論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

究竟換唔換工人好 ?? 好煩

我第一次請工人, 我現在呢個印印初初做了一個月後就話要辭職 (佢話唔識廣東話, 同我個囡相處不到), 老實講初初佢的表現算幾好, 我以為佢唔識應香港生活, 所以好有心機同佢傾和留佢 (亦因為我怕另請一個仲不好和又要無端端用幾千元)

不過可能佢覺得是我留佢啩, 佢後來做嘢真是無初初來咁好, 最氣頂是上星期囡囡發燒 (101)佢竟然唔知, 佢又不是好識主動同我佢女玩和照顧佢(例如我個囡(2歲多)叫佢不用洗頭, 佢真同佢沖完涼無洗頭, 我在唔叫佢唔話主動餵我個囡食飯, 佢見我餵唔會幫手), 見到我阿媽來面口黑黑(因我媽時常投訴佢), 因我妹妹工人好好好口又好主動照顧細路又識廣東話, 我阿媽同佢比較吓一日同我投訴個工人到黑, 令到我好煩, 之前時常怕她唔識應香港生活, 時常又要同佢傾, 令到我好煩(我放工己好累, 仲要抽時間理佢我真是不太想, 我又想我返工都要看我老板臉色啦)

其實佢做家務和煮飯都幾好, 就不是太懂照顧我囡囡, 我妹妹話你是請佢番來照顧囡囡, 佢做不好呢點己好大問題, 我早兩天同佢講我有什麼不滿意的地方和講佢知佢主畏職責是照顧我個囡, 仲同佢講你唔鍾意我話你你又話唔做, 你可以隨時走, 呢兩日唔知佢是否真是怕我抄佢, 佢又好似改善咗好多

你話佢好好又不是, 好衰又不是, 我又怕佢隨時又話唔做要走, 其實我第一次請工人, 請問各位我應該讓佢留佢繼續做還是暗哋請另一個工人換佢好呢

大宅

Re: 究竟換唔換工人好 ?? 好煩

炳完都不成,炒佢吧!

複式洋房

Dear stephanieching,

I have the same trouble as you.

My stupid Indo maid also came for a month, I keep teaching her things , then, she keeps forgetting.

I employed her because she had 4 years experience in HK taking care of 2 babies which is so similar to my situation (i have 2 girls, one is 2 1/2 and the other is 1 1/2).

There is a long list of her demerits:
- bad cooking - which make my 2 girls eating less and less, sometimes, even ate 4 to 5 spoon of congee and then reject to eat.
- lazy
- always tell me how good her ex-boss is
- bad baby sitting - e.g. she only realise that the bathing water is too hot or cold after she put my girls into the water
- stupid - can you imagine that she plays with my elder daughter in the sitting room with no window opened, no air conditioner or fan opened during hot morning around 30 degree

I also wanna fire her and hire new one.

But I have concern that:
- i don't wanna give her one month notice, then, i have to give her one month notice in money which i am very reluctant to do so
- it takes one month for my young daughter to adapt to the environment with the new maid.

So panic.

Hope our situation will be solved soon.

洋房

stephanieching,

咪試多一、二個月囉, 新工人, 係要多D時間適應, 話晒都唔係本地人, 比多二個月大家睇睇磨唔磨合倒, 就算請另一個都係睹你既運氣, no guarantee 一定好。

8-) :cheeze: :-) :roll:

別墅

正如你話:「同佢講你唔鍾意我話你你又話唔做, 你可以隨時走, 呢兩日唔知佢是否真是怕我抄佢, 佢又好似改善咗好多
」捉到佢緊份工就有得救。你慢慢引佢知道無左份工財務上好麻煩、又唔知點樣面對鄉親父老、唔完成份約好難再搵到好工。諸如此類!要得閒一點一滴俾佢知。(目的係要轉化成佢努力工作既動力!)

至於唔夠主動,你唔好將佢同另一個工人比!只要知道作為雇主,你有絕對權力叫佢做任何家務就得!就當佢係自己對手,有 mud 野就用個口指揮佢做!俾 d時間佢習慣工作模式。到佢熟習一切(可能係幾個月後),當佢做對一件事,你就讚下佢。慢慢佢會變得主動些少架喇!試下啦!

男爵府

如果佢完全未

男爵府

KP_128,

For me, I will certainly fire her for might be only one point, as you mentioned that she always tell how good the ex-boss was, it seemed that your maid got many discontents vs you.....otherwise, why to compare?

I felt it's a sense of not respect and

she was already been worked in HK for so long time, it was not possible to be so 'stupid', I think, she know that you really 'need' her, that's why she don't care her performance.....

lazy---no way......

if you try to tolerate, i think the condition would be more worse .....hope you can make a good decision
該用戶已被刪除

大宅

點解你d屋企人會干涉你個工人係好定壞,又作比較,咁唔係好好,好多時都係人地指指點點影響

子爵府

其實每工人都又唔同的本性, 如你發現佢地本身對小朋友沒有耐性, 就算比多d時間, 情況都是一樣, 好似我個工人, 工作方面還可以, 不過對小朋友就唔久主動, 莫不關心, 不懂同小朋友溝通, 又要面子, 經常同呀女爭執! 可能年齡問題, 要教多個女.

但我係要搵一個工人來照顧小朋友,唔係增加我的麻煩, 所以我都要再搵個新工人! :-( :-(

大宅

多謝各位意見 !

正如你哋不同人所講, 有的叫我給時間教佢, 有的話叫我換佢, 其實初初我覺得佢OK, 不過我阿媽阿妹成日同我打小報告, 令到我開始有少少不喜歡她, 所以我個心十五十六, 好似佢又不衰到要我抄佢, 但個心又不是十分喜歡她

仲有一樣嘢想問問大家, 我個工人有嘢不是太好就是個樣有點苦, 唔笑個陳好似好面黑黑咁(呢個亦是阿媽不喜她的原因之一), 佢又唔會主動同你講吓嘢咁 (都做咗兩個月了), 你問佢就答一句起兩句止, 夜晚做完嘢佢就番房看書, 你哋的工人會唔會咁呢, 有時我覺得你有心在這兒長做, 都要自己下的工夫去溝通吓啩

大宅

我成日安慰自己,如果佢又主動,又好耐性,又好笑容,唔面黑,又曉同你溝通,咁佢就唔駛做工人,要記住佢係來捱世界,冇笑容係正常,有先係bonus,加上兩個唔同文化背景,好難要佢投入,妨且得兩個月,agent話通常比半年時間佢慢慢適應.

大宅

我個印印年幾前初初黎, 個樣唔講野時, 都係口黑面黑, 我以為佢唔開心, 跟住搵d無撩野問吓佢, 但佢會立即笑笑口答, 之後我見bk 有d媽咪話印印唔講野時係口黑面黑, 實情無咩野. 依家印印同我地都熟哂, 就無再口黑面黑or心事重重個樣. 不過都依然唔係太多野講架,再想想,若果佢成日講野,咪唔當您係僱主,您會唔會同老闆口水多過茶?

佢地印印好多都係農民出身, 唔會好似我地讀過吓小小書, 會曉咩叫communication skill, 況且一個人初黎香港,多少都會好緊張,我好明白呢點.

stephanieching 寫道:

仲有一樣嘢想問問大家, 我個工人有嘢不是太好就是個樣有點苦, 唔笑個陳好似好面黑黑咁(呢個亦是阿媽不喜她的原因之一), 佢又唔會主動同你講吓嘢咁 (都做咗兩個月了), 你問佢就答一句起兩句止, 夜晚做完嘢佢就番房看書, 你哋的工人會唔會咁呢, 有時我覺得你有心在這兒長做, 都要自己下的工夫去溝通吓啩

大宅

都唔一定係bun衛生d架,我個朋友個bun居然搵BB洗pat pat個位盆仔幫bb洗手&洗毛巾抹面

最近見朋友個囡,成對腳都損哂,比野咬,塊面又一tat tat,我印印之後同我傾計講開話,朋友屋企可能無咩清潔有'室'都唔定,bun bun唔乾淨

bun bun有時係smart D, 兼會食住個主人,我朋友個囡扭計,個bun唔happy,擰起罐可樂問BB: 您係咪好想飲可樂呀?  bb即刻摸罐可樂,Bun話:發您個夢啦! 以上對話係o係我,我印印&我朋友兩公婆面前講,我當堂打個突.

原本打算印印完約,轉bun(諗住英文會好d),但d bun咁既行為,嚇左我.

再者我個印都教曉我阿囡26個英文字母&好多生字,朋友個bb只懂10幾個咋,所以我覺得工作態度緊要d. 

J&D 寫道:
如果你工人咁, 要換啦, 你要返工叫佢湊囡, 佢都做得唔好, only做家務好, 請鐘點都ok啦.......我上個都係印, 對小朋友無耐性無愛心, 但家務都叫ok....後尾同d朋友傾開, 湊小朋友, 請賓好少少, 因為smart d同埋衛生d, 如果湊大小朋友就賓印都無乜所謂, 所以我都轉左個賓, 下星期到啦, 唔知點呢, 到時再交流下丫....

大宅

薳然媽媽,
係呢, 請問你個印係咪由你囡囡New born開始請呀???(有無人跟呀???)

珍珠宮

畀面勳章

我尋日都好嬲 俾個工人(印印)激到死 佢已經係第三個約,但我尋晚番屋企佢竟然無鎖好鐵閘,度大門又無鎖 我問佢做咩佢就話以為鎖左 ?-(

尋晚我叫佢今朝6:15叫我起身,佢竟然唔知醒,我6:30起身仲要叫番佢轉頭,佢話自己5:30起左身,點知唔知醒 我咪鬧到佢飛起

想問下大家會點處理呢,因為佢續約前講會改d無記性,做野慢之既習慣後,而家又kum,我真係好煩,因為我屋企我3個人,我兩公婆成日都唔係屋企,但我囡(4歲幾)又好跟佢,點算好呢

大宅

[quote]
薳然媽媽 寫道:
我個印印年幾前初初黎, 個樣唔講野時, 都係口黑面黑, 我以為佢唔開心, 跟住搵d無撩野問吓佢, 但佢會立即笑笑口答, 之後我見bk 有d媽咪話印印唔講野時係口黑面黑, 實情無咩野. 依家印印同我地都熟哂, 就無再口黑面黑or心事重重個樣. 不過都依然唔係太多野講架,再想想,若果佢成日講野,咪唔當您係僱主,您會唔會同老闆口水多過茶?

薳然媽媽:

你講得好啱呀, 佢真是唔講嘢時黑口黑面/心事重重, 你同佢講嘢佢會立即笑笑口回答, 因為我阿媽唔會同佢講嘢(佢不識英文), 所以永遠只見到她面黑黑, 佢又是不太多嘢講, 有時我要尊登搵嘢同佢講, 如果其他印印是咁, 我想佢哋的人個樣生得苦啩

複式洋房

christy-mama 寫道:
其實每工人都又唔同的本性, 如你發現佢地本身對小朋友沒有耐性, 就算比多d時間, 情況都是一樣, 好似我個工人, 工作方面還可以, 不過對小朋友就唔久主動, 莫不關心, 不懂同小朋友溝通, 又要面子, 經常同呀女爭執! 可能年齡問題, 要教多個女.

但我係要搵一個工人來照顧小朋友,唔係增加我的麻煩, 所以我都要再搵個新工人! :-( :-(

yes, if they don't care children or don't like to play with children ,對小朋友就唔久主動, 莫不關心, 不懂同小朋友溝通, I will fire her certainly cos I employ a maid to care my children. If just for housework, part time worker is OK lar!!

首頁

尾頁

跳至