嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩個半月bb這樣是否正常?

我個bb現在每天吃4餐奶,每次食6安...近期有時不肯吃奶...是否吃得太多??
她每天晚上睡5至10小時不等,所以每天吃奶的餐數及時間都不同,我應否早上指定一個時間弄醒她吃奶呢??
她出世時2.8kg, 兩個月零5日已經5.19kg,但姑娘又沒有說什麼....但我覺得似乎重了一點...
另外,她除了早上醒來會睡多一次外,下午及傍晚都想睡又睡不到...要到last一餐奶後才能再睡...似乎睡少了一點...是嗎?
有經驗的媽媽可否分享一下??

複式洋房

Re: 兩個半月bb這樣是否正常?

icemol

我個B仔已經兩個半月大,呢排食奶都食小左,之前都可以食5-6安奶,依家就食4安,每日5-6餐,我就覺得唔好嘈醒佢食奶啦~肚仔餓佢自然會喊ga啦,既然姑娘都冇講你囡囡重量有問題,都唔駛太擔心,我阿B上星期都有5.44kg,姑娘話係中碼偏大ge BB.
我阿B日抖都瞓得好小,好多時見佢個樣好眼瞓但係又唔肯瞓,仲係咁喊o係度"樓"眼瞓,瞓一個鐘左右就醒,要到夜晚12點食埋餐奶至可以瞓到第二朝5-6點~~
有冇媽媽都有呢d問題 ?-( ?-(

複式洋房

我這兩天都給bb吃少一點...寧願她不夠才再加,她有時食4安,有時食6安....不過總係覺得如果她睡到第二天10時多,變咗食少一餐,好似唔係幾好!!!
有冇人可分享下..

大宅

icemol

bb 最後果餐係幾點食呀,如果佢瞓得又食得ok既,唔駛擔心

大宅

好媽媽勳章

我囝囝都係兩個月多d,差唔多兩個月嗰時佢已經食成6安幾7安,每日食5餐,跟住就開始唔肯飲奶,每餐奶都好似同佢搏鬥咁,食左2-3安就唔食!!初頭以為佢食濟咗,所以由得佢,但係佢食咗唔夠2個鐘就嗌餓!!冇理由俾佢食得咁密,所以都係每3-3個半鐘先俾佢食,都唔係好得!亞媽過來睇亞b,話亞b眼仔藍,有肚風!最先俾開奶茶佢飲都ok!但過2日又係咁!!!終於都試咗"吳德物次腸痛水",亞囝飲咗會嘔好多氣,又多buubuu放,大大都多番,由綠色便便轉番黃色,(食奶粉) 胃口好番d,而家食到5安-5安幾!!

複式洋房

ykcde 寫道:
我囝囝都係兩個月多d,差唔多兩個月嗰時佢已經食成6安幾7安,每日食5餐,跟住就開始唔肯飲奶,每餐奶都好似同佢搏鬥咁,食左2-3安就唔食!!初頭以為佢食濟咗,所以由得佢,但係佢食咗唔夠2個鐘就嗌餓!!冇理由俾佢食得咁密,所以都係每3-3個半鐘先俾佢食,都唔係好得!亞媽過來睇亞b,話亞b眼仔藍,有肚風!最先俾開奶茶佢飲都ok!但過2日又係咁!!!終於都試咗"吳德物次腸痛水",亞囝飲咗會嘔好多氣,又多buubuu放,大大都多番,由綠色便便轉番黃色,(食奶粉) 胃口好番d,而家食到5安-5安幾!!

但我個女雙眼冇藍..都可以食吳得??

另外, 佢最後一餐通常10-11點食,12點半前會訓...

首頁

尾頁

跳至