跳至

首頁

尾頁

大宅

大家知唔知呀?

我地大家都係11月就生啦,去產檢時e生最初係用我地既月經去計小b既預產期,好似我咁,我2月15號最後月經,就計到小b係11月22就會出黎見面,但e生又話再用小b既大小計到係11月26喎,咁即係邊個先準呀?

同埋呢,如果照好似我咁,2月15號係最後一次月經,咁可唔可以推算到係幾時同老公曳曳所以有小b架

大宅

Re: 大家知唔知呀?

無人知呀? :cry:

公爵府

好媽媽勳章

太多數醫院醫生都係以第一次照超聲波的周期為準

大宅

應該以超聲波度出黎為準確~*
因為醫生係用bb既頭圍大小計算出週期"....

而最後一次黎月經只係估計你既排卵同受孕期...
對於月經唔準既人....通常都會有偏差~*
好難準確計算受孕期....

大宅

very difficult to say ga...

even by u/s or calculation coz it's just an estimate....

BB will come out safely after week 38... so only 5 % of women can deliver bb on the EDD ja...

吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

男爵府

agreed !! 初初有左, 以月經來計預產期, 後來再照超聲波, e生話bb無咁大週期, 每次月經會差2-3天, 大致都好準, 但e生話可能排卵有偏差. 所以, 佢話以bb既頭圍, 身長大小來計算出預產期.

queeniedequeen 寫道:
應該以超聲波度出黎為準確~*
因為醫生係用bb既頭圍大小計算出週期"....

而最後一次黎月經只係估計你既排卵同受孕期...
對於月經唔準既人....通常都會有偏差~*
好難準確計算受孕期....
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

首頁

尾頁

跳至