嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我個bb口腔入面有噠白色野, 仲好似腫左咁, 突起黎呀!

我個bb口腔入面(脷尖預上個度)有噠白色野, 仲好似腫左咁, 突起黎架, 近排仲吾係好肯飲奶..成4個月呢, 都係飲到2安幾..3安幾奶就喊到出彩~開頭 我仲以為佢發炎, 食吾到野, 但係我尋日幫佢洗脷個陣, 佢又無喊, 吾痛甘呀, 想問, 個d係咩黎架?

洋房

Re: 我個bb口腔入面有噠白色野, 仲好似腫左咁, 突起黎呀!

估計係生鵝口瘡,會痛,影響食奶,要肯定最好睇醫生。 :-P

男爵府

好媽媽勳章

Re: 我個bb口腔入面有噠白色野, 仲好似腫左咁, 突起黎呀!

咩係鵝口瘡, 點解會生既, 咩成因?

洋房

鵝口瘡常發生在六個月以下的嬰兒,主要是為白色念珠菌之黴菌感染。在被
感染嬰兒的口腔內,可見到白色斑塊的病灶,該病灶不能輕易地用棉棒或溼紗布
移除。

在臨床上的表現,嬰兒會顯得躁動不安、胃口不佳,甚至拒絕進食。若是感
染程度較輕微,通常無明顯症狀發生;除非仔細檢查口腔,否則不易發現。

嬰兒吸吮過久或使用過大奶嘴導致口腔黏膜磨損,以致白色念珠菌伺機快速
生長,是造成鵝口瘡的常見原因。服用廣效性抗生素也是引起鵝口瘡的可能原因

※居家處理

藥物:抗黴菌藥物通常一天分四次於飯後使用。在餵藥之前,應先用少許溫
開水潤濕口腔。
若是使用的抗黴菌藥物為懸浮液,則將懸浮液滴入口腔兩側。
若是使用的抗黴菌藥物為粉劑,則以棉花棒或以紗布包手指沾藥物塗
抹口腔。
在服藥後三十分鐘內,不要讓嬰兒進食任何東西。
服藥期間至少七天,或白色斑塊消失後至少再服用三天。

衛生:仔細清潔乳頭、乳暈以及奶嘴和玩具等可能與嬰兒口腔接觸的物體。
清潔時,可浸泡攝氏55度之清水至少十分鐘。
徹底洗手。

其他:當嬰兒患鵝口瘡時,每次餵食時間應減少至二十分鐘內。
儘量避免使用安撫奶嘴。

※何時找醫師

發生下列情況之一時,應立即與醫師聯絡或就醫:

治療五至七天後仍未改善。
嬰兒仍不願意進食。
鵝口瘡情況越來越嚴重。
不明原因之發燒發生。
y_y 寫道:
咩係鵝口瘡, 點解會生既, 咩成因?

大宅

BK Milk勳章

會唔會係出牙仔呀 ?
阿媽

男爵府

好媽媽勳章

多謝dokaming解答.......

大宅

我個囡都係呀,佢成個口仲有條脷都有白點,我都唔知係咩,但係胃口就無變差,係唔肯食橙同車厘子(可能酸'拿'到痛),呢兩日食完野老公都同佢用鹽水洗口,但係都好似無咩用咁,我諗都係同佢睇醫生穩陣D啦!!

男爵府

好媽媽勳章

S.S.

我BB得4個月咋, 有咁快出牙仔架咩? 吾係要成6,7個月先出?

大宅

y_y

你有冇清潔bb個口呀

複式洋房

y_y 寫道:
S.S.

我BB得4個月咋, 有咁快出牙仔架咩? 吾係要成6,7個月先出?

我BB現在3個月,之前大約 1 個月時都好似你BB咁,於時即刻去see E生, E生話係鵝口瘡,給藥水擦, 早晚一次,2日好番晒啦。 :wink:

E生話成因可能係milk 開得太熱及milk bottle 過洗潔精唔夠多

LincolnMon

男爵府

好媽媽勳章

HI LincolnMon
哦, 都係有突起既野架? 咁睇完醫生之後, 係咪就開胃食番野架拿? 因為我之前都帶過佢睇醫生, 醫生開埋開胃藥佢食, 佢都係吾太肯飲奶~ 係咪都係同鵝口瘡有關?(個時, 我地又未留意到佢有無白色點點)...但係呢2日, 佢又肯飲番奶奶, 但都係好扭計, 要哄佢, 搖佢...

男爵府

好媽媽勳章

fung1975 ,

我地有幫佢洗口架~洗左就肯食D囉~

大宅

y_y

口要日日洗
如果唔肯食奶, 咪試下用開奶茶開奶

大宅

我個囡睇左醫生話係過滤性病痛,要滴藥入個口度一個星期,但係佢睇阿囡個様都話應該唔係點痛,所以佢胃口都仲好好,如果你地個B唔肯食野,可以試

首頁

尾頁

跳至