少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞囡check 到有遠視同散光

亞囡知道要帶眼鏡吾多喜歡呀...點算好呀 :-( :-(

點解甘細個會有遠視同散光既...有咩事令到個囡甘樣呀...係米我做得吾好呢 :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章

Re: 亞囡check 到有遠視同散光

How old is your daughter?

子爵府

2020勳章

好大可能係遺傳,不要自責

男爵府

6歲到...因為我亦無諗過甘細個小朋友帶眼鏡架...始終好似無甘方便...亦吾知個囡慣吾慣呀..有d擔心 :cry: :cry:
mormorchan 寫道:
How old is your daughter?

男爵府

遺傳 ...我本身近視架咋...估吾到個囡遠視同散光...d度數係米會慢慢加深既呢 ...有無改善方法呢
pigmei 寫道:
好大可能係遺傳,不要自責

男爵府

我仔啱啱3歲..都係遠視同散光..起初載眼鏡都會唔習慣,慢慢就會發覺載眼鏡後睇嘢係會清楚d..載眼鏡係唯一可矯正番d視力..我而家開始比藍梅素呀仔食,未知有無幫助,要下次再驗眼先知

男爵府

藍梅素...咩黎架 ...可以將d度數慢慢減小架 ...甘係米只有載眼鏡才可解決問題呀 ...會吾會載載下眼鏡就要一直載落去架 ...你仔仔既度數深吾深呀 ...我囡有百幾度呀...佢兩隻睇一齊睇既時候就無咩問題架...但分開睇就明顯有分別...但有人話甘淺應該吾駛載喎.. ...唉...自己都好似手足無措甘既 :cry: :cry:

吾好意思呀...突然甘多問題...
catcatchong 寫道:
我仔啱啱3歲..都係遠視同散光..起初載眼鏡都會唔習慣,慢慢就會發覺載眼鏡後睇嘢係會清楚d..載眼鏡係唯一可矯正番d視力..我而家開始比藍梅素呀仔食,未知有無幫助,要下次再驗眼先知

公爵府

2020勳章

唔洗太擔心, 我都係6-7歲開始戴眼鏡, 近視加散光tim, 近視會越來越深, 散光會越來越淺, 而家有激光嬌視, 小朋友大個眼球大定就可以做啦! 載住眼鏡睇得清楚啲, 小朋友好快會習慣的。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

我呀仔都係得百幾度..但醫生話一定要載眼鏡.唔係會影響學業.返學同睇嘢最好載.玩果陣咪可以唔載.遠視就有機會淺番.散光機會會少d..藍梅素可護眼...新鮮藍梅都得架

男爵府

catcatchong / honey:

借問一聲...你地會係專科果到配眼鏡 or 去普通咩眼鏡88之類既鋪頭配架 ...另外d藍梅素係邊到買到架 ...藍梅係米超級市場一盒盒果d 呀

男爵府

jvkll
我去眼鏡鋪配..但會撰間信得過先配..藍梅素係屈人寺有得買.呀仔食緊命力..至於新鮮藍梅我係超級市場買..

男爵府

好媽媽勳章

don't worry, my cousin also has 遠視同散光 since 3 years old, her parents have no such problem too~ Her doctor said that eye nerve and cell will keep develop till 8 years old, when she get elder, the eye shape will change, then 遠視 will be reduced~

My cousin is 10 years old now, 遠視 reduced from 8XX to now 1XX~

Don't worry~

男爵府

好多謝大家既細心解釋呀...我開始認識多d...亦小左擔心...吾該晒大家 ..希望囡囡可以習慣啦

洋房

jvkll,

係呀,你唔需要担心架, 我個囝3歲時就check 到有遠視同散光,嗰時都好担心, 因為一入學就要帶眼鏡, 好驚佢比其他d小朋友笑同撞親. 但係好好彩到e家7歲都無事發生過. 其實眼科医生都有同我地講過, 8歲左右有機會好番.仲有半年前check過醫生話估d遠視淺左tim. 今個月會再去覆診, 希望會再好d!
另外, 我有個朋友個仔細個嗰時都有遠視, 後來8歲幾再check時竟然無哂事, 到e家11歲都唔使帶眼鏡. 所以你真係唔使担心, 阿囡係有機會好番架!

子爵府

2020勳章 好媽媽勳章

我仔仔4歲半上星期驗眼check到有百幾度遠親 , 但驗光師說小朋友有遠視是好的 , 大下大下就會淺及不會再加深的。只要平時沒有影響睇書及上堂就不須要戴眼鏡。但散光通常都要帶眼鏡及是天生的 , 若戴了眼鏡 , 睇東西清楚了 , 小朋友上堂會更專心的 , 不用太擔心。

大宅

請問你地帶小朋友去那兒驗眼?

子爵府

2020勳章 好媽媽勳章

shanma,

理大護眼中心 , 驗眼過程很詳細的 , 大概1個半小時完成 , 有小朋友的玩具地方玩 。仔仔都很專心驗眼因為視光師很好人的。

理大護眼中心係灣仔合和中心 , 它們8月10日會係旺角開分店 , 你都可以打去2866-9660預約係旺角分店的時間。早些預約吧 , 趁暑假帶小朋友去驗都好的。價錢係$380 , 你都可以去以下網址睇 : www.ployvision.com.hk

首頁

尾頁

跳至