論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人要求續約條件?

請問工人出年4月到期....佢想續約,但只想做多1年, 咁應該接唔接受..同埋因要俾agent fee 都好貴, 因好似要成$3500(僱主俾)...同機票點計呢....

工人對bb係好的....

洋房

Re: 請問接唔接受工人只想續約1年?

你個係菲定印? 乜可以淨係續一年約既咩? 我記得好似一定要簽二年約, 冇一年既 (菲我就唔肯定, 我個係印印 )
8-) :cheeze: :-) :roll:

大宅

ummaou,

我果個係印印來的...
佢同我傾計時問我可唔可以續1年..(佢都知道係簽2年約..但佢自己同我講定, 如果續約可否只做1年, 即完第3年合約時, 就返家...)我都唔知點算了...

洋房

聽落都好煩, 不如唔好同佢續約, 早D interview 多幾個揀下好過, 橫掂遲早都要請另一個, 無謂比個工人牽住個鼻走。 (個人意見 )

大宅

ummaou,

你都講得冇錯....遲早都要換, 即係佢都唔想多做...冇謂免強了..

我再問佢, 佢又答: 咁長遠, 可能到時係你(僱主)唔想同佢續約...現在傾係咪太早呢.. "...

男爵府

ummaou 寫道:
聽落都好煩, 不如唔好同佢續約, 早D interview 多幾個揀下好過, 橫掂遲早都要請另一個, 無謂比個工人牽住個鼻走。 (個人意見 )

agree !

別墅

我想問到底邊個至係雇主?

雇主個小朋友咁細,若然做得開心,又賺到笑(印尼 d紙水好低兼無工作機會),識諗都趁雇主仲肯用自己,將自己既大計押後一年啦!

你千祈唔好同佢妥協,話應承俾佢做一年。事關佢會試出你無佢唔得,結果係點?bk大把故事可以俾你參考有幾慘烈!

你應該同佢講:你自己諗下可以可以押後一年至返老家?其實趁後生賺多 d的錢味仲好!何況法例一唔續約一續就要兩年!不過依家講都太早啦!或者到時我自己湊番都話唔定。
(咁講志在暗示俾佢聽,唔係無左你就唔掂!)跟住仲有大半年俾你觀察佢係咪仲保持水準定還是做到走晒樣!

大宅

I think your maid is quite honest though.
She can lie to you saying she will stay for 2 more years and then resign after 1 year.
My maid resign after 1 month of new contract

So if I were you, I would renew contract with her and postpone the trouble one more year. Maybe by that time, she is willing to work one more year.
Even if you get a new maid, she may end up leaving before contract ends.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

勉強無幸福, 一年後又要搵新工人, 盞麻煩到自己。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

工人要求續約條件?

請問你地同工人續約時, 會否有以下情況出現呢..

昨晚, 經Agent同工人聯絡後, 表示想每月有一天假期係星期日同要有手提電話 (24小時)..

本人以前都有俾佢放星期日, 但放假後, 就有好多衰野...如偷coffee, 未得同意即出手提(當然係我地係佢間房搵野時, 冇意中發現的, 之後佢玩MSM玩到半夜, 攪到早上冇精神照顧BB, 黑眼圈 )...此後, 就只會係放假時才俾電話佢同星期六放假...

現佢話要個電話係因同我囡囡去公園時有意外可call我(公園即屋企留下, 我不會俾佢搭車去其他地方)..和日後bb返學同午睡覺時, 佢話會好悶, 想起屋企(家人)同其他海外親戚聯絡(當然係亂講, 可以不理)...有電話可以打返屋企...跟住我已經回答話, 你可以買Calling Card隨時打返去的, 不要用手提(一來貴, 2來我家有電話...)我話你係咪同你所謂的好朋友玩SMS, 佢話唔係..(佢仲話要俾錢, 所以唔玩...我想佢真係當我白痴的, 我就話俾佢聽, 我知道Smartonx 有plan 給你地的印印...如果用SMS(同網絡)係唔洗錢, 佢仲死口話唔知道...真係俾佢激死...好彩我個工人還未識做"氣"...佢當時個樣就知道講緊大話..

真的好煩呀...

大宅

Re: 工人要求續約條件?

別墅

jackie_lau2000 :

都係果句:到底邊個係雇主?

我隻公捱左十年,得公司賞識連升兩級,公司知佢係人才要厚待,主動好客氣問我老公有冇野需要,我老公當年因奶奶身體唔好自己出左部 call 機。於是同公司講,你地方便既話就出部手電過我等我可以安心工作!

唉!始終都係香港人襟撈!佢地以為自己係老幾?

唔好聽佢 d廢話,到時佢用電話用到發顛,你話佢,佢一句:個電話係你批準出既!你就當場吐血!

講到尾都係態度:佢諗住你無佢唔得!只怕佢想一又諗二,你諗清楚要唔要繼續應酬佢! Good Luck!

洋房

叮佢走啦, 費事續約後比佢再得寸進尺D, 到時已經為時已晚...
我自己唔會太介意工人蠢少少, 但底線係佢一定要乖同聽話, 唔係我不如一開始就請個菲傭好過啦。

大宅

wan-wan-ma,

咁係佢完約前的9個月期間, 我點樣同佢講呢..

1) 睇下佢未來表現是否滿意?如滿意可以考慮 (P.S.:我是講的,我一定唔俾)
2)如我想請第2個, 現在怎樣同佢講. (我知道就算我唔同佢續約, 但都唔好同佢講住...咁應該幾時講呀...係俾通知期定補錢叫佢即走呢...

最奇怪就係, 佢沒有再提做1年後要返家了..只係要電話同係星期日放假...(即係唔返屋企都唔緊要, 最緊要日日有得傾電話就OK...la...)我同佢講,請你回來不是send SMS...如果你想周圍去識人,不如唔好做出去維園去享受人生啦.你要記得點解你要來香港做野,唔係玩.(點解唔去新台坡?因香港人工高,所以香港人對你地都係要求高,如果唔係請你去新加坡�馬來西亞做好過)

我都有同感, 佢以為佢唔得...所以我都有同佢講(昨晚)...如果你一定要星期日放假, 即係我星期一至星期日都冇得休息, 不如我唔做自己照顧囡囡好了....

大宅

馮係工人出條件果 d, 我通通都唔要

發緊夢呀佢地, 同顧主講條件, 而家應承佢地, 第時咪比佢食住

首頁

尾頁

跳至