論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有人在7月頭申請,並現在得到簽證批准了?

有沒有用加速信?
您哪日申請, 哪日得到了批准?
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

洋房

Re: 有沒有人在7月頭申請,並現在得到簽證批准了?

我7月10號入, 今日批左簽証啦!
我當然有用加快信, 我仲前後寫左3-4個fax, 同send 左 2-3個 e-mail 去先咁快!
而且我個情況好急, 我下星期到就臨盆, 同我先前申請過一個印印佢無黎到, 所以我好積極咁追!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Kitchan23, 有e-mail 嫁??
可否提供呀?
我都好急等工人到港。唔該晒。
kitchan23 寫道:
我7月10號入, 今日批左簽証啦!
我當然有用加快信, 我仲前後寫左3-4個fax, 同send 左 2-3個 e-mail 去先咁快!
而且我個情況好急, 我下星期到就臨盆, 同我先前申請過一個印印佢無黎到, 所以我好積極咁追!

男爵府

kitchan23

我 case 同你一樣, 本來我7月3日晚去agent 到接工人, 點知 agent 早上同我講工人上機時走

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我請左一個在港完約的賓賓,在7月3日佢自己去immgration dept 入form,即時比左vca no仲約左2星期後即7月18日去攞返visa。

結果真係7月18日批咗。(當時有加埋催速信)

大宅

我agent明天去immagation,仲要等vac no.呀??有冇媽咪知道咩方法可以快d???我好urgent!!!

大宅

kitchan23,

你可否比加快信我?

我經agent做要不要再加快信呢?(agent知我urgent)
要如何做呢? 我約20�7經agent請人.

thank you
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

洋房

入境處個e-mail: [email protected]
(註明給外籍家庭傭工組)
至於加快信, 就無standard 俾你地, 因為理由要你自己作。
不過記緊註明個referance no, 佢地先可以第一時間幫你地 check! 如果有用agent, 雖然佢地會幫你入加快信, 但一定要自己再寫, 以及手寫會好d !
(以下理由可作參考)
1. 快將臨盆, 註明預產期, 最好fax醫生信俾佢地
2. 之前申請過個女傭無黎, 或用開走左, 屋企有小朋友無人湊
3. 屋企有有病既老人家.....
等等.....理由都可以, 要send信或e-mail 好密俾佢地, 我入境處知你好urgent.....

男爵府

好媽媽勳章

kitchan23

Where can find the reference no.? 是否要等visa出

洋房

如經agent申請, 由佢地將申請入入境處約7-10日會有個reference no 俾返僱主。
係要自己再寫信 (就算agent已幫你入左加快信), 因為咁先顯得有誠意同好急!
至於fax no: 21579181 (外籍家庭傭工組)

男爵府

好媽媽勳章

Thanks a lot!!!

別墅

Today the immg. called me that the visa is approved.
I called my agent, they said "can say Very Fast la". My case is I used an urgent letter during the submission of application and re-submit another urgent letter after I recieved the VCA reference No.
7/7 submitted, today 4/8 approved. Btw, I gave up the levy transfer.
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

大宅

Dear mrsmak1997

I want to know is you get the vac no. on 7 July, 06 and approved visa on 4 Aug. 06.
Am I right, due to I get the vac no. on 29 July, 06 so if possible, I will get the approved visa at the end of Aug., 06.

Best Regards,
KC2021

別墅

Dear KC2021

I got the VCA No. on 20 July.

mrsmak1997
kc2021 寫道:

I want to know is you get the vac no. on 7 July, 06 and approved visa on 4 Aug. 06.
Am I right, due to I get the vac no. on 29 July, 06 so if possible, I will get the approved visa at the end of Aug., 06.

KC2021

大宅

can you PM me the letter content to 'Immigration Dept.'due to I was a working Mum and when I back home, I need to cook for our family and do all the house work and take care for 2 cats, I was do this house job nearly a month already. I was very very tried and want to push Immigration Dept. for early Visa approved.
Many thanks for your advise to me.
KC2021

大宅

i also want too, thanks

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kitchan23,

請問如果批左,入境處會主動通知我?打比我?
想知道批左大約幾多日工人先可以到香港呀??

唔該晒!

男爵府

我7月20日連同要求加快信一齊交去入境處, 7月29日收到 VCA No., 而我agent 已8月2日再去入境處地下交信給入境處話比佢地知我好急請工人, 叫佢地聯絡我, 而我8月4日再send e-mail 去入境處再講明加快原因, 8月5日收到入境處 e-mail 話收到我e-mail 並會通知有關負責部門, 8月7日早上我再打比入境處, 個職員又係話雖然急, 但有D手續係始終需要時間做, 唔可以減省, 因為要 check 工人的過往紀錄喎, 如有需要, 佢地仲要要求印尼領事館取更多資料, 唉, 一句講哂都係要我等, 話會將我 message pass 比負責同事, 依家唯有再等, 今個星期尾, 我會再叫 agent send fax 比佢地

大宅

Me too,個職員又係話雖然急,仲要等多一個week

別墅

i APPLIED ON 21 JUN 06,
HER VISA IS OK ON TODAY

首頁

尾頁

跳至