嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問2歲b仔成日便秘點算好啊?睇哪個兒科醫生好?中,西醫都得

請問2歲b仔成日便秘睇哪個兒科醫生好?中,西醫都得...請各位媽媽幫忙..... 實在太憂心啦... :cry:
該用戶已被刪除

Re: 請問2歲b仔成日便秘點算好啊?睇哪個兒科醫生好?中,西醫都得

大宅

Re: 請問2歲b仔成日便秘點算好啊?睇哪個兒科醫生好?中,西醫都得

我小朋友(2歲)唔多鍾意飲水, 所以我每天都煲粥給他吃作午餐, 因粥有好多水份, 還有我每次煲粥時, 在煲粥時會盛起d米水, 約半碗給他喝, 米水好有益, 咁耐阿b都未試過便秘!

大宅

可以食提子連皮, 我囝雖然冇便秘, 但每次食完提子d臭臭好明顯好軟身暢順

洋房

多謝你0地呀!
唉! 真係好煩....b仔自細都時常有這個毛病, 這兩個月以來好似嚴重左 , 已用了好幾次甘油條(醫生開的)因為佢一隔左2日硬左就更加難出,今天又第3日未有ngng啦!!!日日都比生果蔬菜佢食.....都唔知點算好
請問纖維粉去邊買? 係唔係for bb用的?

大宅

我奶奶會去藥房執d開奶茶比囝囝飲, 隨咗可以開胃d, 仲可以通便, 平時又多d飲水or湯. 小朋友唔肯飲水有時都要氹吓架.

伯爵府

我仔2歲2個月, 最近因為教緊佢用potty去大大, 所以都攪到便秘, 不過提子真係幾有效架, 你keep住俾佢食多d提子同蘋果啦, 對去大便好有幫助. 間唔中煲d薏米水俾佢當水飲, 清熱氣. 食yoghurt同飲益力多聽講都幾得喎.

洋房

有啊, 一日一支益力多....提子是俾冇無核果隻嗎? 間中有俾佢食...最近都睇咁中醫飲左10日湯藥, 不過效果麻麻, 阿仔又開始唔肯飲中藥....唉
點都好啦...我會繼續努力償試各種方法,包括各位媽媽的寶貴意見.
多謝晒

洋房

阿仔都係唔肯用potty....
想問下Apple媽媽, 你仔識用potty未? 應該點教佢呀??
Apple011 寫道:
我仔2歲2個月, 最近因為教緊佢用potty去大大, 所以都攪到便秘, 不過提子真係幾有效架, 你keep住俾佢食多d提子同蘋果啦, 對去大便好有幫助. 間唔中煲d薏米水俾佢當水飲, 清熱氣. 食yoghurt同飲益力多聽講都幾得喎.

大宅

好媽媽勳章

生果就俾西莓佢食,佢唔肯飲水可以俾d西莓汁俾佢飲,會好d!!!

伯爵府

Angelling 寫道:
想問下Apple媽媽, 你仔識用potty未? 應該點教佢呀??

我仲未成功呀 :-( :-( 去小便就已經無問題, 識話要去尿尿, 但去大已經教

洋房

我仔都係咁樣.....鍾意企係度痾
沒辦法...唯有比D耐性慢慢來啦...一齊加油吧
Apple011 寫道:
[quote]
Angelling 寫道:

我仲未成功呀 :-( :-( 去小便就已經無問題, 識話要去尿尿, 但去大已經教

首頁

尾頁

跳至