自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好唔開心,只想講下...

我隻小狗今晚要留醫,
佢今年12歲,心臟病,其實都食左3年藥,
前幾日終於病發,無咩可以做,
好想帶佢返屋企等佢唔洗係e生度咁慘,
但佢要聞住氣先可以舒服dd,
屋企人個個唔同睇法,
一個話打支針等佢舒服d去,
一個又話要繼續俾機會佢生存落去,
我就只想抱住佢,無論係點都唔想佢留係獸醫果度 :-(

洋房

Re: 好唔開心,只想講下...

都十二歲好大年紀,總想起佢陪過自己行一大段路……… 有心理準備未??事情總要發生…………祝福you&小狗! :wink:

男爵府

唔好咁唔開心啦,佢知道你唔好開心佢都唔開心,開心d陪佢行埋佢嘅路啦 :cry:

別墅

sako,

個故事好復習 ! ............我隻 golden 12 yr 時要做 cancer 手術要好多 $$ , 當時自己有 3 個小朋友最細 2 個讀幼稚園既 , 個個都叫我放棄佢 , 結果我無放棄過佢 , 好番之後我都唔 "寫" 得比番而家既佢主人 ( 隻狗係我大仔細個時比左佢既 ) , 不過人地屋企岩岩有個人走左, 如果連狗狗都跟埋我 , 我就好自私 , 結果醫番 , 多左三年命 , 值唔值睇妳點睇 , 我覺得佢只要唔辛苦 , 又開心的話我地做家人既點都要支持到底 !

祝 好運 !

carlo

男爵府

多謝你...
可惜佢係心臟病,獸醫話無得做手術...無得換心...
佢係今日下午2點走左喇....
係我叫醫生送佢走...我抱住佢..我知佢好驚..好辛苦..
我從來未見過佢咁辛苦既樣..我已經喊到頭暈..但我知我一定要快d快d令佢舒服d...過程好快..快到我以為佢只係訓著左...佢個身仲好暖..好軟........我抱住佢一路行返屋企...我都仍然覺得佢只係訓緊覺...12年來,由佢2個月大係寵物店買返黎,我都一直係咁樣抱住佢行街...我一樣係咁行..佢一樣係我臂彎裡...好乖..無亂郁......我幫佢沖涼...血絲係佢鼻哥流出黎...平時佢最怕就係沖涼...今次好乖....我放佢係個盒度,用經文布抱住佢...同佢傾計...
我好心急,好驚善終d人黎到就要帶佢走...我就以後以後都見唔到佢喇...我唔知點算..唔想俾人帶佢走...唔好走......
我好難過好難過好難過...身體某部份,已經死去,
邊個可以話我知,我個女去左邊....?
媽咪今日未餵你,你肚唔肚餓呀........?
你訓係雪櫃度凍唔凍呀........?

子爵府

sako:

佢冇走…佢一直都會陪伴你,因為已經長存你心

放心啦…去到彩虹橋…佢會恢復健康,會識到好多朋友,會開開心心…更加會守護你終老

我明白傷心程度並非三言兩語可安慰…但係你都唔想佢知道你咁樣架

振作

大宅

放鬆d啦,我好感性既,睇完你既留言,亦替你難過 . . . . .
朋友,你變了沒有? 離上次衝動已經多久?
何時發現笑聲都可以心痛快樂也可以哭!!! 
解釋不透,時間...教了你智慧沒有?!
還是會揀擇處理傷口 !
原來每事本質一貫如舊,沒有帶喜與悲 ,
變的只是你的感受...........

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好咁難過啦~有次我隻狗比車撞到,去到診所幫佢check,話佢就算救得番都會殘廢,個e生叫我"let him go",咁樣e佢佢會仲痛苦!我即時答應!
我當時一聽到都忍唔住喊到收唔到聲~
見到你呢個topic,我都眼濕濕 :-( 我明白你既感受

子爵府

我睇完你個post都喊左出來呀!!唔好咁傷心la!!狗狗去到另一個世界,無痛楚,會舒服d ga!
^0^

子爵府

你隻狗仔能夠有你咁好既主人巳經好幸福架喇 :cry: :cry:

唔好唔開心啦

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

:-( :-(
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

Sako ,

唔好咁傷心 , 幫佢頌經 , 等佢早登極樂 , 好好保重自已丫 ! ok ?

carlo

大宅

心藏病吾可以吃葯架咩 ?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢會去一個好舒服o既地方過生活的

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

:-( :-( :-(
睇完你既故事, 另我諗起我隻gigi, 又係因為病要送佢走....
所以好明白你而家既心情係好難過,
我當時當佢嫁咗去外國, 會過d好愉快,
無痛楚同好開心既新生活, 咁諗就會好好多...
佢有你做佢主人真幸福.

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好傷心啦, 我都有呢個經驗
隻貓唔食唔飲, 帶佢睇醫生, 醫生話, 因為佢知自己唔再需要energy, 所以放棄自己, 我話要救佢, 醫生打左支營養針, 話佢體溫低, 係好唔好既現象, 今晚俾個暖水袋佢, 佢可能過唔到今晚....
我一路喊, 我想帶佢返屋企但又唔想睇住佢走咩都做唔到, 最後, 我叫醫生送走佢
呢件已經係幾年前既事喇, 當然唸返起我都好傷心, 但我同自己講, 佢係一隻乖貓, 可能已經投胎做左人bb, 而家有個好溫暖既屋企都唔定
振作d! 人(狗)生本來就有生老病死, 凡事要向前看, 希望你都樂觀d去面對

水晶宮

:-( 你令我諗起我隻狗,佢果時又係病12歲,我選擇比佢打針,我無親自去,因為我驚好唔捨得,果時我老公帶佢去,我老公都 :-( !我地唔敢話比阿爸知,因為佢好錫阿b,岩岩我地遲d要搬果度唔養得我地話送佢比人炸,佢以前9唔9就提阿b、過時過節又提阿b鐘意食乜,果時我次次都忍得好辛苦,好驚自己喊出黎,成日問佢係朋友度點,到而家佢自己都諗可能年紀大去左。但佢永遠都會係我心入面的。 :-(

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

:cry: :cry: :cry:

人生不如意事十常八九, 但求無愧於心~ 振作, 狗狗都5想睇到你咁架

首頁

尾頁

跳至