自由報料

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

請問你地屋企用緊咩地板?

請問你地屋企用緊咩地板?
覺得好唔好用?
每平方尺大概幾錢?
鋪埋一共要幾多錢?

thx!!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

Re: 請問你地屋企用緊咩地板?

我用緊地磚,清潔打理好方便,夏天好涼爽,裝修時一次過整,所以唔計得幾錢。

男爵府

我住宿舍,係柚木地板,入伙前找人打了一次臘,依家三年了,都仲幾好,平時都係用水拖地。

男爵府

I also use wooden floor. I have a question, the wooden floor very easy to cause scratches. When I push or pull the子母bed, it leaves scratches "很"on the wooden floor. Is it normal or the roller on the bed is not good? Anyone has the same situation?

大宅

bbdou
請問拖完地or濕到水滑唔滑?係咩磚?

thx

水晶宮

yankimama :
你果隻係咩木地板?我岩岩裝修完,師傅話楓木唔好用,因為好''林',有重野容易有凹痕,所以我舖白象牙木,一來我鐘意淺色,二來木身較硬淨。

別墅

Na,
個隻係拋光磚, 但買果陣要好小心。如果唔係會買到假野!!

別墅

yankimama,
我都有這個情況, 我諗住遲D買樽臘水來抹下。

大宅

Boen 無縫地板
大約500-600呎用了3-4萬
係靚地板容易打理,有BB咪用木地板俾佢掟到凹哂,好後悔

男爵府

Dear Chowchowrn,
For my problem, I think 臘水 can't help as there are several 凹痕 on the floor casue by the pulling & pushing of 子母床.

Dear jk923,
I think mine is 楓木.

* Any solutions recommended to reduce the 凹痕 causing by pulling & pushing of 子母床.
. Tkssss.

公爵府

牛年勳章

金檀木-我覺得料好, 鋪的師父好, 入伙6 年, 只有2條縫 我從未打過臘, 仍好有光澤

大宅

拋光磚

大宅

我都係用無縫地板,但唔知咩brand喎!
Trojan 寫道:
Boen 無縫地板
大約500-600呎用了3-4萬
係靚地板容易打理,有BB咪用木地板俾佢掟到凹哂,好後悔

男爵府

濕水係會滑的,所以我叫工人要係我個仔返咗學的時候先至拖,如果我仔放假係屋企,佢會再用乾布抹一次。我用嗰隻個設計師話應該係大陸造的,但係係成塊燒出來,唔係壓出來的(我唔知有乜唔同,不過佢話好D),係佢帶我行均灣仔同旺角我地自己揀的,我自己覺得同意大利磚的分別係D色可能冇咁靚,但價錢平一大截,而造法應該係一樣的。

Na 寫道:
bbdou
請問拖完地or濕到水滑唔滑?係咩磚?

thx

首頁

尾頁

跳至