論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋會唔會同工人同枱食飯?

你哋會唔會同工人同枱食飯?一或分開一部份比佢食,等主人食完先到佢食?通常你哋會比佢响邊度食飯?仲有你哋通常會比啲咩工人食?

複式洋房

Re: 你

我既做法係, 等佢

大宅

Re: 你?會唔會同工人同?食飯?

一定唔會,佢辛苦時我都唔想睇佢個食相。
佢煮完分左D送比自己先,因為我唔知佢食幾多份量,不過就真係會有風險佢會分D好既比自己架,有時乍第入去斟水,目及下羅。
試過佢分晒D好甜既菜心 木匡 比自己,咁岩我入開廚房睇倒,食完飯我問佢乜你好鐘意食菜心 木匡咩?我再話我都係呀∼

大宅

我個工人就等我食完先食, 我會留返d o野比佢. 佢自己會o係廚房食. 之後我老公放工就再開飯比老公食.

男爵府

2019勳章

唔會, 佢係廚房食

洋房

Re: 你哋會唔會同工人同枱食飯?

我會一齊食,又可以傾吓計,讚吓啲餸,又彈吓啲餸,幾似一家人,同理心,我始終相信我對你好,你起碼唔會害我卦,概然有緣相處,互相體諒吓。

大宅

me too.

veronica1210 寫道:
唔會, 佢係廚房食
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

我諗我下次請工人都會叫佢係廚房食....宜家個工人一齊食...好似同你爭食咁...好味嘅餸佢永遠擺係自己前面...方便夾嘛... 又(簡)餸食...雞就(簡)雞肶...幾鬼識食....同埋我比佢自己留餸....又係留鬼死咁多....搞到我地冇餸食咁..

大宅

why not ?

水晶宮

我地同工人一起食,系唔想小朋友由細當人地系下人,唔應該我尊你卑。。。但有時工人都會有D唔客氣,比如話自己夾左條大size魚黎食,但目前為止都系可以忍受階段,情況唔惡化應該都冇問題
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓

因為工人要餵寶寶食飯,所以佢要等我

大宅

2019新春慶豚圓 畀面勳章 BK Milk勳章

Same to u ah!! So far my maid didn't have any problem, she doesn't eat all the good food and remain the bad ah!! "我始終相信我對你好,你起碼唔會害我卦,概然有緣相處,互相體諒吓。" <---- right!!

cherrychan 寫道:
我會一齊食,又可以傾吓計,讚吓啲餸,又彈吓啲餸,幾似一家人,同理心,我始終相信我對你好,你起碼唔會害我卦,概然有緣相處,互相體諒吓。

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

佢都係人,我一定當佢家人咁一齊食飯,因為佢整得飯俾我同家人食,就要當佢係人,下人只適用於你有幾千尺屋企...我就覺得你可以叫佢係廚房同其他工人一齊食,1000尺樓下既屋對佢地黎講真係好鬼細,大佬,人地係家鄉,閒閒地千幾至幾千尺屋架,不過無乜設施之嘛!
就正如一D好僱主話齋,對佢地唔刻薄唔會下下炳就已經係唔錯,相信大家都見過一D衰僱主當工人係狗咁做到半夜1~2點,朝早又5~6點起身做餐C,人地都係人,能力有限,俾人放假真係應該架,我今大個女打親工都一定要8日假+勞工假,少一日我都會走,何況外傭為搵錢...一個月得兩日假喎?我真係做唔出,我陽光佬初頭唔知,問我乜唔係$2000+2日假既咩?嘩!佢真係俾我X到佢唔敢出聲,所以我比$,我話事,跟足法例,有咩事我大聲過佢啦!

如果佢做得唔好,我唔會忍受同一張檯食飯,會掟佢歸西 :tongue:

洋房

totally agreed

男爵府

我唔介意一齊食,但其實我屋企個姐姐都唔係好鐘意,因為食得唔自在。但夏天時,佢係廚房煮到身水身汗,而我地開左冷氣,我就會叫佢出來一齊食,唔好係個廚房咁熱!
不過就算一齊食,佢都會先 '夾 '起自己個份。
同時我唔會理佢'夾'幾多同靚唔靚,我聽過有個朋友留 '送'比個工人,留左個紅衫魚魚頭!我就覺得好過份 la !

大家打工仔,如果我老細下下都同我計,我就覺得好冇癮 la!!

伯爵府

一齊食, 用公筷.
我屋企得o個6xx尺, 個kitchen俾佢坐埋我入唔到去架! 況且而家咁熱, 開air con如果close埋kitchen door又好似好衰, 佢又會好似玩 "自閉"咁, 何必呢!

首頁

尾頁

跳至