論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新到工人好老............

賓賓39, 睇相睇video尚算ok, 唔太老, c9一個, 但真人來到, 講野慢, 行得慢, 睇唔到(老花), 聽唔到(撞聾), 英文差, 成個5-60歲呀婆咁款, 帶佢認路行街佢蕩失路, 足足行左差不多3個鐘先返到屋企(只係屋企附近), 返到來話腳好痛.......佢只係新到幾日, 表現ok, 有禮貌, cooking ok, 個人似乎幾認真, 但個人衛生麻麻地, 個頭好"油立立", 3日無見過佢洗頭
炒佢好似好無良, 佢係菲律賓借左好多錢來港打工, 但唔炒佢又怕出事, 我同老公都要返工, 佢要負責照顧我5歲仔仔, 前一個都係炒, 已經花左5-6千, 今次又炒加埋就成皮啦.....
我應該比幾耐時間佢適應, 我需唔需要搵定新工人, 勢色唔對就炒佢呢??

大宅

Re: 新到工人好老............

你如果是用 Agent 申請, 可以同 Agent 講你發覺 Bun Bun 有這問題. 其實 39 歲不是很老, 如第一次來香港便差D, 因為我現在申請個 Bun Bun 是42歲的, 因為之前在香港同我打過工, 現在女兒巳8歲, 希望再來香港做. 我亦見過1個我Bun Bun Friend, 佢47歲, 如不是我正在申請之前個 Bun Bun 來, 我一定請他, 佢之前僱主比佢 reference letter, well cooking, obedient, good at take care children and etc. within one week, 佢巳經找到新僱主.
如你個 Bun Bun 是第一次來香港, 其實佢要時間去適應, 年輕D便快D, 老D時間比較長, 這便要看你有沒有時間等.

大宅

我就係覺得39唔算老先請佢, 我請過幾個都係35以上, 睇相睇帶睇唔到佢行動如何, 樣佢係就係比較蒼老, 但都不至於成個呀婆咁, 但真人睇佢d動作行為就....., 我係經agent請, 我有同agent反映, 佢叫我比d時間個工人, 但我真係好擔心, 我就快要返工, 比佢自己一個帶呀仔返暑期班, 我好擔心 :cry:

複式洋房

你個c9一個o既工人, 我見你所形容得咁恐怖, 我諗我日日爆血管都似, 如果你真係頂佢唔順, 不如同agency傾

大宅

其實真係可以俾 d 時間佢o既, 如果未o黎過香港打工, 認路真係會差 d o家, 帶佢行多幾次, 反正新到你可以將你o既擔心 (個人衛生問題) 同佢傾o下, 睇o下佢有無心去改 (配合你), 其實你個仔都大啦, 反而 lee 個唔係大問題.

我個 bun 都好似係隔日洗頭o既, 但就不致於油立立, 就算自己o既媽咪/ 99 都未必會日日洗頭啦, 好似我家姐個 bun around 30 歲, 大學生, 我都覺得佢認路都係麻麻地 ... 有時仲無乜記性 :lol:

大宅

睇相就c9, 真人係呀婆, 咁佢又唔係一無事處, 都唔會激到爆血管, 佢個樣係好用心去記d路, 但行左3次佢都係一頭霧水咁款, 之前d賓我個個都係教一次之後佢地自己摸, 都無試過有人會好似佢咁蕩失路成幾粒鐘, 最後要我叫佢搵個security比個電話我同個security講叫佢帶我賓賓返屋企......佢應該係有心無力
英文差我只怕同佢溝通有問題, 好似前幾日賓賓準備去沖涼, 我老公叫佢唔好沖住想同佢講幾句, 點知我老公講完而句個賓賓轉頭就入廁所沖涼.............問佢佢答佢聽唔到............

大宅

剛剛叫佢出街買餸, 好快返:lol:, 來回一個鐘唔使, 但原來佢話佢係條街畫記號認路先識返............
叫佢買2日餸, 佢只買左1日, 佢話聽唔到我講.....

複式洋房

佢係聽唔到定係聽唔明呀?
des1971 寫道:
睇相就c9, 真人係呀婆, 咁佢又唔係一無事處, 都唔會激到爆血管, 佢個樣係好用心去記d路, 但行左3次佢都係一頭霧水咁款, 之前d賓我個個都係教一次之後佢地自己摸, 都無試過有人會好似佢咁蕩失路成幾粒鐘, 最後要我叫佢搵個security比個電話我同個security講叫佢帶我賓賓返屋企......佢應該係有心無力
英文差我只怕同佢溝通有問題, 好似前幾日賓賓準備去沖涼, 我老公叫佢唔好沖住想同佢講幾句, 點知我老公講完而句個賓賓轉頭就入廁所沖涼.............問佢佢答佢聽唔到............

大宅

真頭痛
maybe try 1 month more

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我之前就請過一個 34 歲既,不過就串爆囉,最後仲比我炒埋
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

佢話聽唔到, 或者佢唔明都話聽唔到, 我唔知

剛剛又教賓賓去呀仔暑期班學校, 之前己教過2次同叫佢自己試行2次, 我自已行大約要10分鐘, 拖住呀仔就要15分鐘, 今日來回教左佢3次都未記得, 每次路程要提示最少3次, 我大廈有2個出口, 一個商場一個正門, 佢前後出入過最少5次, 計埋今日6次, 頭先第6次佢竟然要放記號係大廈大門同平台門, 佢話認唔到.........佢想係路上mark記號, 我叫佢唔好, 要試下用腦記, 以後會有好多路你需要記, 唔可以次次比你畫記號, 究竟要比幾耐時間佢適應?? 有冇人試過咁情況????? 我就快要返工, 我好唔放心 :cry:

大宅

政府啊!政府啊!外地工人可享有本地的法例,如假期,大假,產假等等.

但香港公司僱主請了個人不對,都可以7日通知或比7日人工叫佢走,但外地工人,要比1個月通知,包機票....,究竟我們有什麼保障?我們大多要返工,那有咁多時間要教她們. 咁樣換工人或炒工,d錢都足夠我們比多多再培訓錢la

大宅

唔好等啦, 即炒啦, 你對佢太不滿啦, 再係咁好易發生磨擦o家, 無謂不歡而散 .....

只係想講 .... 你去一間新公司工作都唔係即刻上手啦 !

大宅

des1971,

你個39歲嘅工人可能唔係城市人,而係鄉下人,生活步伐習慣咗較慢,如果要佢適應香港嘅環境,確實唔容易!

複式洋房

des1971,
到頭來盞吃力不"土"好, 你自己都放唔落心, 再繼續用佢都應該無咩大進展, 唔到你唔忍心架, 長痛不如短痛啦, 你一邊搵過個, 一邊搵你屋企人揍住仔仔先啦! :wink:

大宅

JINGJINGMAK

我明白你意思, 我都知我應該比多少少時間佢, 其實又唔係樣樣都唔滿意, 我都明白佢要時間適應, 佢插住條匙係木門/將被袋當床單/入屋唔鎖門..., 我明白佢未適應到, 要時間記, 家務上佢做唔啱唔係一錯再錯我絕對可以接受, 暫時我覺得佢家務上ok, 但佢一出街就唔掂, 認唔到路就真係好有問題, 同一條路(10分鐘路程)同一時間來回行3次佢都認唔到, 而前一日都行過2次, 我真係有d驚.....暑假要返暑期班, 開學要返學又有興趣班, 如果每個地點都要咁教法, 我怕我真係暈底.....

hkfireice

佢有5年台灣工作經驗, 唔係第一次出國架, 但我發覺佢d經驗同睇帶時講既有出入, 錄影帶上佢話佢自己係台灣照顧過5-6歲小朋友, 但原來佢意思照顧過係個小朋友返學返全日, 佢負責接送, 放學後媽媽湊, 沖涼/刷牙/陪玩/陪瞓全部媽媽做, 佢唔需要理 我......誤解左佢意思........以為佢話照顧過即係湊過, 而唔係煮餐晚飯佢食就叫照顧過

Bel-Air

我會比多少少時間佢, 我覺得佢都唔係壞人, 佢都盡晒力想做好, 我見佢一路認路一路寫note, 買餸佢怕唔記得價錢都寫晒係手板, 唔會求其作個價錢, 但....一諗到要比個呀仔佢帶出街我就驚 :-(

今日又同agent傾, 佢話僱主一般都放2星期假教新工人, 我話唔可能, 放2星期差不多放晒我一年大假, 我"頂晒籠"只可放一星期, agent話唔夠喎

大宅

des1971 寫道:

今日又同agent傾, 佢話僱主一般都放2星期假教新工人, 我話唔可能, 放2星期差不多放晒我一年大假, 我"頂晒籠"只可放一星期, agent話唔夠喎

真係兩個星期係最好 ... maybe 唔夠添, 好似我放產假, 一星期前有個 part time o黎頂我, 佢o既 resume 都係話可以自己 handle 一般文書 & 出入口處理, 我由早上 9:00 講到夜晚 6:00 有多 .. 仲講足 5 日添 ... 聲都沙埋, 仲有佢已經寫低晒程序 ... so what 我係放假期間 even 生完當日都仲收倒佢電話問o野, 我唔會嬲 ... 因為太短時間啦, 佢無可以咁快可以 pickup 晒所有o野

好開心你俾機會佢, 但希望你唔好俾太大壓力佢, 迫得太緊反而會有反效果 !

複式洋房

咁你努力啦! 希望佢可以盡快上手啦!

其實我e家都train緊個賓賓, 佢都係到

大宅

JINGJINGMAK

文職工作又唔可以同家傭比較喎, 我相信文職工作一定難handle過家務, 家務上我會比機會佢, 而我自己都無管佢做事方法, 我只同佢講例如一星期換一次床單, 兩星期抺一次窗等, 無time table比佢一定要佢跟, 但問題係佢好似有心無力, 而樣我真係放心唔落…昨午叫賓賓3:50接呀仔放暑期班, 叫佢3:30出門, 3:40要到, 佢當面複一次時間比我聽confirm, 點知賓賓3:40先call我同我講佢由屋企出門口, 我話你太遲出門啦, 佢話佢行快d, 佢最後3:53分到, 好在我諗住試下賓賓自己係學校等, 賓賓到時成頭大汗氣來氣喘要即刻坐底抖抖......

大宅

des1971

對我o黎講其實係一樣, 只係工作性質唔同, 每樣工作都係要俾時間去跟o既 :lol:

首頁

尾頁

跳至