跳至

首頁

尾頁

男爵府

和"奶奶"相處

在呀b出世前, 我已好唔應同我奶奶處事手法, 但覺得唔影響到我便算, 但呀b出世後, 問題就出現, 無論在揍、教及生活上都好多問題, 我怎致曾和她反枱"鬧交", 呀b出世到現在只是8個月多, 我為她也轉咗2次工人, 昨日個工人同我講, 佢受唔到我奶奶, 佢話下個月唔做啦, 點算?

大宅

Re: 和"奶奶"相處

可否搬出來住呢??

你工人有咩唔滿意你奶奶呢??

佢係咪得一個孫呢??

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你 99 係咪對工人好多 ki gut?
定係佢想整走工人, 好等佢一個人湊 bb 可以話晒事呢?

講真, 如果你返工, 佢日間點湊法, 你都好難控制; 仲有, 你老公又點睇, 因為佢同 99 講一句, 好過你講 1000 句喎

男爵府

其實我已經係唔同佢住, 佢星期一、三及五才會來我家, 但佢所有嘢都要管, 好難頂。

我平時叫工人跟我嗰套方法, 但我奶奶每次都話佢呢樣唔對, 那樣又錯, 但所有嘢都係我叫工人做的, 都唔知佢想點.

佢有一個外孫, 但已9yrs, 佢從來都未揍過那個孫, 因為佢嗰時未退休, 唔知係唔係職業病, 佢以前是做老師(小學), 所以要所有人都聽佢講.

公爵府

咁你都幾大鑊喎...同佢講左你工人唔想做未呢? 一定要話佢知, 係佢整走個工人的

既然都反過台.....最後一招就係收鎖匙.

男爵府

w_y

由我第一天有呀b, 佢已經叫我吔請工人, 佢唔會湊, 好似有一次我工人病咗, 嗰時呀b支戒夜奶, 我自已又病(在呀b出世第17天, 我病了三個星期), 我叫佢可唔可以幫我一晚, 佢話佢唔涯得夜, 佢會病. 我跟住漏夜10點call我呀媽由香港到九龍幫我一晚, 我是當住佢面前打個電話, 但佢完全無覺得唔好意思, 你話死唔死.

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

米之連媽媽:

咁我又比較衰....希望你唔好介意.

99 唔幫你湊都係天經地義喎, 你以後都唔好求佢呀, 求得人, 人地就睇你唔起. 佢會覺得, 你有事時又叫得我幫, 平時又唔信我, 咁即係點先.

train 下你老公幫手湊好過

男爵府

唔係, 嗰個係我呀媽, 嗰次去旅行, 如果我媽唔應承幫我幾日, 我都唔敢去, 有一次我屋企上面嗰家大裝收, 下午好嘈同好Dusty, 本來我叫工人去我奶奶屋企(只是Day time), 佢話令願去婆婆屋企.

洋房

會唔會佢想自已湊阿b, 唔想比工人湊. 不過, 我相信工人走咗之後, 佢好快便會叫你快d請工人幫佢, 佢未必頂得順湊bb.係未一定要奶奶去你屋企睇住工人湊阿b呀??有冇其他人幫手? 如果冇, 千萬唔好衝動, 有個老人家睇住個工人始終好d. 你可唔可以同個工人傾下(如果你覺得佢湊得阿b好), 又或者氹下佢. 到你認為可以放心個工人湊阿b, 你就叫你老公叫奶奶唔駛再到你家.

要忍下呀, 為咗阿b. 我都知係好難, 不過, 話比自已知, 忍多1-2年, 阿b識表達就會有好日子過......

努力呀.....

男爵府

我從來都無諗過要求佢哋幫, 其實那次我只是做比我老公睇, 因為佢以前話我都未試過叫佢哋, 你點知佢哋唔得呢, 所以我要用行動來表示比佢睇, 佢呀爸呀媽是什麼人, 但別外, 我個b唔係好跟我老公.

公爵府

你個工人出到聲咁講, 你 99 一定非常惡頂.
睇怕你請一百個工人都係相同收場喎.

萬惡之源, 皆自 99

男爵府

I agree

所以我同我老公講, 如果今次工人一定要走的話, 我唔會再請工人, 叫佢哋湊, 如要請工人的話, 叫佢哋去請, 我唔會再理, 我真係覺得很煩.

大宅

哎呀! 原來佢以前教書!!! 唔同一齊住都有麻煩?!?

不如你同老公講平日唔好比奶奶上你屋企, 除非你地嚮屋企先比佢上去你屋企.

咁你換左第一個工人後再請呢個工人, 你奶奶有咩反應呀!!

大宅

好媽媽勳章

米之連媽媽,

如果工人同你奶奶相處唔到,
你可否考慮只要一個人幫你揍BB
i.e. 一係奶奶揍, 一係工人揍

其實我諗最大問題係你要同你奶奶傾掂點教先,
因工人無所適從 ~~
另外遲D都會影响BB成長
e.g. 你話唔准食糖, 但嫲嫲話准, 你話點攪 ~~

大宅

其實bb成8個月大,重成日要換工人真係唔係幾好,因為佢已經認得人,經常有陌生人照顧佢會令佢好冇安全感。不如就一於唔請工人,而交比附近d 太太 (媬姆)揍,咁你99就一定唔夠膽再嚟煩你,同佢保持距離,到阿b 2-year-old 要開始返pre-school先再請工人 law

別墅

其實我覺得是否應該換工人係其次, 最重要你要同你老公商量你99既問題,就算俾你再換第3,4 個工人,佢都會話黎度唔

男爵府

heiheiw

我現在個工人在hk做開工, 所以我有叫佢嚟試工, 我都知我奶奶好麻煩, 所以我都有叫佢嚟幫手睇吓, 但佢話佢唔得閒, 叫我哋自己決定, 到我哋confirm咗, 佢就說話多多. 總之所有嘢佢都全對, 我哋全錯.

我同老公都商量過不如叫佢哋唔好嚟禁多, 但我老公話如果禁同佢哋講, 即係代表以後都無來往. 我也提意不如我哋搬遠d, 等佢哋覺得麻煩, 嚟少d, 但搬屋唔係今日話搬, 明天就搬得, 都要時間, 都唔知點解決.

男爵府

MashiMaro

我同意你的說法, 可能其實問題所在是我和我奶奶對bb要求或揍bb的方法完全唔同, 所以先會有禁多問題, 各走極端.

首頁

尾頁

跳至