奶同王不留行點整?我問過兩間中藥房都唔知點整通草,仲問我係唔係要回奶!

複式洋房

bb012506
以前BK媽媽有一方,我試過,work。不過,就不係幾好味。
材料:
1. 王不留行1兩
2. 通草4錢
3. 適量黃豆(約3-4兩)
4. 適量花生(約3-4兩)
5. 豬腳或豬手一隻
6. 墨魚乾一隻

作法:
1. 如果感到有口乾口苦的現象, 請不用王不留行, 才見效.
2. 用冷水洗一下通草和王不留行, 然後用冷水浸王不留行20-30分鐘, 所浸的水別倒去, 要用來一起煲湯;
3. 花生連皮的效果較好, 如果bb是對花生有敏感, 就不用花生;
4. 豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後備用
5. 先浸軟墨魚乾後切件, 如果用鮮墨魚也要一如豬腳般先出水(時間可不用5分鐘, 視乎實況). 如果買不到墨魚, 可以用鱆魚, 她建議用墨魚是因為它屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性;
6. 備妥所有材料後, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.

注意:
1. 有感冒不適時, 不要飲用
2. 每個人的體質不同, 飲用後的反應也有差異
3. 情緒狀態是影響奶量和奶質的重要因素之一, 願大家有盼望而平和的心境! 喜樂和信心, 更會有微妙的作用.

大宅

雞湯都得∼∼

大宅

唔該晒各位!

複式洋房

泵完後..按摩下...再用手'支'....

會出多好多傢!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ME 2
bb012506 寫道:
請問通草奶同王不留行點整?我問過兩間中藥房都唔知點整通草,仲問我係唔係要回奶!

大宅

有冇試過一路pump,一路按,跟住d吸カ按

大宅

我而家

複式洋房

me too, i will pump and massage my breasts toward nipple at the same time. continue the pumping action even though the breasts seems like empty, but milk will come out again in about 5-10mins.

大宅

我今日試過真係得,不過仍然唔夠奶!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊