少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

海洋公園

想帶仔仔去海洋公園玩,但担心佢驚坐吊車,如果唔坐吊車,有冇其他方法去另外一邊呢?

伯爵府

Re: 海洋公園

Probaly he will not be afraid, just tell him it's like flying.

Anyway, you can take the shuttle bus from one entrance to another (ask the staff), most of the time you have to pay ~$3.5 per person, unless at the time Ocean Park think the cable car queue is really too long, then the bus will become free.

複式洋房

我要出左去先可以坐shuttle bus去另一個入口,再入去會唔會再收多我一次入場費架?

男爵府

你可以坐巴士都另一邊入口架..係鑽石山有巴士去,不過落車要行15分鐘先到呀.....幾多號巴士我唔記得啦..我要問下人我都係坐過一次咋......

子峻媽咪

伯爵府

You don't need to exit through the entrance to take the shuttle bus, they have another passage for this, just ask the staff.

Alien 寫道:
我要出左去先可以坐shuttle bus去另一個入口,再入去會唔會再收多我一次入場費架?

子爵府

佢會在你手背蓋個章,咁你到大樹灣個邊比佢睇返,佢會比你入,同埋你keep住張入場票ma
你帶你個仔試下先,話唔定到時佢話要搭多幾次

伯爵府

手背蓋個章 is for you to leave Ocean Park, say to Aberdeen for lunch, and want to return later. If you just want to take the shuttle bus to 大樹灣 entrance, there's no need to exit the gate.

伯爵府

係呀!我最初都以為我個囡會好驚...點知佢開心到傻左呀!我仲拍左video. 我mami 睇反都話未見過佢咁開心.

大宅

Alien,

首先大人自己唔好驚以輕鬆的心情,小朋友就唔會驚

複式洋房

多謝咁多位的資料呀!
我打去海洋公園問左啦,要係大樹灣出先會在你手背蓋章,再坐629去正門入場,相反正門出是不能的.有時佢地會有免費巴,有時就冇,要視乎情況而定(人太多或天氣問題).
比唔比呀仔試,到時先算啦!因之前坐纜車上太平山,回家睡覺發惡夢,睇番dv片時又話唔要再坐 冇用鬼 :tongue: :tongue:

別墅

Alien,

坐纜車上落有氣壓問題, 可能你仔仔耳仔不舒服, 聽不清, 所以不鍾意, 不舒服, 而且身體會有向後仰和向前傾的感覺, 不夠安全感, 就會驚.

吊車就沒有氣壓問題, 一路都是水平坐著, 而且有風景看, 好不同, 真係好似飛, 你同仔仔解釋下, 了解他怕纜車原因, 是不是以上原因, 明白了, 他可能會有勇敢去搭吊車.

我自己都好怕搭完繩車耳轟轟的感覺.

別墅

我今個月去了兩次海洋公園,因兩次都是人太多的關係,而被安排坐巴士上落 :tongue: :tongue: :tongue:,而每次上落都唔駛係隻手都蓋印喎.

複式洋房

我個女第1次坐吊車係2歲, 我都驚佢會怕, 於是帶定啲佢最鍾意食嘅曲奇餅, 朱古力等, 當吊車一開始拋出半空時, 就引佢食嘢, 分散注意力, 之後就很容易習慣在半空的感覺.

我上星期四剛去過, 人多到爆, (it's weekdays, don't understand why so many people.) 好彩係全年証, 今次好多嘢無睇都唔覺蝕底.

別墅

海洋公園全年證在九月一日全面加價!!!!

首頁

尾頁

跳至