意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 2|主題: 84832

便便都會多到前後左右湧哂出o黎........

複式洋房

國民生產總值:371

便便都會多到前後左右湧哂出o黎........

我bb每次都便便都會多到前後左右湧哂出o黎, 連何b仔都污糟哂...............點算????

男爵府

國民生產總值:6225

Re: 便便都會多到前後左右湧哂出o黎........

點算?抹乾淨佢羅!

阿b食得多痾得多呀麻, 人奶b的便便會多d密d, 無問題喎, 只要唔係痾水, 唔使擔心, 係用多幾條片, 漏左咪換多幾件衫lor!!

複式洋房

國民生產總值:437

evamama 寫道:
點算?抹乾淨佢羅!

阿b食得多痾得多呀麻, 人奶b的便便會多d密d, 無問題喎, 只要唔係痾水, 唔使擔心, 係用多幾條片, 漏左咪換多幾件衫lor!!

哈哈!答得好正確,抹乾淨佢羅!
放心啦,我亞B好多時都係咁架,係屋企都仲方便呀,我試過好多次係街成衫都係架,冇野架喎,小心D抹乾淨咪OK囉~

男爵府

國民生產總值:7768

annie_luk 寫道:
我bb每次都便便都會多到前後左右湧哂出o黎, 連何b仔都污糟哂...............點算????

It is normal. The same as Hayes, when he was under 6 months old.
Poo Poo often was out during & after breastfeeding.

Hayes mama

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

伯爵府

國民生產總值:18287

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

前後左右? 好似好勁woh。你BB幾大,用邊隻size片?片片係未細條?洗唔洗試下其他牌子有橡根腰位的?
annie_luk 寫道:

子爵府

國民生產總值:12454

me too :lol:
phoenix_1116 寫道:
我亞B好多時都係咁架,係屋企都仲方便呀,我試過好多次係街成衫都係架,冇野架喎,小心D抹乾淨咪OK囉~

複式洋房

國民生產總值:351

Agreed!
[quote]
peaceaa1122 寫道:
前後左右? 好似好勁woh。你BB幾大,用邊隻size片?片片係未細條?洗唔洗試下其他牌子有橡根腰位的?[quote]
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

國民生產總值:1302

B女以前都嘗過, 跟住同佢換大D SIZE嘅片片, 之後就冇LU

子爵府

我個仔now5個月,用pampers棉柔m size,如果太大'督',就會喺背/脾位漏 ?-(

大宅

國民生產總值:2514

基本上我囝囝次次開大都真係好大鑊,如果遇

複式洋房

國民生產總值:371

我bb 個半月大, 而家5.2kg, 用pampers S size, 應該唔關片片SIZE o既問題, 而係bb o既便便實在太多

別墅

國民生產總值:670

我bb用huggies, 據聞呢個牌子同其他牌子同尺碼既尿片相比係最大條. 最細好似係fitties

複式洋房

國民生產總值:334

我個仔仔都係咁咖,出街要同佢帶多兩套衫咖,回家後仲要沖多次涼添咖∼

而家算好啲喇,佢頭一個月時疴嗰d屎好水咖,仲要次次趁我同佢換片時先疴,仲要噴到我成條褲呀、櫃呀咁都係屎喎,搞到我抺餐死呀

子爵府

係呀!尤其頭1、2個月,幾乎次次都噴出嚟,成2尺咁遠架 洗嘢洗到崩潰...
FishBall00 寫道:
我個仔仔都係咁咖,出街要同佢帶多兩套衫咖,回家後仲要沖多次涼添咖∼

而家算好啲喇,佢頭一個月時疴嗰d屎好水咖,仲要次次趁我同佢換片時先疴,仲要噴到我成條褲呀、櫃呀咁都係屎喎,搞到我抺餐死呀

男爵府

國民生產總值:8457

我個仔六個月前都係咁, 一日要換幾次衫, 前至阿 b 仔, 後至背脊走唔甩. 換緊片痾到我成褲成床都有, 頭幾個月仲試過我幫佢抺緊果陣噴到我一手都係.

lo8189 寫道:
係呀!尤其頭1、2個月,幾乎次次都噴出嚟,成2尺咁遠架 洗嘢洗到崩潰... [quote]

[/quote]

複式洋房

國民生產總值:280

lo8189 寫道:
係呀!尤其頭1、2個月,幾乎次次都噴出嚟,成2尺咁遠架 洗嘢洗到崩潰... [quote]

[/quote]

Same case 呀!, 阿囡而家3個幾月, 有時都會換片時開大同開細, 咁就要眼明手快, 如果唔係就抹到死.

另外我阿囡6kg都係用pampers "s" , 周不時響腰位同比位漏出黎, 條片好似唔係好貼, 尤其係背部腰位中間.

男爵府

國民生產總值:6225

我個仔細時都有咁的問題, 後尾轉左用HUGGIES, 因為佢腰位高D, 後尾無再有咁的問題.

之後同朋友傾開, 有D囡囡就用PAMPERS貼D, 因為較闊, 女仔可能個PATPAT多肉掛, 好多仔都話HUGGIES好用D, 好似合男仔身形.

再大D就用妮飄, 因為成塊片都係綿質, 無橡根邊, 片裡面都好軟好滑, 唔易有尿布疹, 大家不訪參考下!!

大宅

國民生產總值:2199

我坐月個陣個陪月姨姨習慣左幫我每餐之後同佢去馬桶痾(逗住),如果bb無poopoo/痾完,佢會喊,如果有得痾,佢會用力.

之後我地繼續咁做,由初生時每餐都痾,到而家5個月一日痾1-2次都係咁.所以bb好少會痾係片到(有時我無到時到候同佢痾就會bit少少係片),我諗佢都習慣左唔係片度大大卦.

男爵府

國民生產總值:9146

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Nail 寫道:
我坐月個陣個陪月姨姨習慣左幫我每餐之後同佢去馬桶痾(逗住),如果bb無poopoo/痾完,佢會喊,如果有得痾,佢會用力.

之後我地繼續咁做,由初生時每餐都痾,到而家5個月一日痾1-2次都係咁.所以bb好少會痾係片到(有時我無到時到候同佢痾就會bit少少係片),我諗佢都習慣左唔係片度大大卦.

我都係咁嫁~但係我係逗住佢係報紙上面屙~

子爵府

報紙? 你坐月早d休息哦~ [quote]
loveycat_0724 寫道:
我都係咁嫁~但係我係逗住佢係報紙上面屙~

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.