跳至

首頁

尾頁

大宅

有無小朋友打左肺炎鏈球菌防疫針?

想問下係邊間診所打,幾錢?幾大可以打得?thank you!

男爵府

Re: 有無小朋友打左肺炎鏈球菌防疫針?

熊媽

我孖b在劉章鴻醫生打, $700/per, 一歲時打要打2支.
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡囡係大河道劉劍聲診所打,剩係打一針,$500 (可能我睇左佢十幾年,所以先咁平)•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

miriam,

原來劉劍聲都有得打肺炎鏈球菌防疫針呀? 妳話剩係打一針o既意思係, 暫時打左一支, 定係只會打一支呀? total要打4支gar wor!!

我自己都係睇佢gar!! 係呢, 咁妳個囡幾多歲打gar? 我而家都15/16唔知打唔打好, 我個囝就來2個月啦!!

另外, 我見都有好多小朋友睇劉劍聲, 佢睇兒料ok嗎?

大宅

想問下劉劍聲近邊度?要唔要預約,有無電話?
kerrykevin,
你BB細所以要打4支,2yrs以上打1支就ok了.

大宅

如打惠氏接合疫苗之打法:
2-6 個月大: 需打4針
7-11 個月大: 需打3針
12-23 個月大: 需打2針
over 24 個月大: 需打1針
以上引述其他媽咪.

男爵府

明白, thx 熊媽

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

kerrykevin & 熊媽,

我囡囡肺炎鏈球菌同水荳針都係劉劍聲度打•

我個囡就黎三歲,所以肺炎鏈球菌針只需要打一支,之後唔需要再打•

打肺炎鏈球菌針就要去訂o既,呢隻針唔會有存貨,有人打先會 order,order 需要一個禮拜•

劉醫生兒科 ok 架,好多小朋友去睇,我囡囡搬返黎之後已經剩係睇劉醫生,我囡囡之前婆婆同佢係沙田睇左幾次傷風都唔好,轉返睇劉醫生一次就無事 lu•

劉劍聲診所
電話:24116768
地址:荃灣大河道 13 號地下
時間:
星期一:8:30am to 12:30pm & 3:30pm to 7:30pm
星期二至五:3:30pm to 7:30pm
星期日及公眾假期:9:00am to 1:00pm
星期六休息
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

miriam,
唔該晒!!
我想問下妳意見, 我都唔知好唔好咁快同個仔打肺炎鏈球菌針, 好似要佢無la la痛多幾次..... 定係等佢返學 or palygroup先打好呀..... 妳估我可唔可以打俾劉劍聲問佢意見呢?

王國長老

kerrykevin,

有 d 人覺得早 d 打會好少少,起碼唔使怕因為肝炎引起併發症•
但我個人覺得兩歲先得會好 d,唔使小朋友捱咁多針,講真,唔係個囡就黎返學,我都唔會要佢打水荳同肺炎鏈球菌針,基本上自己都好小心囡囡o既個人衛生,同埋唔會帶佢四圍去,所以先決定開學前打晒兩支針,因為學校入面咁多小朋友,事旦一個出水荳就真係大件事喇!

首頁

尾頁

跳至