意見反饋
義工

產前產後 今日: 19|主題: 240810

跳至
剛出世BB要打咩針係健康院唔包架﹖

大宅

國民生產總值:1622

1. 我聽朋友講有水痘針係唔包架﹖
2. 係咪有D係六合一針, 咩黎架﹖

唔該﹖

大宅

國民生產總值:2671

Re: 剛出世BB要打咩針係健康院唔包架﹖

係呀, 健康院冇得打水痘, 肺炎鏈球菌既針咖, 要自己去私家打, 水痘1yr之後先打, 唔洗咁早打, 肺炎就可以2個月就打....
六合一係六種疫苗合埋一支針打, 咁阿b咪唔洗咁慘向健康院打咁多支針, 不過就要比錢向私家打....
同埋六合一d針既反應冇咁大比起健康院打個d, 阿b個針位唔會咁易紅腫, 同埋阿b發燒既機會好低......我阿b次次打完都冇事....

大宅

國民生產總值:4698

karina302 寫道:
係呀, 健康院冇得打水痘, 肺炎鏈球菌既針咖, 要自己去私家打, 水痘1yr之後先打, 唔洗咁早打, 肺炎就可以2個月就打....
六合一係六種疫苗合埋一支針打, 咁阿b咪唔洗咁慘向健康院打咁多支針, 不過就要比錢向私家打....
同埋六合一d針既反應冇咁大比起健康院打個d, 阿b個針位唔會咁易紅腫, 同埋阿b發燒既機會好低......我阿b次次打完都冇事....

咁如果我去私家打六合一針, 去健康院就唔駛打哪一種針?

謝謝

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

fwc 寫道:
[quote]

咁如果我去私家打六合一針, 去健康院就唔駛打哪一種針?

謝謝

[/quote]

如果你去私家打就唔洗去健康院打咖啦, 去健康院做下d評估呀, 磅下重度下長就ok啦~~

大宅

karina302, 六合一針是指第一個月要打的針, 還是已包括至一歲的針?

好多謝您的回覆
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

fwc 寫道:
karina302, 六合一針是指第一個月要打的針, 還是已包括至一歲的針?

好多謝您的回覆

六合一係第一個月開始打咖啦, total要打3支~
一歲你係咪指麻疹同德國麻疹個支呀, 如果係呢支唔包咖, 一歲再打咖......六合一係包括小兒麻痺, 白喉, 百日咳, 破傷風, 乙型肝炎同乙型流感.....乙型流感健康院係冇得打咖~~

大宅

karina302, 咁即係話如果打了三次六合一針, 就不需要在健康院打一月至六月的針?

咁通常幾多錢一支六合一針?

thanks!!!

男爵府

國民生產總值:7216

畀面勳章

即係滿月果支針就原來已經係六合一的其中一支嗎?
因我仲約左健康院打添...d姑娘同我講呢支唔係架wor-0-"
佢話六合一係2-3個月先打既...暈
同埋我都想知幾錢架?
thx karina302
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

fwc 寫道:
karina302, 咁即係話如果打了三次六合一針, 就不需要在健康院打一月至六月的針?

thanks!!!

係呀.......我去開個度就$550一支六合一 :mrgreen:

大宅

洛紫 寫道:
因我仲約左健康院打添...d姑娘同我講呢支唔係架wor-0-"
同埋我都想知幾錢架?

健康院冇得打六合一咖, 如果你同阿b去健康院打左第一針(個支係乙型肝炎第二針黎咖)咁你可以去私家打五合一囉, 因為我都係咁, 五合一就少左乙型肝炎囉, 因為阿b已打, 所以唔使重覆, so1-6個月打五合一2支六合一1支就ok, 之後1.5yr再打多支五合一咖......好覆習, 你可以問下e生你阿b應該打d咩, 因為我都係問我e生.....
我睇開個度五合一$450一支, 六合一$550一支~~

大宅

國民生產總值:2138

我bb剛滿月, 今日起健康院打左乙型肝炎針, 亦打算起c+打五合一 & 六合一.

頭先打去仁安book 左期, 五合一要打3次, 第2nd month, 4th month & 1.5 yr, 六合一就打1次, 起bb第6th month.

大宅

國民生產總值:2617

我就知, 如果係健康院打左滿月第一針 (肝炎), 就可以打 5合1 (頭2針), 第3針先改打 6合1. 如此會平少少, 因為健康院個支免費的. 仁安有份 info 簡介左 3種選擇, 可以打 少至 5針, 6針 (我會打), 同 7針 的做法.

打針時間表簡介 - 仁安 click here

Emen,

妳個b 勁趣怪, 做咩衣衫不齊呵 ??
我都係健康院打左滿月肝炎針, 又剛今天係仁安診所 book 左下個月阿b 2個月就 打 5合1 第一針 同 肺鏈球 針, 可以係同一天打幾好, 不過佢要受2針.... :-P

大宅

國民生產總值:3220

fwc 寫道:

thanks!!!

karina302~
i wanna know as well~
thanks~

男爵府

國民生產總值:7216

畀面勳章

karina302:
我知健康院果支係3合1黎,
但我想同bb去返睇開個兒科度打...但我唔知邊支打邊支.
係咪即係如果我帶bb去健康院打左滿月果支乙型肝炎~
然後第二個月大就去私家打5合1呀?
想問下係咪如果bb打5合1 or 6合1就會打小幾針??
同埋私家d針係咪會好好多架?
thx哂^.^
[quote]
洛紫 寫道:
同埋我都想知幾錢架?

健康院冇得打六合一咖, 如果你同阿b去健康院打左第一針(個支係乙型肝炎第二針黎咖)咁你可以去私家打五合一囉, 因為我都係咁, 五合一就少左乙型肝炎囉, 因為阿b已打, 所以唔使重覆, so1-6個月打五合一2支六合一1支就ok, 之後1.5yr再打多支五合一咖......好覆習, 你可以問下e生你阿b應該打d咩, 因為我都係問我e生.....
我睇開個度五合一$450一支, 六合一$550一支~~
[/quote]
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

國民生產總值:2817

我都想同仔仔打5合一果d,唔想佢打咁多次,心都痛埋...
我想問下大約幾多錢到ka?咁打完幾時再打第2d針架?

大宅

國民生產總值:2617

洛紫,
BB 打 5合1 或 6合1, 會比平時打的少好多針, 可以有唔同的選擇, 最少可以打 5 - 7針, 視乎點樣打. 妳 click 我對下面reply 個仁安圖示, 會清楚d. 我都係今日book打針 先見有此 info.

我book 仁安診所, 5合1 我問都係 450/支, 肺鏈球說是 780/支, 不過我又見另一份資料是 950/支, 我要再問下.

洛紫 寫道:
karina302:
thx哂^.^

大宅

[quote]
洛紫 寫道:
karina302:
thx哂^.^[quote]

係呀, 你去左健康院打左乙型肝炎個支就去私家打五合一2支同六合一1支.
係呀, 阿b打小好多針咖.
私家個d針d反應冇咁大咖, 通常唔會發燒咖, 同埋支針幼好多, 打落阿b到, 阿b都唔係好覺, 因為有次私阿女打針時訓左覺, e生叫唔使攪醒佢, 之後打完阿女都冇醒過

大宅

wansammylothian 寫道:
[quote]
fwc 寫道:

thanks!!!

karina302~
thanks~ [/quote]

係呀.......我去開個度就$550一支六合一

大宅

bebee0526 寫道:
我都想同仔仔打5合一果d,唔想佢打咁多次,心都痛埋...
我想問下大約幾多錢到ka?咁打完幾時再打第2d針架?

我去個度就$450一支五合一, 最小隔1個月先打第2支~~ :mrgreen:

大宅

國民生產總值:3220

[quote]
wansammylothian 寫道:
[quote]
fwc 寫道:

thanks!!!

karina302~
thanks~ [/quote]

係呀.......我去開個度就$550一支六合一
[/quote]

karina302~
can u plz pm the detail of ur Dr.~ thanks~

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.