意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 2|主題: 77597

五個半月BB轉2号奶粉

複式洋房

國民生產總值:175

五個半月BB轉2号奶粉

有冇五個半月的BB已幫佢轉2号奶粉? 有冇問題o架?  

珍珠宮

國民生產總值:30729

好媽媽勳章

Re: 五個半月BB轉2号奶粉

terendatong 寫道:
有冇五個半月的BB已幫佢轉2号奶粉? 有冇問題o架?  
terendatong,
點解要咁早幫bb轉2號奶粉?
通常健康院的姑娘只會教媽咪可以遲d先轉2號奶粉, 唔會叫人早轉的. 因為2號奶粉的蛋白份子大d, 係冇咁易吸收架!
而且我見d日本奶粉細仔都係初生食到9個月大, 所以我那時都係過左9個月先同囝囝轉2號的.

複式洋房

其實因為我個仔前兩星期肚痾,轉飲豆奶,上星期慢慢轉返1号奶粉,又有少少痾,可能原本隻1号仔唔啱,轉奶粉又唔想轉其他牌子1号奶粉,差少少時間, 所以問下BK媽咪意見五個半月BB轉2号奶粉0唔0K!
不過,你話2號奶粉的蛋白份子大d, 係冇咁易吸收, o甘就唔係幾好啦!
唯有飲住豆奶,到兩三個星期後再轉2号奶粉!
:lol:

珍珠宮

國民生產總值:42154

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唔好轉住呀, 最好飲到1歲先轉, 1號有營養 d 易令bb吸收 d 嫁.

複式洋房

我o向講座聽過姑娘話2号奶粉營養各比例係多o的,蛋日質分子大o的,係要比BB腸胃慢慢適應去訓練消化系統成熟。
如果唔好轉2号奶粉住,o甘我最好轉日本奶粉細仔(可去到9個月)!?

大宅

國民生產總值:1238

請問如何轉奶粉, 是否 1st day 轉 1 餐, 2nd day 轉 2 餐, ...?

該用戶已被刪除

複式洋房

You can reference to the info. provided by the Cow & Gate website
http://www.cowandgate.com.hk/babytips.aspx#m13
請問如何轉奶粉, 是否 1st day 轉 1 餐, 2nd day 轉 2 餐, ...?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.