論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

炒唔炒工人好,請俾意見! 急 !!!

第一個工人用了半年,做嘢好慢.勝在純,聽話.會偷懶,坐完月同佢講如不再改善做事效率會送她回印尼.結果用刀以死相闑保工作. 繼留她,但沒甚改善,及後發現她打阿仔,偷阿仔錢,網褲等即炒.(我在家也如此,不在會如何...)
這是我的第二個工人,由agent推薦做得之人.但來三星期打破東西超多.水龍頭,酒杯,珍藏飾品等.為人醒目,眉精眼企.好識睇人眉頭眼額.大膽.表面功夫十足.
會自作聰明,煲湯水少了我在場也加滾水.做事粗手粗腳.三餐不能準時,午餐1:00變2:00pm.清潔完廚房油泣泣,垃圾桶有污水及臭.叫她做是會去做但不乾淨.總覺得
她太叻了,但不是放在工作方面似的.
我是全職媽,bb二個,2嵗半及6個月. 對乾淨清潔的要求高.每天一定要煲老火湯,燉湯.蔒三餐,四大二小.煲粥仔.大小bb我自己揍,不咁假手工人.因不放心.務必自己看實.因上個工人有
陰影.脾氣也差了. 加上我是一個做事急及快的人. 我自己也可應付家務及帶小孩.但可以的話想找人幫忙家務多點時間陪小孩.

以上二個工人的樣子其實我都不喜歡,都是overseas未來過的.但想找人幫手怕煩agent 話好就試下. 當然也篩選過一番.

現想炒新工人,心15/16.因為好煩.再請又不知如何.我honey只能在星期五早上有空才可以炒人.
:-D

洋房

Re: 炒唔炒工人好,請俾意見! 急 !!!

如果是我, 我都會給她多一些時間, 再和她詳細講講自己的要求, 即或她亦然如是, 出警告信或叫agent嚴厲警告.

既然妳是全職mama, 好多時間都可留意到她的行為.
所以給她多一次機會.

洋房

咁都叫做 "做得之人" ??
不過又唔完全怪得哂個 Agent 既, 都係個句, 請工人都係睇你自己運氣多。 有時諗, 唔通揀工人都要擇個好日先去?(講笑)
言歸正傳, 請唔請個新工人係另一個 issue, 但就一定抄依家呢個囉, 因為感覺好似留個計時炸蛋在身邊一樣, 冇仲好過有!!

複式洋房

if u fire the current one and employ a new one, u have 50% good or 50% bad. But if u not fire the current one, I am sure that it is sure bad and u will fire her later!! (cos u can't tolerate 2 yrs!!)

別墅

剛剛來報到都做到這樣!遲d點算?我就一定炒左佢!

民房

Yours maid is too clever but I agree it is not on work !!! She like my maid... too clever but I'm not
full time mama. One thing is better than u... is my
maid hasn't stole money but I still realize she is not
suitable to take care baby or younger kid. She is good at cooking.

If I was u , I wl change another.

別墅

我book咗機票喇. 明天send back 給agent.

本來前晚見到佢記得洗垃圾桶(夜晚12:00)都仲15/16.人心肉做嘛. 但尋日,我屋企人買cherry來,我同佢出去買菜,佢番屋企先,我帶阿仔阿女去公園玩,因下雨早回.居然發現地下有粒cherry核.後來講到要報警/公司來認.其他核仲收埋唔知邊度鬼鬼祟祟先攞出來.

在星期一先同佢講,想食mud要先同我講唔緊要.事緣我honey星期日打開零食櫃搵唔到佢早幾日攞番來的10粒8 粒糖剩留1粒.除我們外冇其他人會食.

我成日要大佢先會做好dd嘢.其實我都辛苦.我一出街屋企七國咁亂.佢夜晚8:30pm食飯後執廚房可以做到12:00.洗三件bb衫2圍裙半小時. 呢d可以慢慢教.但思前想後,品性難改.
自己成日要人盯人,個心唔安穩俾錢買難受不如短痛.
( 始終我都係鐘意要d乖純的人留在身邊.唔使成日忌佢.)

其實個心真係有d唔忍,話晒佢來咗3weeks only.

別墅

vw,
我同honey 都有咁的感覺.---因為感覺好似留個計時炸蛋在身邊一樣, 冇仲好過有!!

Dear Jenny1234,

I agreed. I have the same feeling with you --even keep her but will fire soon. Therefore, I will fire her tomorrow .

首頁

尾頁

跳至