意見反饋
義工
[2006年] BB唔食奶可以點呀???

洋房

國民生產總值:37

BB唔食奶可以點呀???

BB五個月大喇. 但依家唔多鐘意食奶, 好肚餓都係食兩安就停. 成支奶差唔多一個多鐘先食完,你地BB有無呢種情況呀?有乜食左會開胃D呢??
三月二日St. Teresa出世. 重3.3KGS,5個月大今日重8.17KGS.

男爵府

國民生產總值:6444

Re: BB唔食奶可以點呀???

my son is also since he is 3mth old. I gave him 開奶茶 , 糊仔but no improvement. Nothing can do.. I tried to feed him 1.5 hrs for 4 oz only... hot milk became cold milk.........

別墅

國民生產總值:616

我阿b食人奶都有咁情況,我埋身餵的,但近來佢好似唔多使食,就算食都係好求其咁食唔夠5分鐘,谷到我cc吓,所以就算我奶量唔多,d排都可以儲冰奶。

情況再係咁落去有冇問題架,我開始有d擔心啦。

複式洋房

國民生產總值:444

我既小B都係食左三至四安就唔肯食, 糊仔都唔肯食..........佢好瘦呀, 八月四日就五個月, 但係而家得13.5lbs (出生時6.5lbs) , 好擔心 .......... :cry:

洋房

國民生產總值:89

我個仔都係唔多點食奶
食糊仔 都算少
由中碼變了細碼
不過我個仔係食糊仔先唔多點食奶
我個仔都係得6.32炸 快五個月啦

子爵府

國民生產總值:11139

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡都係,不過訓左食到7~8安,醒左,餵個幾鍾先食哂6安
但係糊仔佢食好多

洋房

國民生產總值:37

我呀B唔食,我就比樽蓋"胃"佢食.咁佢就比我騙佢食哂. 但唔係次次 work 架.比佢發覺左又要想第二個辦法.
三月二日St. Teresa出世. 重3.3KGS,5個月大今日重8.17KGS.

複式洋房

國民生產總值:243

我既囡囡都係咁, 三個月開始就唔係好肯食奶, 佢3月20日出世, 本來食開5-6安奶, 一

別墅

國民生產總值:654

我個B都有呢個情況, 佢一向食開5安半奶, 由細就十五分鐘一口氣清曬, 早一個月前食2安奶就左擰右擰, 依依俄俄, 跟住仲喊到癲曬, 唔肯再食, (唔知仲以為我虐兒) ......

跟住我就同佢轉奶粉, 呀 !!!!! 又得喎!!!!!!!

依家食到6安, 仲餐餐乾曬添

複式洋房

國民生產總值:243

咁你轉邊隻奶粉呀, 我個女食緊A+

別墅

國民生產總值:654

我個B之前食雪印, 依家轉

大宅

國民生產總值:2182

我個囡係三個月大時同您一樣,食1-2安奶就左擰右擰, 依依俄俄, 跟住我就同佢轉奶粉, 同等佢訓左先餵,如果D奶凍左就坐熱佢. 依家餐餐20-30分鐘食到5-6安.

複式洋房

國民生產總值:290

我bb都係咁...不過.我唔會迫佢食...等到佢cry時..佢自然會食多d拉..

放心!放心!

民房

國民生產總值:25

我BB都係咁,由人奶轉奶粉後,餐餐喊住食,最多都係食4oz,但食糊仔就OK.我未試過同佢轉奶粉(而家食雪印),但而家想試吓轉S26 (or A+),係咪又係一日先轉一餐?請多多指教.

大宅

國民生產總值:3597

HI ALL,

MY BB HAD THE SAME PROBLEM BEFORE. HE CAN DRINK 5-6 OZ NOW AFTER CHANGED TO BIGGER SIZE NIPPLE. YOU CAN TRY BUT BECAREFUL NOT TO HAVING THE CHOKING PROBLEM :-P

大宅

唔和你係唔係食澳洲雪印,我BB到三個月唔鐘意食雪印,
因為BB開始知道D奶味好腥,跟住同佢轉食羊奶(我公司同事介紹,香港唔多人知原來人奶外,最好係羊奶),轉奶後我發覺:-
- BB好鐘意奶味(尋晚食7oz)
- 便便好靓 (before便便深綠色較稀,有白色粒粒)
- 唔會熱氣,無舌胎,面上無脂肪粒
- 無肚痛(因羊奶中的蛋白質比牛奶小,奶易被消化,減少身體的負擔)
- BB肌肉堅實而不是脂肪(唔會泡)
- BB有鼻敏感,羊奶可增強抵抗力(對氣管),不易感冒

洋房

國民生產總值:89

Ivy18018 寫道:
唔和你係唔係食澳洲雪印,我BB到三個月唔鐘意食雪印,
因為BB開始知道D奶味好腥,跟住同佢轉食羊奶(我公司同事介紹,香港唔多人知原來人奶外,最好係羊奶),轉奶後我發覺:-
- BB好鐘意奶味(尋晚食7oz)
- 便便好靓 (before便便深綠色較稀,有白色粒粒)
- 唔會熱氣,無舌胎,面上無脂肪粒
- 無肚痛(因羊奶中的蛋白質比牛奶小,奶易被消化,減少身體的負擔)
- BB肌肉堅實而不是脂肪(唔會泡)
- BB有鼻敏感,羊奶可增強抵抗力(對氣管),不易感冒

你可不可以講講你食緊邊隻奶 我想試下比仔仔食

民房

BB係食澳洲雪印,昨日我用5oz水沖4oz粉,BB好似食得好d(只係無喊咁耐).但真係未聽過羊奶,我都真係好有興趣,請問可在哪裡買到?貴唔貴呢?

大宅

羊奶其實係貴(比雪印貴一倍), 但最重要對BB好.
要指定藥房先有得買, 有興趣可chick入bk主選單-卡洛塔妮專區, 佢地有隻嬰兒羊奶粉0-1 year (無賣廣告,因主張食母乳), 或電hotline: 25787080 可取sample.

民房

Thanks a lot.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.