產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無係廣華開刀生嘅媽咪呀?

我因胎盤低,應該要係廣華開刀生,有d驚呀 請問各位媽咪開刀生有咩要留呀?同埋要住幾多日e院嫁?

大宅

2020勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 有無係廣華開刀生嘅媽咪呀?

不用驚, 我b因無轉頭, 所以廣華都要我開刀, 我case同妳不同. 無咩要特別留意的, 醫生及護士會同妳講, 妳只係要簽張做手術紙, 等妳知道做手術的危險性, 但妳都不用驚, 當妳見bb安全的出世, 甚麼事都不用怕啦. 我在廣華住咗五日, 拆線後可即刻出院.
祝妳生產順利, bb 健健康康

大宅

tiffany118,咁你係幾多週開刀生嫁?定係作動先開刀生呀?

洋房

tiffany118請問開刀後,有沒有餵人奶,成功嗎?是姑娘抱BB去妳身邊,還是自己入BB房餵?

大宅

kk04,

我係廣華開刀生大仔的,餵人奶冇問題!
頭 2 日是姑娘抱BB去mami 身邊餵的,之後BB 由mami 自己照顧。
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

禁止訪問

複式洋房

tiffany 118,

我而家34週, bb未轉頭, 廣華醫生叫36週覆診, 如果仲未轉, 就約時間開刀。 你約到第幾週開? 是什麼級醫生做? 傷口有多長? 埋得好嗎? 是全身定半身麻醉? 唔好意思咁多問題!

大宅

Minty,

我個人覺得開刀傷口勁痛 (痛到喊),但我好多朋友唔覺好痛。
第一天會打止痛針,而當時未上奶,亞 B 只吸啜刺激造奶所以對佢冇影響。第二天起多只提供必理痛,姑娘話必理痛的成份對食人奶的小B冇影響!

大宅

mc_rk,

我係廣華開刀亦係因小b 唔掉頭,一般會約於38 weeks 開刀,我就的了 38 weeks 1 days 開刀 (我想遲多幾日醫生都唔比)。幫我開刀的是廣華一住註院外籍醫生。傷口現在(3年) 約 4吋淺粉紅色,埋口非常好,著乜褲都睇唔到傷口( he.. 除非唔著)。多數建議半身麻醉,除非妳本身腰骨有舊患!

大宅

Hi! mc_rk,

真的不用怕, 我都系廣華生b. 做得手術的e生都會很有經驗. 我的傷口都有5吋長系比堅尼個位,只有你同你蝦子餅先見到.
埋得都ok啦. 全身定半身麻醉系你自己話事. 姑娘會第二日帶bb比你食人奶. 我亞b食人奶都很順利.

努力!

大宅

咁如果開刀後,係咪唔可以沖涼,補身,要到幾時先可以呀? 個傷口幾耐先唔痛同埋幾耐先好番晒呀?

複式洋房

真係唔該哂Phoebe0434同PHmami!

我因為見覆診批醫生態度麻麻, 有些又好似新手咁, 對佢地無咩信心。 唔知開刀會唔會係覆診班醫生呢?

大宅

mc_rk,

唔使錦客氣wu.

係呀, 有些一兩個醫生是比較急躁啲, 不過幫我做手術果個真是靚女加心地好. 我很感激她. 但手術後都問不到是那個醫生了.

以我05年生的時候, 是一位印度藉的男醫生是最高級. 那期同房有個新加坡太太是他操開. 坡太都話very nice. 第二高級是一位香港藉的男醫生. 其餘是兩三個較為高級的女醫生.

大宅

2020勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係38週到約入院做手術, 入院時都無作動個, 我是用半身麻醉, 傷口有五吋長, 開刀是一男一女醫生開的, 我不知道他們的名字; 麻醉葯過後個傷口真係好痛, 所以第一天我是打止痛針, 第二天我只係食咗一次止痛葯, 因我想餵人奶所以再無食葯, 下午我已經落床行, 因為姑娘話比我知bb會交回給我湊, 落床行妳們要克服傷口痛楚, 因為真係勁痛 :-(, 但行多幾行就唔覺痛, 因為已經習慣咗 , 餵奶方面我都不是太順利, 都係回到屋企先叫真係有奶比bb食.
傷口我都埋得幾好架.

心急做媽咪:
開刀後不能沖涼, 要拆線先可以沖, 大約五天到可以拆線. 補身要等惡露清晒先可補身, 我唔記得個傷口痛咗幾耐, 因為坐月期間個傷口痕痕地有d怪怪感覺, 外在傷口大約個零月會好晒, 但內裏傷口起碼最少半年啦.

大宅

傷口大概個零月就唔再痛,而傷口外觀絕不用擔心,我今胎幫我檢查果個醫生都話我係疤痕埋得好好、好靚。只要記住唔好飲生魚湯 & 一 d 會令傷口長肉牙嘅湯水便可!

首頁

尾頁

跳至