意見反饋
義工

育兒好物 今日: 6|主題: 92772

跳至
AVENT OR DR. BROWN 奶樽, 邊隻好D, 請比意見!

大宅

國民生產總值:3796

AVENT OR DR. BROWN 奶樽, 邊隻好D, 請比意見!

Thanks!

洋房

國民生產總值:469

Re: AVENT OR DR. BROWN 奶樽, 邊隻好D, 請比意見!

Dr. Brown. :lol:

大宅

國民生產總值:3503

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Re: AVENT OR DR. BROWN 奶樽, 邊隻好D, 請比意見!

[size=large]Dr Brown

男爵府

國民生產總值:7441

Dr. Brown

男爵府

國民生產總值:8346

Dr. Brown's

伯爵府

國民生產總值:16020

好多人都話Dr. Brown好用, 咁大約幾多$一個大樽/細樽, 如果初生bb, 要買幾多個大樽同細樽呢, 另外d人話Avent奶樽太肥, bb好難自己學識hold住喎

大宅

其實兩個都差唔多, 個人比較喜歡dr. brown, 不過, 因為avent 多d 配套, 所以15/16 呀.
如果用Dr. brown 既媽媽, 你地用邊隻steamer?

Thanks!

大宅

vf2006

我都護協看見dr. brown 有一 set 係有3個8安, 2個4安的, HK$217. okay ma?

洋房

國民生產總值:343

vf2006 寫道:
好多人都話Dr. Brown好用, 咁大約幾多$一個大樽/細樽, 如果初生bb, 要買幾多個大樽同細樽呢, 另外d人話Avent奶樽太肥, bb好難自己學識hold住喎

vf2006
我個人認為,你應該用同功能的產品去比較,例如,AVENT比Pegion、Dr. Brown比B-free。如果你用AVENT比Dr.Brown,當然大多數人給你的答案是Dr. Brown,因為它多一些功能,例如排氣的功能。如果你覺得這些功能很重要,就不用多想,Dr, Brown是一個好選擇。

大宅

andtong
個人認為排氣的功能很重要! 不過, avent 不是有同樣的功能嗎?

男爵府

國民生產總值:7216

畀面勳章

Dr Brown's
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

洋房

國民生產總值:343

kennistong 寫道:
andtong
個人認為排氣的功能很重要! 不過, avent 不是有同樣的功能嗎?

不好意思,我講得不太清楚,我指的是排氣管。Avent是用樽蓋的空間排氣,而Dr. Brown用排氣管。前者會產生氣泡,但影響有多大,我就不太清楚。我現在有六個Avent奶樽,BB未出世,BB出世後,就有測試結果,

男爵府

國民生產總值:7311

2018勳章

I have total 10 pcs 100% NEW Dr. Brown肥大樽(8oz) to be sell @30 each. interested Pm me.

大宅

國民生產總值:2138

avent 因為bb飲得快d同埋個樽口闊d, 開奶粉易d.

Dr. Brown 都唔錯, 不過可能有支管, bb飲得慢d..同埋用佢, bb都有風wor ~

複式洋房

國民生產總值:291

My bb always vomit when she used pigeon/nuk. So I had tried both Dr brown and Avent. Both of them can reduce 風 and my bb vomit less.
But I choose Avent finally, because it is simple to use , less things to wash and she drink faster when compared with Dr Brown.
Avent

男爵府

國民生產總值:6051

AVENT

我亞b用左幾好呀! 食得幾快 有得揀speed..而產生氣泡..ok wo 唔係好多..初初唔慣...都怕架..之後佢大個d飲飲下仲飲哂呀
so far佢又冇乜嘔返出來同肚仔痛... touchwood

子爵府

國民生產總值:13319

醒目開學勳章 畀面勳章

AVENT
dr.brown 唔知係唔係有支管,成日開奶都漏奶,好彩只係買咗3個,依家冇用lu

侯爵府

國民生產總值:24209

好媽媽勳章 畀面勳章

漏係可能你支管同個圓形膠接合得唔夠實先會漏. 我阿仔就2隻奶樽都試過, 我覺得如果剛出世既用Dr. Brown好d, 就算飲完奶有風, 都好快可以"erh"一大啖風出黎, 唔使點掃風, so far我個仔都未試過嘔奶.

另外Avent就適合大d既bb, 因為唔怕佢嘔奶, 同埋可以洗少幾樣零件. 不過都要睇你配合邊種奶粉, 如果用Avent食雪印就唔係太好, 因為雪印好易起泡, 有次試過阿仔飲完6oz奶, 有1/3個奶樽都係泡. 如果係飲惠氏, 就冇呢個問題喇.

洋房

國民生產總值:94

因為我都諗住俾我阿B用Dr. Brown,但發覺佢地有兩種樽身.....所以我想問下用Dr. Brown奶樽既媽咪,你地用Standard樽定用肥身樽呢?其實有咩分別既呢?謝謝!

伯爵府

國民生產總值:15505

分別就係個咀唔同,我呀b用開瘦樽既咀,而家佢唔識用肥樽既咀
step64 寫道:
因為我都諗住俾我阿B用Dr. Brown,但發覺佢地有兩種樽身.....所以我想問下用Dr. Brown奶樽既媽咪,你地用Standard樽定用肥身樽呢?其實有咩分別既呢?謝謝!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.