意見反饋
義工

想生BB 今日: 55|主題: 98058

跳至
第二次作小產

大宅

國民生產總值:1844

好媽媽勳章 醒目開學勳章

第二次作小產

係三前年前懷孕後,到8週因為照唔到胚胎,只有空囊,於是就要做手術.努力了三年終於再次懷孕,真是開心....現時巳經11週....估唔到又再次令我傷心打回完形,今次同三年前唔同....以為照到胚胎,就已經放心好多,估唔到係4日前開始就流血, 至今日仍然有血水滲出,心想已經不妙,雖然未有肚痛,但正如想一定唔好事,於是我在流血第二日,就拿拿臨去急症,第三日就一早去照超聲波,估唔到仍然未有心跳,我心想一定唔掂.....好快就d眼淚流出來....現在我又覺得好無助,而且冇野可以做,只好訓起床休息,等多一個星期再去照超聲波...唉!!!其實我呢幾天都知道亞b得唔得,心中有數,只係會唔會有奇蹟出現......
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

子爵府

國民生產總值:13635

Re: 第二次作小產

hellopuppy,
唔知點安慰你...
我自己都試過, 明白那種難過~
現在, 休息多一點, 希望你bb可以冇事~

瑪瑙宮

國民生產總值:131240

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你而家乜都唔好唸咁多, 要多D休息, 唔好係屋企度周圍走, 要留係張床度休息
祝bb 身體健康

別墅

國民生產總值:795

hellopuppy
多d休息,養好身體,奇蹟一定出現....我會支持你同祝福bb

別墅

國民生產總值:752

hellopuppy

我都好明白你既感受。我有啲建議:
如果你唔仲意,可以試下私家醫院既婦產。
打電話去九龍聖德勒撒醫院或浸會門診,話要約門診既婦產。前者超聲波280、後者600。但勝在快,唔駛點等。
如果bb真係11周都未有心跳,佢上左天家既機會好大(我上一次係7星期)。做媽媽既可以快d收拾心情,養好身體等天主再賜一個健康既bb俾你。
主佑

別墅

國民生產總值:657

您現在不要想太多, 多d 休息, 我相信bb 會知道您d 情況, 一定會留係到陪住您, 加油呀

大宅

國民生產總值:4242

我聽過兩個呢種 case, 一個發現冇心跳即時臥床養胎, 後來冇事. 另一個發現後番工, 後來冇左.

祝你好運, keep 到 bb.

大宅

國民生產總值:2549

好媽媽勳章 畀面勳章

hellopuppy,
你要卧床好好休息,暫時不要往壞處想, 對你及bb都唔好,我會為你祈禱,願bb健康留在你身邊,

大宅

國民生產總值:3100

睛靈勳章

你唔好噉唔開心la, 我生之前個仔時, 都11weeks 幾先照到心跳, 你唔好太擔心la, 你係點計依家11weeks ka ? 會唔會你遲佐排卵, 其實可能依家先係8-9weeks le.. 比心機, 我們一定支持你..

大宅

好多謝大家支持同鼓勵,感覺好warm呀!!!我真係好希望可以俾個機會自己同亞b,唔想失去,因為好辛苦等3年,而家仲係35,希望大家明白我既感受,如無肚痛,我會繼續等多一個星期....有肚痛我會入院....今日全日都係張床好無聊上,只行下去厠所打電腦一陣.

qkhui,其實醫生都未開始同我計,我只係自己上網計,上次last m係13/5,上綱話11週幾,所以我定為11週幾,我既mc一向都好準時,我諗都唔會遲既,但都好,聽到你咁講,可能真係8-9w,但照計呢8-9w通常都應該照到啦. ,係咪?

所以真係令我好擔心.加上又流血,所以先諗太多.希望大家唔好怪我現在呢個心情.....
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

複式洋房

國民生產總值:188

Hi hellopuppy,

我都好明白你心情,先祝願你大小平安.

我於另一forum知道有媽咪同你similar case,佢就選擇中醫,把脈有心跳,但仍未照到,後來中醫都成功保胎,希望這資料幚到你, 比D信心儘管try吓啦

民房

國民生產總值:54

hellopuppy,

唔使灰心呀, 我有個老友佢同你差唔多, 8-9w第一次流血, 佢即時急症入pwh, 住了2日返家;1w後又
[img align=left]http://daisyPath.com/ani/071102/3/3/+8/2.png[/img]

別墅

國民生產總值:794

hellopuppy ,

我好明白你依家的心情,不過你一定要放鬆自己唔好成日唸.我會建意你去睇下中醫,可能可以幫到你安胎呢?
你同bb都會無事的,你放心啦.

複式洋房

國民生產總值:108

hellopuppy,
我好同意chvilla所講,你如果流血,真係馬上睇急症好d.
我之前懷孕七周時,照u/s,仲見到bb心跳,後來只係有少少流啡,同有一,兩滴血,完全冇肚痛,問了兩個普通科醫生都話冇問題,懷孕三個月前都可能有呢個情形,但十二周做檢查時,才發現bb在八周時已經停止生長及冇咗心跳,我後來做了手術,但心理好自責,如果我剛初醒目少少,睇個婦產科醫生或急症,可能我出年都做媽媽啦. :-( :-( :-( :-( :

侯爵府

國民生產總值:23641

mmama 寫道:
hellopuppy,
我好同意chvilla所講,你如果流血,真係馬上睇急症好d.
我之前懷孕七周時,照u/s,仲見到bb心跳,後來只係有少少流啡,同有一,兩滴血,完全冇肚痛,問了兩個普通科醫生都話冇問題,懷孕三個月前都可能有呢個情形,但十二周做檢查時,才發現bb在八周時已經停止生長及冇咗心跳,我後來做了手術,但心理好自責,如果我剛初醒目少少,睇個婦產科醫生或急症,可能我出年都做媽媽啦. :-( :-( :-( :-( :

mmama 想問你一d野, 你個胎 8w幾停左心跳, 你唔會覺得 d 懷孕特徵無o西咩? 定係你一向無乜特徵呀? 因我醫生話如果d 特徵突然無左, 就要留意下!

男爵府

國民生產總值:6371

畀面勳章

mmama :
HELLO!妳好,我同妳情況差唔多, 我當初都好似妳一
樣自責, 成日覺得係自己唔小心. 我bb大約到第8週時, 我
成日感覺肚痛, 當初不以為意, 後來痛左幾日咪去睇醫生,
點知已經唔得, 要做手術, :-( :-( :-( :-( :-(

後來同個做醫護人員既朋友講開, 佢話其實呢d情況好
普遍, 有時大人控制唔到, 唔係我地既問題, 係個b本身既問
題, 佢仲同我講如果下次再有要特別留意 "糖" 份既問題,佢
話有d case係懷孕當初過量吸收糖份, 當發現糖份過高時,
很自然就會戒口, 但原來咁突如其來及明顯的變化係會對bb
好危險, 所以佢話由一開始就要提高警覺, 不要吸收過多糖份, 保持平均.

所以, 妳宜家最緊要係調理身體, 既然係唔可以改變既
事實就唔好諗(其實我,同曾經小產既sisters都一樣係咁傷心)
:-( :-( :-( :-( :-( , 只要調理好身體, 我地咪一齊努力過囉, 記住保持心境開朗係好緊要o架! :-P :-P :-P

[size=large]努力!加油!!

大宅

國民生產總值:3294

我陀個仔時,一開始就見紅,成日要休息訓床,一返兩日工,又見紅 :-( :-( 又要再休息訓床,斷斷續續到3個半月,有晚又再次見紅,今次仲有肚痛tim,立即睇急証入院,醫生幫我聽心跳都聽唔到,要搵高級醫生睇我(之前果個可能係醫生仔冇經驗),個高級醫生話聽晤到心跳有兩個可能:一係個胎仲細聽唔到,一係個胎可能....... :-( :-( 要第2朝照超聲波至知.
個晚仲要吊定鹽水,苦果真係 :-( :-( 就要做手術.
個晚我都冇晒心機,幾辛苦至到笫2朝,到照超聲波時,醫生照左好耐,個心不知幾驚 :cry: :cry: ,直到佢話個胎係到,嘩..成個心到定番晒
不過醫生要我乖乖地訓床休息,最後我要陀到4個半月到隱定,而家個仔都8歲啦.仲好鬼 頑皮,有時比佢激到 至得

大宅

謝謝大家給我支持,最後我都係流產.

尋日早上4:30勁肚痛,6:00鐘就破水,8:30鐘入急症,見醫生,經醫生檢查後,手禁我肚子,好快血水勁流,就連我個塊巾全部都是血,勁多,之後我就去廁所,發現了有不明東西走出來,經醫生檢查那樣東西時,他說我完全流產,但我這樣覺得肚子舒服好多,沒有再肚痛,就連d血越來越少.我當然很唔開心,但都要接受,係醫院住了兩日,剛剛先出院回家.

大宅

國民生產總值:3294

咁你要好好保番身子,從生黎過.
或且你

男爵府

國民生產總值:6371

畀面勳章

puppy:

咁妳宜家要好好咁休息, 調理好身體之後再黎過!!!!!!!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.