在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 37 歲, 你重會唔會生BB ???

我一定唔會生。

別墅

I think I will la.......

複式洋房

唔...其實都好睇你自己想要D咩, 如果你地好鍾意小朋友, 咁咪快D生多個囉. (年齡差唔多, 會啱玩D).
好似我咁, 未結婚前我都諗自己會生2個, 但生完第一個之後就無勇氣再生第二個了, 因為實在太多嘢要操心, 而家D小朋友唔同以前, 佢地的競爭都大咗, 個個都十項全能, 如果你有能力, 都想比多D佢. 而且一個都已經花咗唔小糈神同時間, 實在無膽接受第二個, 仲有身邊實在聽到太多BB問題(健康), 唔知點解而家D BB多咗咁多基因特變的問題, 聽到有時都好怕.
ANYWAY, 雖然我無勇氣生第二個, 但都好欣賞多產的媽咪, 佢地好叻, 我都覺得有2個小朋友的家庭完美D.

大宅

htcmama,
Although I have 2, but I agree with you 而家D小朋友唔同以前, 佢地的競爭都大咗, 個個都十項全能,一個都已經花咗唔小糈神同時間, so it is a problem to balance the time if you have 2 or more kids. And it is a big problem to me too.

However, 2 seems will bring more happiness and balance to the children, they can be more considerate, and they can sharing their happiness and sad with brother and sisters to balance the emotion.

大宅

What a surprise to see this topic here It used to be a big headache for me since the 1st delivery.

Now, we're still 15/16 to have the 2nd baby or not, my baby boy will be 1 soonest. I think we can consider it when he is 2-3. Thanks God that my age is still able for me to wait.

Most importantly, we would let God plan our family

No matter 1 or 2 kids, I wish God bless all of your families :lol:

大宅

同意, 我一件都心力交瘁, 人都已經癲癲地,
仲話第...二...件, 唔係話....
我諗大緊肚時都已經入咗青山囉

[quote]
幻想曲 寫道:

其實生唔生多個係好個人的選擇,真係好睇你地係咪好想要多一個小朋友。

財政,身心、精神方面既負擔,多一個小朋友無疑會重
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

複式洋房

不過我覺得如果可以生多一個小朋友,生活就會平衡啲,因為得一個小朋友,自自然然就會將所有精神同寄望都放哂係佢身上,反而係敎育佢時好難取得平衡,你知啦,得一個就梗係錫啲啦,尤其是係老人家呀,唔縱佢就奇呀,所以仲難教呀!

複式洋房

好多謝大家有o甘多意見,其實最初無諗過要BB,係我老公想要,但係而家反而我重緊張過個老公...........

一路我都唔係好鐘意比工人湊,反而請我家姊來我屋企湊.有時我會好擔心如果/萬一我同老公有咩意外............BB點算呢.......又試過發惡夢--BB比我個朋友帶走左.......嚇醒左.........又或者BB有咩事,我怕我會發癲(真係大吉利事/百無禁忌).........

所以有時諗如果多一個BB會唔會無o禁緊張呢????????
(我o禁諗係唔係有D自私)

:-| :cry: :-| :cry:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

養兒100歲,長憂99..深深體會.我有2個女,細女18歲時,我六十啦..真係!
無小朋友,一樣要憂呢樣,憂個樣.最緊要係鐘吾鐘意小朋友先,養不教,係父母既責任,吾係窮同富既事.無錢養兒,仔女一樣可以好有出色.富家子女亦未必個個孝順父母.
我一想起,如果兩公婆,日日係度你眼望我眼.好無聊lor..邊有日日蜜月期咁好,未各有各搵錢lor或姐咩野完成心願lor....我顧住小朋友都一樣讀完o個high-dip.凡事順其自然啦..

複式洋房

我就梗係覺得有小朋友開心啲啦!不過千祈唔好將所有寄託放哂係小朋友身上呀!你知啦!到佢地大哂就有自己的主見,亦都有自己家庭,孝唔孝順就真係到時先知,所以到最後咪一樣係得另一半陪住自己,不過亦唔駛咁唔開心,起碼 小朋友細細個時都好可愛,好聽話,好鬼馬!放鬆啲啦!日子好快就過啦!

大宅

亞 mkok506,

我都係同你一樣, 我73年, 曾經諗過要, 但冇要到, 已家要又好似too late, 兩個相差10y. 應該係唔玩唔埋呢 ? 做得來, 生得來阿女都10y.

大宅

I think 2 childrens in the family is much better than one. They can play, learn and share to each other. I really concern is the finanical , becoz I am a big flower 同. I gave birth my 1st bb on Sept, and I am now 33. I will consider 2nd child before 36 if my husdand and me can afford.

男爵府

NO WAY :evil:

大宅

如果想要第二個的話,就怏d,咪好似我咁等下一年又一年,結果個女已經十歲,而加想要又唔得,冇晒心機!

首頁

尾頁

跳至