跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問天水圍依小正既問題?

我想問下天水圍依小正今年派小一係唔係無咩人簡,因為佢好似比係以往易入左好多,好多自行收生既時候已經入左,係唔係間學校有問題出現左亦或係呢一間學校太淺所以無咩人簡,希望有人可以話俾我聽,thanks!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 想請問天水圍依小正既問題?

我諗係因為由 2005 年起有2 間一條龍中學. 所謂一條龍, 就即係有足夠的學位留給所有小六的學生. 咁樣就等於有足夠位收哂所有一年級的學生啦.
不過我又聽過剛過去的一年 (即係今年 9 月入讀小一) , 有d 媽咪想入都入唔到喎
檸檬可樂 寫道:
我想問下天水圍依小正今年派小一係唔係無咩人簡,因為佢好似比係以往易入左好多,好多自行收生既時候已經入左,係唔係間學校有問題出現左亦或係呢一間學校太淺所以無咩人簡,希望有人可以話俾我聽,thanks!
hello hello ~~

複式洋房

甘到第時上中學既時候會唔會又爭破頭,同埋今年有個家長自行選校時申請左依分但就唔得,反宜就好似唔聽家長講申請依正唔得.

民房

其實我有朋友仔女o既師姐讀讀下嫌d課程追唔上進度而轉校呀!!初初幾屆係好多人爭,因為佢出面做開搬入o黎,大家有信心d,但係呢幾年佢改o左方針,希望唔好谷小朋友,於是一年班只係學加減法(幼稚園高班已經學哂),英文功課竟然由a-z再寫起,有d家長接受唔到咁突然o既轉變而轉校囉!!雖然呢區新唔夠出面爭,但係我諗都唔想爭咁遠呀!
檸檬可樂 寫道:
甘到第時上中學既時候會唔會又爭破頭,同埋今年有個家長自行選校時申請左依分但就唔得,反宜就好似唔聽家長講申請依正唔得.

大宅

我個女今年都係升左呢間小學讀小一,我買左書不過就係一半,另一半就係開學既時候派,我俾個d書我個女睇,佢基本上都係幼稚園學過,中文我覺得好似盡淺過佢間幼稚園因為好小字,數學都係學番幼稚園既加減數順序同倒數,英文就唔知因為未派,其實我都覺得淺,有好同唔好,起碼佢上到小學時唔會有甘大壓力,輕輕鬆鬆,但係如果佢上到較高年班就會同出面既人差好遠,好似出面d人學公文數學分數,我地只係學+,-,*,除甘就肯定死得,所以真係有著同唔著.

大宅

[quote]
燒賣 寫道:
其實我有朋友仔女o既師姐讀讀下嫌d課程追唔上進度而轉校呀!!初初幾屆係好多人爭,因為佢出面做開搬入o黎,大家有信心d,但係呢幾年佢改o左方針,希望唔好谷小朋友,於是一年班只係學加減法(幼稚園高班已經學哂),英文功課竟然由a-z再寫起,有d家長接受唔到咁突然o既轉變而轉校囉!!雖然呢區新唔夠出面爭,但係我諗都唔想爭咁遠呀! [quote]

我想問唔知你個朋友係幾多年班轉左校呢?轉左去邊間學校呢?同埋如果轉會唔會好難呢?真係唔好意思有甘多問題問,希望你可以壩下我,thanks!

首頁

尾頁

跳至