興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你地如何保存數碼相機拍的視訊短片???

數碼相機拍的視訊短片放於電腦上又佔太多位 (每個短片至小都佔幾十M), 但我又唔係好識點樣燒落DVD度, 剩係識轉做wmv file 係電腦度睇。請各位指教一下如何保存數碼相機拍的視訊短片。如果要燒落DVD度有mud 野步驟呢? Thanks!

侯爵府

畀面勳章

Re: 請問你地如何保存數碼相機拍的視訊短片???

hi~

我會...
1. save落harddisk度(E+ Harddisk下下幾百Gb,space唔再係問題)
2. dub落dvd-r/+r做backup(多一個備份嘛)
3. 若果個video(s)過癮既便會用memoriesontv整隻dvd-video得閑開佢出黎笑下(可於一般dvd player上播放)

dub落dvd步驟:用Nero就咁將d video files當data咁燒落dvd-r度囉(backup)!

禁止訪問

複式洋房

hi! 又係你ChunChun_Daddy 不厭其煩的解答我既問題。真係唔該晒!

我都想試下整隻dvd-video, 想請問memoriesontv係邊庶download 架? 容易用嗎? 駛唔駛$?

另外我試過用winAVI 將視訊短片轉做.vob format, 然後用你之前介紹的TMPGEnc DVD Author 希望將幾個file 剪接group 埋save落dvd碟, 想請教:

1. 點解剪接時沒有聲音但在晝面上又見到喇叭button??? (沒有聲音好難做edit o番)
2. 是否一定要將所有file排列好先一次過output到dvd碟? 我用DVD+RW碟諗住可以逐個file output但係唔得woo。
3. 將視訊短片轉做.vob format 後可唔可以delete 左原本 的視訊短片剩係留返vob 檔係電腦內保存呢? (雖然vob檔睇唔到縮圖, 但係好似同視訊短片d質素差唔多o番?

唔好意思, 咁多問題tim。THANKS SO MUCH!!!

侯爵府

畀面勳章

hi VenusB, long time no C...

MOTV

複式洋房

ChunChun_Daddy,

個software似乎貴左d, 買唔起tim。 請問free trial 期限幾耐呢? 用trial version 會唔會畫面多左d野令人睇得唔暢快架? 如果係敢, 我就費事download 喇。

其他問題, 你答到就答我, 答唔到都唔緊要, 唔該晒先!

侯爵府

畀面勳章

V記,

果個嘛!當然梗係...有計啦!
(PM me if u want to have more details...)

其實T.dvd author我都好少用...唔識點答你

大宅

醒目開學勳章

ChunChun_Daddy
我由囡囡出世到現在儲埋好多短片未dll落去VCD度,睇完您個software都幾好用,又易用,(可惜係試用版,大大隻字係畫面度),不過可否介紹一D唔使錢0既software

侯爵府

畀面勳章

啊"超人"san,

無乜其他介紹囉,好用既一個就夠lu

PM me if u want to know more "details" on MOTV...

大宅

醒目開學勳章

其實我dl左您俾0既software,(只不過個畫面有大大隻字阻礙睇短片,而這些字又不會消失的)
所以我才問您有沒有另外一些software可推介或破解這大大隻文字阻礙呢?

侯爵府

畀面勳章

咁咪即係我話既...MOTV"details"囉,get倒未??

大宅

醒目開學勳章

係咪真係有,唔好買關子啦!好想要pls
ChunChun_Daddy 寫道:
咁咪即係我話既...MOTV"details"囉,get倒未??

侯爵府

畀面勳章

唔係我賣關子喎(晨早單左聲啦 )

您貢想知道點解唔PM比我呢又??

大宅

醒目開學勳章

好想....好想知破解方法
ultraman 寫道:
係咪真係有,唔好買關子啦!好想要pls
[quote]

[/quote]

侯爵府

畀面勳章

超人san,

o殊!!細聲d...唔好咁楊~~

Chk PM~

C.C.D.

洋房

hi~

我會...
1. save落harddisk度(E+ Harddisk下下幾百Gb,space唔再係問題)
2. dub落dvd-r/+r做backup(多一個備份嘛)
3. 若果個video(s)過癮既便會用memoriesontv整隻dvd-video得閑開佢出黎笑下(可於一般dvd player上播放)

dub落dvd步驟:用Nero就咁將d video files當data咁燒落dvd-r度囉(backup)!

小弟都用 lee個方法....掂!最掂係多一個備份嘛.
;-) :-? :-? :-?

侯爵府

唔好意思 (我路過既)

我有興趣。。MOTV"details"。。

可唔可以PM比我,唔該,唔該

大宅

ChunChun_Daddy ,

你真是多好野益我地, 而且又不厭其煩解答我地問題, 有時又會比我這些電腦白痴激到你嘔飯, 在此多謝你先.

我又有野問, 如果我的短片是用可否用你的方法dub 落dvd碟到呢? 如果可以麻煩你pm me la....
Thank you very much!

CICISASA 寫道:

唔好意思 (我路過既)

我有興趣。。MOTV"details"。。

可唔可以PM比我,唔該,唔該

侯爵府

畀面勳章

hi happy-boy,

唔好咁講!我都係電腦新手黎o者,亦都有白痴過既時候!!

MOTV一般都食到"大路"既video格式,你自家既就要睇睇係咪support囉!

想要"details"既...就PM我先啦

大宅

ChunChun_Daddy ,

唔好意思, 我好似打漏字呀!
如果我的短片是用帶的(Sony用好細盒帶的),以前試過好似無support, 唔知用MOTV這方法可dub 落dvd碟到嗎?
Thanks!

首頁

尾頁

跳至