論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日o係勞資審裁署交左$16,000學費

我比個做左23個月既印印告, 話我無放足假, 自己走佬重要我比一個月通知金, 最後連機票,大假同一個月人工, 總數$16,000 佢就咁袋袋平安返鄉下, 個官話我無叫工人簽收假期, 依家工人告我, 舉証責任係我到, 法庭係睇証據, 如比唔到証據証明我放足假,就要比錢, 呢個教訓都算貴, 奉勸各位僱主工人放假或補錢真係要佢簽收, 真係工人靠得住, 豬那都會上樹.

珍珠宮

Re: 今日o係勞資審裁署交左$16,000學費

見到你個 case, 我都要有D警惕和小心, 工人好賤.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我地真係一定唔好怕煩,所有野都要比佢簽到足,

大宅

所以用過幾個工人以後, (受了不少教訓) 工人說什麼也不信. 工人她自己走佬用什麼理由claim你呢? 我想知多少少因為同以前個工人有 court case.

已代刪除

男爵府

妖!咁講法,喂!個工人又有乜證據證明你冇放足假畀佢呢?冇放做乜唔一早出聲呢?如果話個工人賤,我覺得個官仲賤!!

子爵府

醒目開學勳章

Hoyin媽媽,
很同情你,如果你早D上黎傾,可能唔使跌咁多...

呢個事件證實到一定要經銀行同簽齊放假係糧單度!

大宅

Hoyin

請問你係咪有補錢, 但未簽收呀...平時同工人關係良好嗎...

我地香港人真係好鬼慘...又要返工, 又要同工人鬥智鬥力..個工人..

FA6688, winnie..sh.
久仰大名..我好欣賞你地的..
我有補錢俾我個工人, 但一直都冇叫佢簽收..如果現在先叫佢補簽, 我應該用乜野方法呀...請教路

男爵府

我公司出糧夠冇寫明放假啦!咁我係咪又可以告公司冇放足假畀我先!都痴線

大宅

係呀..我地都可以咁講嫁...咁香港大部份公司都要賠錢....可否上訴呀...真替你不值....

[quote]
芝達 寫道:
我公司出糧夠冇寫明放假啦!咁我係咪又可以告公司冇放足假畀我先!都痴線

子爵府

醒目開學勳章

如不滿審裁官的決定,我該怎麼辦?

如對判決不滿,你有以下兩個做法可以選擇:

向審裁處申請覆核;或
向高等法院原訟法庭申請上訴批准或許可。

申請覆核

如你決定申請覆核,你須填妥表格8C,即「要求覆核裁決/ 命令申請書」,並提交審裁處。表格可向審裁處登記處索取。申請人必須在法庭命令或裁決發出後7天內辦妥上述手續。你必須嚴格遵照期限規定。

申請書會交由審裁官考慮,以決定給予或拒絕給予覆核許可,覆核聆訊通常會由同一位審裁官主持。

如覆核得到許可,便會進行覆核聆訊。屆時,審裁官可將整宗申索或部分申索重新處理或重新聆訊,亦可傳喚或聆聽新的證據。經覆核後,審裁處可更改或維持原來的決定。

如你不滿覆核結果,可向高等法院原訟法庭申請上訴。

申請上訴許可

如果你決定上訴,你必須在規定限期內提出。首先,你必須在以下期限內申請上訴許可︰

在法庭裁斷書或命令書送達後起計7天內;或
假如你在這7天內向審裁處申請索取該裁斷或命令的書面
理由,則在該書面說明送達後起計7天內。
只有高等法院司法常務官才可延長以上期限,且必須有充分理由。

除非你準備親自進行上訴申請,否則應該委託律師替你提出上訴。如親自上訴,你應向高等法院書記主任辦事處尋求協助。該辦事處位於香港金鐘道38號高等法院大樓地下(電話:2825 4228)。

申請將由原訟法庭加以考慮,再作出其認為適當的決定,給予或拒絕給予上訴許可。除非涉及法律問題、或該申索超越審裁處的司法管轄權範圍,否則不會批准上訴許可。

原訟法庭處理上訴的權力怎樣?

原訟法庭無權推翻或更改審裁處就事實方面作出的裁定,亦不可考慮其他證據。
原訟法庭可以:

判上訴得直;
駁回上訴;或
將案件發回審裁處,重新聆訊。

要求覆核,抑或提出上訴,我該如何決定?

以下列表或有助你決定究竟應該申請覆核或申請上訴許可:

覆核 上訴
在小額錢債審裁處進行
在原訟法庭進行

通常會由原審審裁官聆訊
通常會由一位原訟法庭法官聆訊

不可由律師代表
可委託律師進行上訴

訟費一般所費不多
訟費可能相當高昂

可接納新的證據
上訴時不接納新的證據

無須受審裁處原審時已認定的事實約束
無權推翻或更改審裁處就事實作出的裁定

上訴須向原訟法庭提出
進一步上訴須向上訴法庭提出

如果審裁處在我缺席的情況下判我敗訴或剔除我的申索,我可否上訴?

這樣,你不應提出上訴,而應立即向審裁處申請將命令作廢。你可向審裁處登記處索取表格8D,即「要求將裁斷 / 命令作廢申請書」,填妥後呈交審裁處。

如不滿審裁處把申索移交其他審裁處或法庭,我該怎麼辦?

如上所述,你可以向小額錢債審裁處申請覆核。你也可以向原訟法庭申請覆核,但你必須在命令發出後7天內提出申請,填妥並提交表格7,即「要求原訟法庭覆核審裁處移交申索申請書」,表格可向高等法院書記主任辦事處索取。

原訟法庭可覆核審裁處的決定,經覆核後,可維持審裁處的決定或將申索發回審裁處,並可就訟費及開支等作出命令。

怎樣強制執行審裁處的裁斷?

假如審裁處裁定你勝訴,但是對方拒絕付款,你可以向執達主任辦事處申請扣押債務人財產令狀,強制執行審裁處的判決。審裁處不能保證執行該令狀會成功,你應該尋求法律意見,使你可以在知情的情況下作出決定。

有關如何申請扣押債務人財產令狀的詳情,請參閱「怎樣申請執行小額錢債審裁處的判決」的單張, 該單張可在小額錢債審裁處的登記處取閱。

子爵府

醒目開學勳章

1.請問係第一堂調解主任?
2.地點?
3.咩方式出糧、簽開乜糧單?
4.個印用咩證明你無放假?
5.你當時態度如何?強者?弱者?大聲?喊包?
6.個官應該有講點上訴果喎?

講多少少,可能幫到你少少!

複式洋房

CarChu 寫道:
所以用過幾個工人以後, (受了不少教訓) 工人說什麼也不信. 工人她自己走佬用什麼理由claim你呢? 我想知多少少因為同以前個工人有 court case.

佢唔認自己走佬,佢話係同我嘈完交, 我趕佢走, 同埋佢話我無放足假, 好似都可以用呢個理由黎claim 番一個月通知金, 因為我話我大住個肚, 邊有可能同佢嘈交同趕佢走呢? 個調解主任有解釋過, 我唔係好記得.

複式洋房

芝達 寫道:
妖!咁講法,喂!個工人又有乜證據證明你冇放足假畀佢呢?冇放做乜唔一早出聲呢?如果話個工人賤,我覺得個官仲賤!!

個工人係唔須要證據證明我冇放足假畀佢, 佢只須要講話我無放足假畀佢, 咁我就要去証明我有放足假畀佢, 個舉証責任係僱主度, 香港法例係咁, 都唔關個官事, 係我自己當初太相信個工人, 呢個係我既教訓, 我唔想其他僱主受同樣既教訓.

大宅

Hoyin媽媽,

那你要小心保重身體, 相信一樣野..."雖" 人自有天收...

Hoyin媽媽 寫道:
[佢唔認自己走佬,佢話係同我嘈完交, 我趕佢走, 同埋佢話我無放足假, 好似都可以用呢個理由黎claim 番一個月通知金, 因為我話我大住個肚, 邊有可能同佢嘈交同趕佢走呢? 個調解主任有解釋過, 我唔係好記得.
已代刪除

民房

佢哋跟本就唔喺人, 為咗錢セ都做得出.

我BB比我個印印打完仲去告我, 叫我比代通知金佢, 我仲一肚氣啦!!!!
NOT FAIR..... NOT FAIR...... NOT FAIR......
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Hoyin媽媽 寫道:
我比個做左23個月既印印告, 話我無放足假, 自己走佬重要我比一個月通知金, 最後連機票,大假同一個月人工, 總數$16,000 佢就咁袋袋平安返鄉下, 個官話我無叫工人簽收假期, 依家工人告我, 舉証責任係我到, 法庭係睇証據, 如比唔到証據証明我放足假,就要比錢, 呢個教訓都算貴, 奉勸各位僱主工人放假或補錢真係要佢簽收, 真係工人靠得住, 豬那都會上樹.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

民房

我昨天也有上勞ヱ處開會, 勞ヱ處話個印印有權問我claim 番住宿費用, 係咪真架??? :cry: :cry: :cry:

民房

我昨天也有上勞ヱ處開會, 勞ヱ處話個印印有權問我claim 番住宿費用, 係咪真架??? :cry: :cry: :cry:
Hoyin媽媽 寫道:

複式洋房

我想知,如果叫佢簽收,點樣寫,同埋我地寫英文到時佢可能又話簽時吾知點解架喎,禁點算 ?

複式洋房

jackie_lau2000 寫道:
Hoyin

請問你係咪有補錢, 但未簽收呀...平時同工人關係良好嗎...

我地香港人真係好鬼慘...又要返工, 又要同工人鬥智鬥力..個工人..

FA6688, winnie..sh.
久仰大名..我好欣賞你地的..
我有補錢俾我個工人, 但一直都冇叫佢簽收..如果現在先叫佢補簽, 我應該用乜野方法呀...請教路

我有補錢, 但我冇叫佢簽收,平時同工人關係都幾好, 重大家同意再續約.

首頁

尾頁

跳至