跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我bb仲未識bye bye,拍手..

又未識講野(爸.媽,打打...)好擔心佢的發展 :cry:
唔知係咪有問題呢??

洋房

Re: 我bb仲未識bye bye,拍手..

BB發展有快有慢,擔心的可以去看醫生,我的b到6個幾月頸未硬,都比健康院轉介了,那時都很:cry:,但後來check無事,便放心下來。

你多d同bb玩,bb學得快d。收起你擔心個樣,bb會知道的。

複式洋房

唔駛擔心喎! 我個仔都係一個字都未識講啦!! 叫佢拍手就做請請, 佢就算識做bye bye, 都要心情好先至做呀!!

大宅

好媽媽勳章

佢哋真係要睇心情架,阿仔前兩个星期佢開始識byebye,仲會一路搖手一路叫,但係就唔係次次都肯做,不過佢一聽到music就會un身&拍手or搖手,好搞笑,佢會講baba,mama,mumu,dada,lala之類,但係係未有意思的,佢叫baba,mama其實唔係叫緊你,只係純絮發音

大宅

Don't worry, 他會特然一天識得做及識得講,個個 bb的發展都不同的。我有聽過話到兩嵗先識得講十幾組詞語(e.g. ba ba, ma ma) 都是正常的。

子爵府

好多野我都由世然順其發展..佢識就識..唔識就唔識..唔識就教佢..但唔會迫得佢太緊!!!
bb 依家講d 野都未必有意思..世然試過叫 "阿媽阿媽阿媽阿爸 " ..一睇就知佢亂叫
不過佢肚餓就會叫奶奶同amum
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

翡翠宮

好媽媽勳章

我個泡菜, 識搖手 hello, 好o野 拍手, 好耐... 不過, 叫佢做就唔啋你 ...
而開合手 bye bye , 開頭教極佢都唔理, 望都唔望... 但係我仍然日日湊走時同佢 bye bye... 突然有日, 佢笑住望住我開合手同我 bye 呀.....
慢慢, 唔好心急, 可能佢今日唔識唔理, 聽日就做哂俾你睇....

洋房

你同bb玩時,bb有沒有注意你、回應你?

只要有interaction就得了,慢慢來。

首頁

尾頁

跳至