跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位媽媽提供意見 !!!

大家好 !!!!
現在已經是 5 個月了 !!
家中傢俱有嚴重發 MOULD 問題, 傢俱鋪稱可以上門負責加 COATING. 問題是要移開所有櫃, CLEAN 後再加 COATING.
請問現階段, 最好是否不要有以上安排 ? 因擔心動胎氣
但如不安排, 又擔心 MOULD 菌影響 BB !!!!!
WHAT CAN I DO ?????????????????????????
請大家提供意見 !!!

大宅

Re: 請各位媽媽提供意見 !!!

其實好簡單呢,你迷唔迷信?如果迷的話就唔好郁啦﹗

如果唔迷的話,講句「百無禁忌」就可以了﹗

別墅

其實沒咪所謂, 我公司都是剛剛搬完, 又裝修, 周圍都是電線, 工人又不斷鑽牆, 我唯有同自己講百無禁忌

大宅

我剛有3個月BB個時都搬左屋...
重係由南丫島搬出黎....
我諗只要唔係太操勞...同埋小心0的..應該唔會有問題.....

最緊要搬家私呢0的粗重野搵老公做就okay"

大宅

THANK YOU FOR YOUR ADVICE !!!
我自己都覺得 OK, 可以照做 !!!
但老人家方面......
始終 BB 冇事的話, 皆大歡喜, 但 TOUCH WOOD 有事的話, 難免會內疚一世.....
故唯有等 BB 出世後再搞.
現階段, 快快買部空氣清新機.
ANY SUGGESTIONS ??? :wink:

別墅

空氣清新機我都想買一部, 有冇好提意呀?

別墅

Chrisoni,

聽講最緊要唔好郁舖床,同埋最好迴避吓啦。

我上星期日先打開床板執衫,但冇移過床架當冇事囉 :tongue: :tongue:

大宅

我又是開床板換季, 應該沒有問題吧.
講開發 mould 問題, 現在只有見到的盡快抹乾清潔
見不到的便要留到 BB 出世後再解決 !!!!
希望可以忍受到 LA.
:-( :-( :-( :-( :-(

別墅

對付mould 菌唔係要用抽濕機咩

別墅

如果冇可避免要做, 你不要在場law, but做完又有一段時間可能有陣味, 對bb唔好, so最好在娘家住幾日la
Chrisoni 寫道:
大家好 !!!!
現在已經是 5 個月了 !!
家中傢俱有嚴重發 MOULD 問題, 傢俱鋪稱可以上門負責加 COATING. 問題是要移開所有櫃, CLEAN 後再加 COATING.
請問現階段, 最好是否不要有以上安排 ? 因擔心動胎氣
但如不安排, 又擔心 MOULD 菌影響 BB !!!!!
WHAT CAN I DO ?????????????????????????
請大家提供意見 !!!
HON

子爵府

好媽媽勳章

bb的抵抗力唔好
所以我會在 bb出世前認認真真的打掃一下
bb出世後多數留在家,到時整都唔方便
所以我覺得應該給他預備一個清潔 d的環境

去娘家住 一陣子就 ok啦 :lol:

大宅

現時只有我兩公婆住.
BB 出世前半個月, 奶奶會搬來同住, 幫手照顧 BB.
如到時 BB 出世後, 我跟 BB 搬回娘家, 等 CLEANING 完的話, 會唔會不太好 ?
好似避開奶奶似的..... 因她是比較敏感.....

大宅

再講抽濕機, 我會買有空氣淨化功能的 !
可能貴些, 要 check check !

首頁

尾頁

跳至