嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡腸胃炎,嘔到軟乃乃

成日叫口渴,要飲水。
醫生叫只可以每次比好小好小的水&面包佢食。
比多小小佢又嘔。
見佢好辛苦好慘,我就好心痛。
有乜野可以幫到佢?
:-( :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 囡囡腸胃炎,嘔到軟乃乃

我個女上個月又係腸胃炎,食乜嘔乜,睇左兩個e生都唔得,到最後入左浸會吊水,住左三日先好番咋

男爵府

bobokong,

您囡囡幾大?
我囡囡其實今天下午開始已經冇嘔, 但佢自己就成日走入廁所話要嘔.
我地仲未敢比野佢食.淨係每5-10分鐘比一匙葡萄水, 每半個鐘比1/16塊白面包.
煲左白粥但佢唔肯食.
好陰功, 我諗佢餓到半死. --佢平日好大食&好為食.
醫生話佢唔嘔就應該會屙, 屙清晒 d 菌就會好.
但佢成日都冇 ng ng .
點先算好返?

珍珠宮

咕怪媽媽

腸胃炎真係好辛苦! 最慘係唔痾, d菌清唔到.....唯有每次食/飲小小. 如果無嘔就慢慢比多小小野佢食/比多小小水佢飲. 你有無比寶礦力佢飲下呀?? 補充水份會好d. 最緊要唔好乾晒無晒水.

如果嚴重既係要入院打點滴ga. 希望你囡囡唔好再嘔, 快d好番

伯爵府

好慘呀 :-( :-( :-( :-(
我個仔呢幾日又係腸胃炎呀,好彩佢就無嘔,但就1日屙4,5次,唯有曰日煲白粥比佢食囖,而且我比好多水佢飲但都無問題喎,不過係佢一向都已經唔係好肯食野架啦,今次仲咁,唉....
瘦上+瘦 :-( :-( :-( :-(

子爵府

希望女女快d冇事啦...

男爵府

飲d寶礦力個人就會無咁軟乃乃, 因為

大宅

hi:

我囝都係腸胃炎呀! 星期六晚又嘔又屙, 昨天屙到無曬力, 去看醫生都要我抱, 今日屙了一次但還未清晒, 希望一齊快d好番啦啦!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[quote]
hohopingping 寫道:
飲 d 寶礦力個人就會無咁軟乃乃, 因為
路遙知馬力,日久見人心!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

要補充電解質,之前亞二少睇個醫生都開咗啲粉比佢開水飲,同時要痾清嘔清啲菌先得既.

祝囡囡快啲好返[quote]
hehalady 寫道:
[quote]
hohopingping 寫道:
飲 d 寶礦力個人就會無咁軟乃乃, 因為

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咕怪:

祝阿女快d 好番!

咕怪媽媽 寫道:
成日叫口渴,要飲水。
醫生叫只可以每次比好小好小的水&面包佢食。
比多小小佢又嘔。
見佢好辛苦好慘,我就好心痛。
有乜野可以幫到佢?
:-( :-( :-( :-( :-(

男爵府

多謝咁多位.
囡囡今日已經冇嘔, 但就屙左3次.
我都放心d , 因為有得屙先清到 d菌.
但佢今日反而冇乜胃口, 水都飲少左.
食又唔似早兩日咁主動要, 就算食都食少少就自動停
冇發燒, 但個人好支力, 講野都有氣冇力.
各位,
有冇乜野好橋再幫下佢?

(已經有飲寶礦力溝水 & 葡萄糖水)

珍珠宮

咕怪媽媽,

腸胃炎無胃口係正常ga, 而家反而唔洗逼佢食, 如果未痾清要佢食, 佢咪又痾囉.....但寶礦力就要盡量比佢飲, 佢痾清晒....慢慢就有番胃口ga啦.

等囡囡好番, 你盡量煮d佢平日喜歡既野比佢食啦! 呢幾日都係食下粥仔/通粉好啦

大宅

Hi:

我想問你們囝囡是否很小小便呀 我好驚因我囝今日得兩次咋 :-( :-( :-(

珍珠宮

tongtracy,

你囝係唔係fever?? 係既要飲多d水 or 寶礦力, fever水份流失好大
tongtracy 寫道:
Hi:

我想問你們囝囡是否很小小便呀 我好驚因我囝今日得兩次咋 :-( :-( :-(

大宅

Hi:

他有飲葡萄糖水可能之前屙的太勁! 今日99叫我比d米水佢飲好唔她啊

大宅

hi:

我想問幾時比番奶佢飲好d, 他好想飲 :-(

男爵府

我個醫生叫, 嘔都可以飲奶(但最好唔好,除非佢一定要飲都要溝稀 d ),但屙就一定唔好飲奶。因為奶本身有瀉的作用,越飲越屙。

我果囡昨天下午已經冇嘔,屙左4次。今早屙左一次,臭臭唔爛似乎正常返。佢又成日問要奶奶,我咪叫工人比左4安(但開3安奶粉)。但佢飲完成日話要嘔,冇真嘔亦冇反胃,只係自己行入廁所對住洗水盆伸利。我唔知佢貪玩定真係唔舒服。

佢都仲係好

珍珠宮

tongtracy,

腸胃未好晒最好都係唔好飲奶!

咕怪媽媽,

便便正常番咪好囉, 不過胃口就應該無咁快. 你見完醫生, 醫生有乜野講??

男爵府

多謝關心.

醫生同您講法一樣. 今次比左兩包粉, 開水飲, 用黎清一清腸胃. 佢好有信心囡囡星期一一定開到學喎.

希望啦, 見到佢好慘呀, 雙目無神, 講野有氣冇力. 以前發燒又好, 出玫瑰疹又好, 最大 wok 一次差少少肺炎都未試過個人咁謝架.

首頁

尾頁

跳至