論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 新到工人好老............

我當然想佢有改善, 我都唔想再花6-7千換工人又要摶過又要教過…我前幾任工人可能較醒目, 個個都唔需要教多過1星期, 當然佢地都有不足, 但新賓賓又慢又老又盲"中中"真係令我好唔放心…我好唔開心……

複式洋房

唉!

禁止訪問

大宅

四年七個, 即差不多一年兩個....你唔好嚇我
我都唔想賓賓剛剛到港就比僱主炒, 佢都好可憐, 係菲律賓借落一身債, 但佢貨不對板又有邊個可憐我 :-( :-( 對上炒果個係因為無照顧小朋友經驗, 無乜愛心, 對呀仔不聞不問, 撞傷跌瘀佢無次知, 帶呀仔落公園玩佢一係傾電話, 一係睇報紙, 一係同其他賓賓傾計, 見過佢由得呀仔成個公園四圍走, 賓賓係咁同同鄉傾到笑騎騎, 眼尾都唔望呀仔一下, 公園出面係馬路, 好在無意外! 上次就自己衰, 明知無經驗都請, 以為無所謂, 今次點都要揀個有經驗, 未簽約時同佢通過電話佢都話自己係台灣照顧過5-6歲小朋友, 或者我唔夠細心, 無問埋佢點照顧, 到港先發覺佢有經驗=無經驗, 暫時未知佢搞唔搞得掂呀仔, 因成個星期賓賓完全無主動理過呀仔, 再加上佢未老先衰, 39似59, 行得仲慢過我呀媽60幾, 又無記性, 我真係好唔開心.........炒佢又好無情, 唔炒我又好擔心, 怕佢體力唔夠...... :cry:

大宅

des1971 寫道:
我當然想佢有改善, 我都唔想再花6-7千換工人又要摶過又要教過…我前幾任工人可能較醒目, 個個都唔需要教多過1星期, 當然佢地都有不足, 但新賓賓又慢又老又盲"中中"真係令我好唔放心…我好唔開心……

唉 ... 真係登你慘 .... 換都要等新工人到, 又要請假 train 佢

大宅

Bel-Air

咁我賓賓又無咁既情況, 佢一般家務都做得ok, 包括買餸煮餸, 係慢d囉, 不過佢買過2次餸買完都好似半死好辛苦咁款!!
你個賓係咪好後生未出過國架?? 會唔會教得好辛苦呀??

複式洋房

des1971

我個賓賓其實都有29歲啦, 都唔後生啦, 係就係未出過國 (佢話佢未搭過飛機喎)! 係個人本身大"蒙", 心急, 無打住家工既經驗, 佢既表現比佢實際年齡細6,7年啦! 我真係教得頗吃力架, 樣樣野都要講九百幾次, 自己個肚又鑼咁大, 雖然淨係教, 唔洗自己落手, 但係都相當吃力,

複式洋房

I also fired 4 maid in 3 yrs. I am waiting for the 5rd one. 做過/未做過, 出外(Sinagore, Arab) yan yan 均試過, all is fired at one end. Some are not keen on playing with my son or don't know how to take care. Some are stolen my things (include small coins, skin care products, bird nests....)...some are...........many many things.

We are 有起事只得"怨", 無人幫.
:-( :-( :-( :-( :-(

大宅

比d意見喇,唔該.

我想問下炒慣工人的mummy

大宅

Bel-Air

你個賓同我對上一個炒既差不多, 佢30有幾, 但都係成個細路咁, 老公帶工人同呀仔一齊去打波, 租支兒童球拍比呀仔打, 叫工人睇住呀仔, 點知轉個頭睇下竟然係個工人打緊 雖然佢自己成個細路, 但佢又唔鍾意同我仔玩喎, 或者佢想我地好似湊女咁湊佢!!

禁止訪問

大宅

Hi VANESSAT,

因為見到有些case,工人一知道被terminate contract,即時變臉,費事有事發生,所以都唔留佢係屋企喇.

另外,我見我個yan yan基本上無犯必炒的罪,也不是做得差.但因為是回教,日日煮飯要就她,不吃豬肉,不懂英文及其餘之前posted出來的其他原因等等,覺得喜歡用bun bun多d.想不用她時,想比條好d路佢行,想出埋封reference letter 比佢搵新僱主.但又擔心如果講因為佢係yan,而我們想用菲,所以炒她,會唔會比佢有藉口玩野(例如話無理解僱等)?
VANESSAT 寫道:
sumheima:

你計足俾佢就無問題, 你可以同印印講話你自己屋企人湊,不需用佢,咁會大家好過d,如果佢表現 o.k., 為何你不給她一個月通知呢? 如果平時表現唔好怕佢現野,咁你就話即炒啫 ?

禁止訪問

複式洋房

des1971

咁你上o個個賓用(湊)

禁止訪問

大宅

HI VANESSAT,

多謝你的提議, 不過我好難用這個理由,因我是full time mum,我兩個細佬也有7歲及5歲,基本上唔係要人湊.請工人主要做家務,和同佢地玩.之前有朋友唔想同個菲續約,想講得好聽d,話給屋企人湊,不需要工人,點知比個工人告,要賠遣散費.另外,我都有諗過,想早d同佢講,等佢去搵過份工,但後來聽說,未完約傭工,被解約後就算有人有興趣請佢,佢都要返家鄉,再重新申請來港,加上申請yan yan 一定經agent,費用貴過菲菲,我諗唔會有僱主肯等佢.,就算早d通知都幫唔到佢!

大宅

其實我依家都有d15/16,因我的yan yan 最近又好像幾乖,做野主動左,清潔煮食不錯,同兩個細佬好似玩得幾開心.唉,但我已經agent請緊一個菲菲,比了千多元,如果工人來了可退回一千元;臨時唔要則無晒.但choose時得好少選擇,個菲不是自己最喜歡.個菲姐34歲話未婚無細佬(有些懷疑),在台灣做過,但未完約(3年約只做了年多,理由話照顧個公公死左),又無reference letter.但agent極力推薦,話唔駛點教,未來過hk好d,因我這些full time mum很不受歡迎 ,加上佢外型ok(太老太醜兩個細佬又唔中意),最後就簽了這個. :cry: 都唔知應唔應該轉?

大宅

sumheima

其實無乜辦法啦, 我諗你幫印印寫封好少少既reference letter, 搵到新僱主可以打比你, 咁對印印來講已經好好, 我第一個賓做左4年, 因要比長期服務金同最緊要佢唔係話好好, 有d懶又有d面色, 佢搵到新僱主我都比佢打比我, 我照實講賓賓做事ok, 手腳乾淨, 話頭醒尾, 但有d懶, 好多清潔上都唔叫唔做, 但照顧小朋友幾好, 幾個僱主打來幾個都請佢, 不過咁, 我個係完約又唔同!! (講開又講, 其實我有d後悔無同佢續約....)

Bel-Air

賓賓做左大半年, 最後都頂佢唔順, 唔鍾意小朋友無得改, 無可能要求佢變到鍾意小朋友, 叫佢多d陪呀仔, 佢就座係側邊發呆發白日夢, 出街食飯佢有佢食, 望住呀仔搞搞震都無諗過要放底筷子去湊仔, 搞到我返到屋企要咬麵包醫肚, 佢就話好滯

VANESSAT

你都真係好黑仔下, 不過我都唔好得你好多, 雖然今個未炒, 但真係好想炒, 同sumheima一樣, 佢暫時無犯至炒大錯, 其實都係短短一兩星期, 但佢真係好老態, 可能我無耐性, 聽佢講/見佢行得咁慢, 真係....., 係走廊跟佢尾行, 真係想同佢講"行快d啦唔該", 到今日足足教左個工人無10都有8次走呀仔學校條路, 佢都仲未認到(但好過之前), 唉......我老公話無犯錯就算, 無謂再花錢再搏過, 好與唔好50/50, 唔好唔通又炒咩, 你覺得呢??

大宅

老公話賓賓只要比到三餐呀仔食, 唔打唔鬧就得, 咪當比個仔學獨立囉(我仔一早識自己著/除衫褲鞋襪, 自己食飯/刷牙, 唔使陪瞓), 事源呀仔日日喊晒口話唔鍾意個賓賓.......

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至