在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

37 歲, 你重會唔會生BB ???

到左37age,你會再生嗎????
我BB而家先6個月,如果要生就要快,唔生就未必有機會再生,
我份工呢,就人工唔錯,不過自己做唔黎,老細又好似唔鐘意我,
你會點呢!!! :tongue:

大宅

Re: 37 歲, 你重會唔會生BB ???

係我..我就唔生, 一個咪幾好..仔又係佢..女又係佢..

複式洋房

其實我都心陏陏,老公都想,但兩個BB我就想唔做野,但經濟又未必得,一個已經駛好多錢啦,年幾甘大又怕BB唔知有無其他問題,之前檢查唐氏時已經好驚! :-x

大宅

hi KimiKimi

其實如果經濟係唔許可你自已湊返兩個bb的話, 真係要諗清楚, 事關好似避自已去個死角咁, 都時成日為錢煩, 就頭痛.

大宅

If Me : I will
Because I think 2 or 3 child is better than 1

大宅

But me : 1 daughter only
Because some reson…….
I can not have baby again, but if I can I will like 2
:-P

珍珠宮

如果想生, 而經濟又許可, 當然生啦!

你個bb而家先6個月, 即係你生佢嘅時候都36啦, 咁37再生多個, 又有乜所謂呢?

我都有2個小朋友, 當我只得我大女嗰陣, 我以為已足夠, 但當我細仔出埋世, 我先發現一家四口至係完美組合! :-P

尤其我發覺細仔出世後, 2個一齊玩得好開心, 而我大女開始變得冇咁霸道嘅時候, 我更加慶幸我生2個. :-P

大宅

I totally agree.

When my daughter was born, I thought that she is so sweet and one child is okay. BUt after my second son was born, they played and played, laughed and laughed together, you found two is really better than one.

Yet you have to be financially well-off and you have to sacrifice a lot as you have to spend a lot more time on them.

大宅

37age生多件唔係問題, 問題係你想搵多d錢 or 生多個b, 倆個好好多, 大個無o甘悶, 開心d又, 個b有人可以商量下, 個家庭好似完整d, 錢係搵唔晒嫁, 工都唔係打一世, 家庭反而係一世. 其實養多個小朋友唔係o甘貴, 睇你比咩佢, 不過我都好同意唔做野湊住小朋友, 我28歲o甘後生都放棄o左一份唔錯既工去湊仔, 湊仔呢段日子我同仔仔都有好大得著, 佢既進步, 係錢都唔可以買倒. 仲有, 佢地好快大, 錯過o左佢地d童年時間, 第日唔好後悔.

如果老公既收入可以應付基本所需, 洗小d條數o係番度.

大宅

畀面勳章

我同事42歲先生第一個都係咁.

我都努力緊想有第二個.... 雖然我已經34...

洋房

我今年36,有兩個仔女. 你大個個將大呀???

禁止發言

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果得1個小朋友而各方面都配合到, 當然生啦!!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

唔會羅, 因為真係年紀大, 機器壞.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

別墅

我都曾經想過呢個問題,最後決定吾生,因為要供樓,及吾想大仔(8歲)同細仔相距太遠。

不過經濟問題影響決定大d,蓑一個算吧! :-x :-x

複式洋房

如果是想生BB而經濟上是負擔到,就應該去生。 我見過有些40歲的女士,生了BB後,都非常開心,咁當然要付出精神及心血。
每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

複式洋房

養育一個生命, 好大責任....真係要諗清楚....

複式洋房

我都有這個問題困擾住我, 我今年就38啦, 我個大仔得歲半,但一有第2個我就不能做野, 現在又要供樓, 我都好煩.

複式洋房

想想從懷胎至生產.養育過程...那種喜悅難以形容, 擔心的事情又實在太多.....

珍珠宮

就算依家27歲都唔想生!

首頁

尾頁

跳至