嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

各位靚靚媽咪或高人請申出援手....

我的外甥仔不幸被蚊子叮了何B仔數天後突然全身出疹腫脹, 發高燒, 甚至龜頭有膿汁流出, 入院數天治療後才開始退燒退脹, 可是檢查後醫生均未能發現受過任何細菌或病毒感染. 請問各位靚靚媽咪或高人聽過, 見過或知道這種情況嗎? 希望各位可以幫幫忙提出任何高見吧!

子爵府

好媽媽勳章

Re: 各位靚靚媽咪或高人請申出援手....

外甥仔幾多歲?我fd個仔六歲果時去燒野食,响樹邊小便又係咁俾蚊叮左,情況一模一樣.之后都係睇中醫先搞掂.中醫話呢d係毒喎,食幾劑葯清左佢幾日后無事無腫.

**下次bu啫仔外露記住笠番個蚊網呀**
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

民房

renren,

Thanks very much for your reply!
我外甥仔10歲, 佢而家仲係留院觀察中...
不過佢係喺屋企沖緊涼時俾蚊叮嘅, 而且佢又住市區, 真係好難防呀! 家姐話等佢d allergy完全退哂就幫佢做allergy test.
仲有,你可唔可以話我知你fd個仔當時睇中醫前有冇入院或睇西醫? 個小朋友係咪敏感體質? 有冇做過allergy test?
希望你能回答倒我啦, 真係萬分感謝你!!!!

子爵府

好媽媽勳章

BonJoey,
唔使客氣,有時d無名腫毒好麻煩,尤其是叮bu啫仔,好少小朋友領野.我fd個仔唔係敏感底,平時食咩都得.我fd都係先睇西醫,西醫又係呢樣驗果樣驗,驗血都驗左好多次都搵唔到咩事,但無做敏感test.果排成日出出入入醫院.搞左兩個禮拜我fd聽d老人家話不如試下睇中醫,怪來就怪醫咁話.中醫話呢係xx毒(未聽過架,同埋果時個心只要醫得番就得,所以無擺上心叫咩名堂)個中醫開左幾劑葯同開d草葯俾小朋友浸,一個星期消腫d濃乾晒結蕉.兩星期后去覆診執多次清晒個底.到而家無番發.
我尋日問fd攞中醫個電話,諗住俾你地試下...可惜果位醫師兩年前已經移民,收山無做.而家睇下摷唔摷得番d葯方,有就pm你啦.我fd話好神奇所以收埋張方看門口.

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

民房

renren,
好多謝你咁詳盡嘅答覆, 仲幫我問攞中醫個電話, 你真係好人啦!
可惜我外甥仔注定與嗰位醫師冇緣啦! 如果你真係可以摷得番張葯方pm比我就好啦!
最後醫院話經一輪種菌後才驗出一種 "痲疹孿生雙鏈球菌" (唔係好記得個名係咪咁添), 但係醫生話呢隻菌一般好少機會會過敏成咁, 所以都唔係咁肯定係咪一定係呢隻菌嘅問題, anyway, 佢今日終於出院啦! 我唸我應該叫我家姐考慮吓去睇吓中醫先, 真係好多謝你比倒咁多資料我, 期待你的pm中....
Have a nice weekend!!

P.S. 你個大頭相係咪你個bb呢? 好Q笑得仲好可愛添呀!

首頁

尾頁

跳至