育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

申請回港証

想同亞b返大陸玩, 要幫亞b申請回港証, 上網預約又排好多日. 今日早上9:30去到沙田人民入境事務處, 竟然派下午3:00-3:30籌俾我, 我周圍行, 等到2:45pm再上去, 等到4:00pm才輪到我, 跟住又要等比$及攞証, 最後4:30pm才走得, 攪足一日, 真係累死人. 明天一早又要去攞回卿証籌, 可能又要攪成日喇..... :-(

複式洋房

Re: 申請回港証

回鄉證得嗎? 另加身份證.

返大陸邊道玩呀?

大宅

如果帶BB返大陸, 唔係只帶回鄉証+身份証嗎?
請指教

jlie

複式洋房

要回鄉証, 回港証 + 身份証, 可上網或電話預約, 可減少排隊攞籌時間, 記住一定要填附註人表格, 如果附註人唔去, 可預先填定form先.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

vickieso 寫道:
要回鄉証, 回港証 + 身份証, 可上網或電話預約, 可減少排隊攞籌時間, 記住一定要填附註人表格, 如果附註人唔去, 可預先填定form先.

好似話如果申請香港特區護照就唔駛身分證?
唉...好亂我又唔識...攪到依家都未同bb去攪...我10-11月要番大陸呀...
究竟申請邊樣最方便呢?同埋幾錢架?因為我張回鄉証詔左期我又要去攪...一次攪唔知幾錢...我驚好金...又要預番d錢...

水晶宮

申請回港証~~不如考慮申請passport, 佢有身份証送埋, 又可出境, 又可返大陸當回港証用

大宅

咁回港証有咩用架? 係咪去澳門先要用架.

大宅

各位媽咪,

我已確認了以下bb所需之証件資料, 可作為参考之用.

返大陸 - 回港証出入香港關境 & 回鄉証出入大陸關境. 如要申請回鄉証, bb必須要有身分證或回港証作為証明文件. (我之前問過入境處, 可否以特區護照代替回港証過關, 他們回答特區護照是用作去外國使用, 不應用作返大陸使用 - 以我估計其實可以用特區護照, but會浪費時間, 因為過關要排外國人的通道).

去澳門 - 必須持有回港証.

去外國 - 必須持有特區護照.

申請時間:
回港証 - 即日取証.
回鄉証 - 12個工作天 (不包括星期六及日), 快証5個工作天, but 要加$200手續費.
特區護照 - 如有特別理由, 可隔天取証. (不需加$)
*** 如申請特區護照會連同身份証一同免費辦理.

大宅

子俊寶寶,
唔該晒,你寫得好詳細呀.

重有一個問題: 係咪全部BB証件得5年有效期呀.

水晶宮

係申請passport時佢有身份証, 果張係可以當回港証用, 但由於小朋友d id係無相, 所以要帶埋passport

所以唔一定要申請回港証囉

男爵府

畀面勳章

miumiu723:
我冇記錯的話小朋友既證件好似係得3年架咋~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

別墅

子俊寶寶,

咁依你所講咁即係BB出境無論去邊都要用身份証過HK關???
咁BB申請ID需唔需要比$$架?

大宅

hi miumiu723,

根據我手頭上的証件資料如下:

回港証 & 特區護照是5年有效期.
回鄉証是3年有效期.

hi sammifanlp,

我上次趕住同bb去日本, 入境處幫我幾日就做到個特區護照比bb, 由於出境只需特區護照, 所以身份証就要跟正常手續等大半個月才有. 我而家又想同bb去大陸玩, 但bb無身份証, 中旅社話一係用身份証, 無就要申請回港証才會代辦回鄉証.

hi heihei629,

我係幫bb申請特區護照時, 連同身份証一同免費辦理. 所以我唔知只是申請身份証要收幾多$. SORRY.

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我問過入境處,11歲以下嘅兒童係無得單獨申請身份証,只有申請特區護照先至送埋身份証!我11月會同卡樂B返去大陸見吓太公,已經網上預約咗申請回港証+回鄉咭。唔會申請特區護照住,一尼比較貴,二尼唔會出外旅遊住,三尼入境處D職員話就算個証未到期,如果阿B果樣唔同咗,都要換過(咁咪盞攪),諗住都係臨出外旅行之前先同佢申請囉!

大宅

畀面勳章

我個女一開始就用特區+回鄉証往返大陸,都無話唔得或者要排外國人通道喎?另外乜去奧門要用回港証?我重以為特區都得tim!我重諗住同對仔女去奧門玩下…… :-(

水晶宮

2020勳章

heihei629 寫道:
子俊寶寶,

咁依你所講咁即係BB出境無論去邊都要用身份証過HK關???
咁BB申請ID需唔需要比$$架?

bb 申請特區護照, 要同時有張 hkid, 因為係法例要求. 換言之, bb唔申請特區護照, 係唔會有一張冇相的 hkid.

BB只需要 hksar passport & hkid , 已可去大6 (要加回鄉証) & Macau. 對於有特區護照ge BB 黎講, 回港証係多餘ge.

特區護照, 絕對可以用於出入香港境. 我有一次在大6唔見身份証, 在入香港境時, 入境處個職員問我有冇特區護照, 有的話, 就可過關, 返到香港境內先至攪補領hkid 的手續, 冇的話, 就要在關口個 office度等 入境處send 番資料返香港總部核實我d個人資料我先過得關入香港.

BB 的特區護照 & 回港証年期係好似一樣. 如果入境處職員話bb個樣大o左就係申請過另一個特區護照, 若真的話, 那 回港証同樣都要再申請. (所以覺得回港証冇著數).

為o左方便隨時帶bb出外旅行(incl. 大6 & macau, 我認為幫bb申請特區護照更合適.

水晶宮

但係回港証係可用好短時間咋, 但passport 年期耐d喎

別墅

我book左星期五去申請passport及回鄉咭~~究竟洗唔洗到時同阿b行第二度過關~~

攪到我想申請回港證添~~

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好似好煩咁喎 ?-(

洋房

以現時o黎講用特區護照係好過回港証, 因為回港証要比$185及只可以用於大陸及澳門, 而特區護照就可以出國。小朋友用特區護照可以去澳門,大人就一定唔可以用特區護照去澳門除非你要去外國經由澳門機場坐飛機同埋有機票証明你坐飛機先得。有一樣最重要o既野就係小朋友只得一張無樣o既身分証係一定唔可以過關, 因為無相係上面,所以記得一定要帶埋特區護照或其他外國護照。如果大人唔見身份証就要申請回港証先可以去澳門或大陸,否則一定比澳門打回頭,無得玩仲要比來回船錢添。大人或小朋友如果係任何地方唔見身份証但係有証件 (ie護照 ) 都可以返港唔須要當自己係外國人排旅客櫃台, 照排香港人櫃台就得勒。

首頁

尾頁

跳至