想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 第二次作小產

我想講上次我小x初初產檢時 , 不是找余e生的 ,
後來我覺得個e生唔好 , 因佢話bb心跳唔好 ,
唔好去甘多街 , 在家休息多d (但冇叫我瞓床 or 其他) ,
叫我下星期覆診 , 到覆診就話唔得啦做手術啦 ...
後來轉睇余e生 , 但最後都要做手術 ,
我非常傷心 , 但余生安慰我 , 話心跳不好 ,
生出來的bb都不健康 , 可能心臟或其他有問題 ...
後來余e生開左6個月葉酸俾我 ...
今次我6wk產檢時發現好似有小小血 (我老公就話唔係) ,
甘我同e生講 (當時都未照到心跳) ,
e生話佢唔會俾bb有事 , 仲開左d藥俾我安胎

呢件事我想話俾大家聽 , 除了自己本身問題外 ,
一個好嘅婦科e生都係非常重要嘅 ...

洋房

本人係2weeks 前驗到唔長胎, 成10weeks BB 都未能check到心跳, size一路維持 4mm, 但又無肚痛, 最終瑪家烈d doctor 開了4日胃藥俾我等自然流產(d藥嘅side effect係宮縮流產,但私家話只有政府醫院用, 佢係唔會用....), 之後食一日就真係feel到肚痛,重排左個胎出離, 瑪家烈覆診, 個男醫生話得返6-7mm tissue, 當時我食了3日藥, 我問佢係唔係即係唔駛做刮宮手術, 佢話係!重叫我食埋最後一日藥just in case!! 同安排下星期再覆診!

我聽後當時好開心, 因為我極

洋房

hellopuppy,

我想問你係邊間醫院覆診? pmh?

同埋你今日照 ultrasound 剩返幾多mm呀? (因你好似post過醫生話剩返1cm以下是ok, right? 我今日照剩返5mm!)

我的小x情況and情緒同你極似....分別係我用藥排胎, 你自然......希望我地快d爬過呢個"黑暗時期"......然後再努力!!!
重有你千祈唔好灰心 .......我有好多同事都大過你.....都生了又肥又健康又聰明的 BB, 努力呀

洋房

今日去了pmh覆診....個醫生(咁啱又係上次個位) 照完 ultrasound 都係話唔駛刮.....佢話宜家剩得 5mm 刮都可能無嘢刮喎, 重話我如無意外會好快M ( 血都係啱啱停?) ! 然後我就同佢講...我睇另一個私家話要刮喎....私家重話我唔刮唔離M......然後佢都堅持話係無問題.....叫我唔信就去中環揾名醫再睇多次.....其實我聽完梗係開心啦!

但係個問題係 ---->
1/一個係政府醫生話唔駛刮 (但幾求其....);
2/另一個係私家醫院高級醫生話未清要刮;
3/我99又話當年生完大女後, 試過去去吓厠所都小產過一個.....但之後又無睇醫生又無理.....跟住咪又生了3件(包括我老公), 咁佢都無理由清晒,right?
4/上網又聽過有人又係食藥排, 最尾剩7mm, 醫生都話唔駛刮.....但我唔知佢後來有冇 M come 或者有冇事

5/ 其實我同老公都覺得5mm係好少.....

Pls Help

洋房

hellopuppy,

如果你下次 M come 時, 可以話我知嗎? 我一日未離M, 都重好擔心......因覺得重有嘢係入面!!

自然或食藥流產的各位, 有這感覺嗎? 因由小產至今已2weeks 啦, 每日重有少少血!! 好似流唔清咁! :-(

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小林陳太,

唔好意思,現在先覆你.

我上次係UCH醫院覆診.

果日覆診剩返0.4mm呀.不過係一D好薄,所以叫我唔駛擔心.
之前醫生講過剩餘1cm就可以接受,而你5mm更加不用擔心.只係好小好小.放心吧!

我記得第一次刮宮手術, over一個月先乾淨,而d m要等成40幾日先黎.

今次自然流產,d惡露流到差不多兩星期先乾淨,所以不用擔心吧.

你都係唔好俾太多壓力自已啦!!

下次黎m我一次話你知啦!!

The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

洋房

hellopuppy,

Thank you very much.....because 我有衝動想睇多一個醫生呀!!
我都係!! 下次黎m我都pm 話你知 or post it here 啦!!

首頁

尾頁

跳至